Merken Van Readers Met Een Uitstekende Reputatie

Home » E-reader » Merken Van Readers Met Een Uitstekende Reputatie  

Merken van readers die het nog steeds goed doen

 

Merken van readers

 

De nieuwste readers van bijvoorbeeld Amazon of Kobo zijn aan de prijzige kant. Want voorzien van de allerlaatste snufjes op het gebied van het elektronisch lezen. Gelukkig zijn er ook readers te koop die hun sporen verdiend hebben in de loop der jaren. Prima instapmodellen. Soms de helft goedkoper dan een nieuw exemplaar. Hieronder een korte bespreking van vier het meest in het oog springende merken van readers uit 2016 en eerder.

 

Betere merken van readers: De Kindle Paperwhite 3

De Kindle Paperwhite 3 van Amazon wordt beschouwd als nog steeds een van de beste readers. Bovenaan dus in het bescheiden rijtje van goed presterende merken van readers. Toen de reader op de markt werd gebracht in 2015 was het de derde generatie Kindle (vandaar de 3).

Waarom behoort deze reader nog steeds tot de top in het elektronische lezen? Daar is het antwoord kort en krachtig op: de Paperwhite 3 is de evenwichtigste reader wat betreft het aantal beschikbare functies in verhouding tot de prijs. Bovendien is de software zeer gebruiksvriendelijk en ook betrouwbaarder dan andere merken van readers. Waar nog wel eens een hapering wil optreden bij het omslaan van een bladzijde. Of bij het maken van aantekeningen. Die kunnen spoorloos verdwijnen om na jaren plotseling weer op te duiken. Niet bij de Kindle Paperwhite 3.

In vergelijking met andere Kindles, de Voyage en Oasis, kan men als kritiek aan voeren dat deze voorzien zijn van fysieke knoppen voor het omslaan van pagina’s en ook automatisch aanpasbare frontverlichting hebben. Bovendien dunner zijn en ook lichter wat betreft ontwerp. Maar wat betreft software en algemene snelheid van bedienen doet de Paperwhite 3 daar absoluut niet voor onder. Met dit verschil dat het een veel goedkopere reader is.

Daarbij de vermelding dat de Kindle Paperwhite 3 een groot aantal eigenschappen heeft die niet aanwezig zijn bij andere merken van readers, zoals die van Kobo. Bijvoorbeeld het razendsnel kunnen doorzoeken van pagina’s, het kunnen raadplegen via wifi van de Wikipedia, een functie voor het opbouwen van een woordenschat, delen met familie, woordgebruik, schermafbeeldingen, apps voor verzenden naar Kindle, vertalingen, integratie met Goodread, maken van notities die ook nog eens verzonden kunnen worden, enz. Er kunnen met de Kindle Paperwhite ook ebooks bij bibliotheken geleend worden.

Ook kan men DRM vrije ebooks downloaden via de web browser. Uiteraard ondersteund de Paperwhite PDF. Handig voor in het bedrijfsleven bij het lezen van documenten.

De Kindle Paperwhite 3 is bij  ReBuy te koop voor €85,99

 

Betere merken van readers: De Kobo Aura One

Het is alweer heel wat jaartjes geleden dat de Kobo Aura One tot beste reader werd gekozen. Dat was in 2016. De andere merken van readers ver achter zich latend dat jaar. Belangrijke vernieuwing van de Kobo Aura One in vergelijking met z’n voorgangers, maar ook in vergelijking met de toenmalige andere merken van readers, is het grote scherm (7,8 inch (18 cm) voorzien van maar liefst 300 pixels per inch. Bovendien E-Ink. Voor die tijd uniek. Ondanks het grote scherm is de Kobo Aura One toch dun en licht. Makkelijk te hanteren. Staand een ebook lezen is geen probleem.

Uniek aan de Aura One is verder dat het de eerste ereader is waarvan de frontverlichting van het scherm instelbare kleurtemperatuur heeft. Blauw licht kan gefilterd worden tot een andere kleurschakering die de lezer beter bevalt. Ook kan men met de reader boeken uit de openbare bibliotheek direct downloaden. Deze hoeven dan niet eerst op een pc of laptop gezet te worden zoals bij andere readers uit die tijd. Verder heeft de Aura One een stabiele set softwarefuncties voor het kunnen maken van notities en vastleggen van interessante passages.

Ook zit er standaard een woordenboek en vertaalwoordenboek op de Aura. Het laatste vooral handig wanneer men een ebook in een vreemde taal leest. De Aura One biedt ook veel meer lay-outinstellingen dan andere merken van readers. Inclusief het instellen van aangepaste lettertypegewichten en het kunnen downloaden via de pc of laptop van eigen lettertypen. Dat kan bij de Kindle Paperwhite 3 niet. Ook is de Aura waterdicht.

De Kobo Aura One is bij Ebay.nl te koop voor €79,95

 

Betere merken van readers: De InkBook Obsidian

De InkBook Obsidian is een reader die draait op het besturingssysteem van smartphones: Android. Daar zijn er behoorlijk veel van. Ik bedoel elektronische leesapparaten. Bijvoorbeeld die van merken van readers als de Chinese Onyx of Boyue. Ze zijn eigenlijk allemaal hetzelfde zonder dat er eentje beter is dan de ander.

Behalve misschien The Inkbook Obsidian. Die als beste uit de bus komt wat betreft prijs en de waar die men ervoor krijgt als koper en lezer. Hierbij de vermelding dat readers met android als besturingssysteem een stuk veelzijdiger en ook makkelijker te bedienen dan die met een besturingssysteem van eigen fabrikaat, zoals Kindle, Kobo of Nook.

Een ander belangrijk verschil is dat er apps van Android kunnen worden geïnstalleerd die veel specifieke functies bevatten op het gebied van ereading. Nadeel is dan wel weer dat Android, zoals de meeste bezitters van een smartphone wel zullen weten, niet echt soepel werkt. In ieder geval minder goed toepasbaar dan een stuurprogramma van andere merken van readers. Verstandig is het daarom niet te veel geld te spenderen aan een Android reader.

De Inkbook Obsidian is mogelijk binnenkort weer op Amazon te verkrijgen voor een prijs rond negentig euro.

 

De Onyx Boox N96

De Onyx Boox N96 is een van de grootste een betere exemplaren van de meer bekende merken van readers. Wil men een reader met een extra groot scherm (9,7 inch (24,6 cm) dan is de Onyx Boox een voor de hand liggende keuze. Helemaal sinds Sony stopte met de verkoop van de DPT-S1.

De Boox N96 kwam al in 2015 op de markt en is voorzien van een E-Ink scherm. De reader heeft als besturingssysteem Android. Net als de hierboven kort besproken Inkbook Obsidian. Er zijn van de N96 twee modellen gemaakt. Eentje zonder frontverlichting, maar wel met een aanraakscherm. De andere met frontverlichting, maar zonder aanraakscherm. Alleen te bedienen met de bijgeleverde stylus pen.

Verder nog de vermelding dat er in 2016 een Onyx Boox op de markt kwam met een nog groter scherm: de Max. Het scherm meet maar liefst 13,3 inch (33 cm). Een klein tafelblad dat men dan vasthoudt. Helaas zit er op dit exemplaar geen frontverlichting en is het scherm ook niet te bedienen met een veeg van een vinger. Alleen met behulp van een stylus pen.

Hoewel tamelijk prijzig bij de introductie in 2015 (rond de €350,-) is de Onyx Boox N96 nu op Ebay.nl verkrijgbaar voor een bod van €150,-. Het spreek bijna vanzelf dat Onyx Boox met z’n grote scherm zeer geschikt is voor het lezen van pdf’s. Maar ook voor andere grote inhoudsformaten. Een reader daarom ook geliefd in het bedrijfsleven en bij designers. Zakelijk en creatief dus een goede keuze.

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

Nova 3 color Boox: een technisch hoogstandje op het gebied van kleur
Amazon Kindle Touch: Een goede reader uit 2016
Ebooks & Ereaders