Strips lezen op een ereader uit Japan: Eonebook

Home » E-reader » Strips lezen op een ereader uit Japan: Eonebook  

Strips lezen kan heel goed op een ereader

 

Strips

 

 

Bij de bespreking van goedkope en duurdere ereaders op deze site werd het al gezegd: Er zijn bijna net zoveel modellen readers als e-books. Een beetje overdreven misschien. Maar er schuilt toch een kern van waarheid in. Het aloude papierenboek heeft slechts een kartonnen kaft als omhulsel. Met een beetje fantasie een soort van reader in de letterlijke betekenis van het woord.

In tegenstelling tot een gedrukt boek kan een e-book op tientallen, zo niet honderden, readers gelezen worden. Tel daar de draagbare computers bij op. Plus ook nog eens de smartphones met een beetje groot scherm. De mogelijkheden van het tot zich kunnen nemen van een elektronische uitgave zijn dus behoorlijk groot te noemen.

Manga

Neem nu de eOneBook. Een nogal onbekende reader. Het is dan ook een zeer uniek apparaat voor het lezen van… nee, niet van e-books. De eOneBook is uitsluitend bestemd voor Japanse strips, de zogenaamde manga’s. Die ook buiten het land van de Rijzende Zon verkocht en dus gelezen en bekeken worden.

De wortels van de manga gaan terug tot de vroege Japanse schilder- en tekenkunst. Het plaatje oogt, ongeacht het onderwerp, een beetje als een naïef vormgegeven schilderij. Ongeveer zoals de beroemde berg Fuji geschilderd door Hokusai. Een schilder die ook Van Gogh en andere postimpressionisten in het Frankrijk van de laat negentiende eeuw tot inspiratie gediend heeft. Later dus de tekenaars van de manga.

Kickstarter

Niet overdreven om te stellen dat deze vorm van strips tekenen een tamelijk hoog cultureel gehalte hebben in Japan en ook daar buiten, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Waar de strip is uitgevonden door het bedrijf Marvel.

Maar in Japan is het toch veel meer een kunstvorm dan elders in de wereld. Dat is een aparte reader wel waard, moeten de makers van de eOneBook gedacht hebben. Deze speciale reader is overigens tot stand gekomen via een succesvolle crowdfund op het platform Kickstarter.

Hoe ziet de eOneBook eruit?

Wat onmiddellijk opvalt is dat de eOneBook inderdaad op een gewoon boek lijkt. Het kan bijvoorbeeld opengeslagen worden. Te zien is dan een linker en rechterpagina. Net als bij een gewoon boek, of in dit geval een strip. Een manga dus. Want die zit standaard op de ereader geladen via een SD-card. Bij mijn weten de enige ereader in de wereld waarbij het e-book wordt meegeleverd. En dat nog wel in stripvorm. Vooral bedoeld om naar te kijken dus. Er kunnen overigens ook door de koper nieuwe series van manga-strips besteld worden. Die zijn dan op een SD-card geladen die dan alleen maar in het slot gedaan hoeft te worden om deze te kunnen bekijken dan wel te lezen.

 

 

SD-card
Doordat de strip wordt meegeleverd na bestelling van een eOneBook zit er ook geen Wi-Fi op het apparaat. Er hoeft immers niets anders meer op de reader gezet te worden dan de manga via de SD-card. Downloaden via internet is dus niet eens mogelijk. De hele eerste serie van Fist of the North Star wordt overigens meegeleverd na aankoop. 18 delen om precies te zijn. Eersteklas getekend. De taal in de tekstballonnen kan zowel in het Engels als in het Japans gelezen worden. Door de strip bladeren kan uitsluitend door het bedienen van knoppen in de rand van de reader (zie bovenstaande video).

E-Ink

Er zit dus geen touchscreen op de eOnebook. Die bestaat zoals gezegd uit twee schermen van het type elektronisch papier (E-Ink). Wat de standaard is geworden op de meeste readers van de nieuwste generatie.

Dichtgeklapt is de eOneBook een stuk dikker dan de gemiddelde reader. Net zo dik als een flink stripboek van een paar honderd pagina’s. Om het nog echter te doen lijken zitter er zelfs lege namaak pagina’s op en een omslag van plastic met tekenen uit de strip.

Geen accu!

Als krachtbron worden batterijen gebruikt. Er zit geen oplaadbare accu op het apparaat. Het doet toch een beetje aan als proefmodel. Misschien dat bij gebleken succes er wel een oplaadbare accu op de eOneBook komt, net als Wi-Fi en wie weet Bluetooth.

De eOneBook is voorlopig alleen in Japan verkrijgbaar. Pas in december 2019 is het apparaat wereldwijd te koop voor een geschat bedrag van € 468,-. Hierover later dus waarschijnlijk meer.

 

 

Selexyzebooks

 

 

Stylus-pen om lekker mee te tekenen op een scherm
Notebook en reader tegelijk: De Supernote uit China