Nova2 van Onyx: Een ereader met veel extra snufjes

Home » E-reader » Nova2 van Onyx: Een ereader met veel extra snufjes  

DE NOVA2 VAN ONYX IS EEN EREADER DIE VEEL LIJKT OP Z’N VOORGANGERS

 

Nova2

 

In januari van dit jaar werd door de Chinese fabrikant van readers Onyx de Nova2 geïntroduceerd. Het is een multifunctioneel elektronisch leesapparaat. Zowel een reader, een tablet als een notepad. Voorzien van de laatste E-Ink technologie.

 

Zie ook:
ONYX BOOX MAX2: HET GROOTSTE INKTSCHERM OOIT!

 

In deze bespreking van de Nova2 wordt wat dieper in gegaan op de kwaliteiten van deze reader. Eentje uit het duurdere segment. Een apparaat zeer geschikt voor het lezen van zowel e-books als tijdschriften. Er kunnen ook aantekeningen gemaakt worden op het scherm met een diagonaal van 7.8 inch (bijna 18 cm).

 

NOVA PRO

De Nova2 is een kopie van de Nova Pro. Toch zijn er enkele belangrijke verbeteringen wat betreft de hardware. Zo zit er op de Nova2 een microfoon, USB OTG (On The Go, zodat het apparaat gebruikt kan worden als host voor andere apparaten) en een dual-band wifi. Bovendien zit er een wat grotere accu op.

 

OCTA-CORE PROCESSOR

De toch al snelle octa-core processor is opgewaardeerd naar een hoger niveau. Daar zit nu 3GB aan RAM (werkgeheugen) op. Net zo veel als op de gemiddelde tablet. Terwijl de Nova2 toch in eerste instantie een reader is. Vandaar ook het zwart-wit scherm. Kleur is nog niet mogelijk bij een reader, hoe duur ook. Wel gaan er geruchten dat er dit jaar een kleurenscherm komt op een reader, namelijk op een Pocketbook.

Om de toegevoegde verbeteringen goed te kunnen laten werken is het besturingssysteem van de Nova2 opgewaardeerd van Android 6.0 naar Android 9.0.

 

E-INK

Het 7.8 inch aanraakscherm van Carta is voorzien van E-Ink technologie (300 PPI). Net als op de Nova Pro zit er frontverlichting op het scherm dat zich aanpast aan de omgeving met een scala aan kleurvarianten (van koud tot warm).

 

Zie ook:
STYLUS-PEN OM LEKKER MEE TE TEKENEN OP EEN SCHERM

 

Er zit geen rand op het scherm van de Nova2 (niet waterdicht!). Aan de onderkant ervan bevindt zich een knop waarmee teruggeschakeld kan worden. Drukt men de knop wat langer in dan kan de frontverlichting in- en uitgeschakeld worden. Wat best wel handig is.

 

USB-C

Uiteraard zit er op de Nova2 ook een USB-C ingang voor een snelle overdracht van een aangesloten apparaat. Dit kan dan via de eerder genoemde OTG (On The Go) ondersteuning. Heel handig voor het aansluiten van toetsenborden of een externe schijf. Iets waarvoor ook het aanwezige Bluetooth gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld voor het draadloos koppelen van een koptelefoon, luidsprekers en ook toetsenborden. Wat men maar wil als gebruiker van de Nova2.

 

KRAAKGELUIDJES WEG

Toepassingen die nogal wat van de processor vergen. Vandaar dat er van een quad-core processor is vervangen door een octa-core. Wat behalve meer snelheid ook een wat langere batterijduur oplevert. Niets vervelender dan een plotseling zichzelf uitschakelende reader bij gebrek aan energie.

 

Zie ook:
NIEUW OP READER ONYX: TELEFONEREN TIJDENS HET LEZEN VAN EEN EBOOK

 

De Nova2 weegt slechts 269 gram en licht solide in de hand. Geen kraakgeluidjes ook meer, zoals bij de Nova Pro. Wat tamelijk hinderlijk is om te horen. Blijkbaar hebben ze daar de nodige kritiek over gekregen bij Onyx.

 

STYLUS-PEN

De Nova2 wordt geleverd met een zwarte stylus-pen. De punt van de stylus kan vervangen worden, maar gaat gelukkig lang mee. Zodat er flink wat aantekeningen gemaakt kunnen worden. Maar ook schetsen. Wat men maar wil.

Net als z’n voorgangers kan er op de Nova2 naar audio geluisterd worden (ingesproken boeken). Ook zit er het zogenaamde systeem van tekst naar spraak op. Zodat er geluisterd kan worden naar een opgeladen ebook of ander document. Alleen klinkt dat natuurlijk niet als een luisterboek ingesproken door een mens. Omdat er geen ingebouwde luidspreker op de Nova2 zit moet er voor het beluisteren van een opgeladen bestand externe speakers of een koptelefoon aangesloten worden via OTG of Bluetooth.

 

ANDROID 9.0

Zoals gezegd draait de Nova2 op Android 9.0. Alleen is dat niet de reguliere versie, maar de sterk aangepast vorm daarvan door Onyx. Dit voor het zo optimaal mogelijk laten functioneren van het uiterst gecompliceerde scherm voorzien van E-Ink-technologie. Heel wat anders dan dat van een gemiddelde smartphone. Al zit daar dan wel kleur op.

Om een scherm op papier te laten lijken vergt blijkbaar het uiterste van technisch vernuft bij de fabrikanten van ereaders, zoals Onyx. Die passen daarom het bestuurssysteem aan. Wat tal van nieuwe toepassing met zich mee brengt, bijvoorbeeld dual screen waardoor er naar twee documenten tegelijk gekeken kan worden. Maar ook de mogelijkheid om aantekeningen op een ebook te kunnen maken. Plus nog wat extra mogelijkheden zoals het kunnen opfrissen van de snelheid en het op een subtiele manier toepassen van contrast op het scherm.

 

GEBRUIKERS INTERFACE

Het gebruik van het nieuwe interface vergt enige oefening. Er zitten gewoon erg veel, te veel, toepassingen op de Nova2. Reden waarom men er verstandig aan doet eerst de handleiding te raadplegen. Deze handleiding kan via het menu instellingen bekeken worden.

Gelukkig zijn er een aantal handige apps geïnstalleerd, zoals een basis appstore. Ook kan de befaamde Google Play store app ingeschakeld worden via het menu Instellingen. Iets dat een paar extra handelingen vergt omdat E-Ink apparaten, zoals de Nova2, niet officieel worden ondersteunt.

 

Zie ook:
EEN ONYX READER MET EEN GROOT EN BESCHRIJFBAAR SCHERM

 

Vergeet niet dat apps van Android niet ontworpen zijn om te werken op een E-Ink scherm. Waardoor er nogal eens problemen willen optreden, zoals het niet kunnen verversen van de inhoud en letters die nogal eens te vaag overkomen. Vandaar dat Onyx het Android-besturingssysteem heeft aangepast aan de eigen behoefte en dus aan die van de gebruiker van de Nova2.

 

AANTEKENINGEN MAKEN

Een aparte vermelding verdient de note app voor het kunnen maken van aantekeningen op het scherm. Hoewel deze app hetzelfde is als van andere modellen ereaders van Onyx hebben ze er bij de Nova2 enkele nieuwe kenmerken aan toegevoegd. Dit in verband met de update van het besturingssysteem van Android 6.0 naar 9.0.

Maar bij een test kwamen toch enkele mankementen naar boven, zoals het soms door elkaar gooien van opgeschreven woorden. Ook zit er af en toe een te kleine ruimte tussen. Ook kan het inspreken van tekst, dat dan geschreven wordt weergegeven op het scherm, wel eens haperen.

 

Hieronder een lijst van de verschillende toepassing van de op de Onyz aanwezige Note app:

 

 • Toe kunnen passen van twee verschillende types pen (stylus): met en zonder drukgevoeligheid.
 • Acht opties voor geschreven kleur: zwart, donker grijs, medium grijs, licht grijs, wit, rood, blauw en groen.
 • Het kunnen maken van zowel recht lijnen, cirkels, driehoeken en vierkanten.
 • Invoegen van afbeeldingen.
 • 3 opties voor het uitwissen; beweegbaar uitwissen, lijn uitwissen en alles uit wissen.
 • Het omcirkelen van een gebied op het scherm en dan de selectie verplaatsen of de grote wijzigen.
 • Kunnen inzoomen.
 • Getypte tekst invoeren.
 • Het omzetten van handgeschreven tekst naar getypte tekst.
 • Mogelijkheid van doorzoeken van gemaakte aantekeningen, zowel getypt als handgeschreven.
 • Er worden 16 templates voor het maken van aantekeningen standaard meegeleverd. Via de cloud zijn er nog zes beschikbaar. Maar er kunnen ook eigen templates gemaakt worden.
 • Er kunnen verschillende pagina’s aan een aantekening toegevoegd worden. Ook kunnen verkleinde afbeeldingen (thumbnails) van gemaakte pagina’s bekeken worden.
 • De optie van het verwijderen of juist herstellen van een aantekening (undo/redo).
 • Aantekeningen kunnen voorzien worden van een wachtwoord.
 • Het uitzetten van de capacitieve aanraking.
 • Een aantekening exporteren als png of pdf.
 • Het via de zogenaamde QR-code uitwisselen van aantekeningen met andere draagbare apparaten.
 • Het synchroniseren van aantekeningen via Dopbox, Evernote en OneNote.

 

De Nova2 is bij Amazon.de te koop voor €339,99.

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

Boox60 reader van Onyx: Oud, maar nog steeds goed
Touch Lux 4 besproken in: Ik en mijn reader