Schermen van readers: Wat zijn de beste?

Home » E-reader » Schermen van readers: Wat zijn de beste?  

TEKENEN EN SCHRIJVEN

 

Schermen van readers

 

READERS zijn er tegenwoordig niet alleen meer voor het lezen van ebooks of pdf-documenten, maar ook voor het maken van aantekeningen. Door de ultra platte vorm van een moderne reader is het een uitstekend aanteken- of schetsblok. Maar er zijn nogal wat kwaliteitsverschillen tussen de verschillende modellen die te koop worden aangeboden.

Verschillende soorten schermen van readers. Wat zijn de betere digitale apparaten voor wie graag zelf de pen hanteert, niet alleen voor het schrijven van een meesterwerk, maar ook om te schetsen of het maken van een doodle?

 

Bekijk ook:
Schermen E Ink minder goed dan beweerd wordt?

 

Wat tegenwoordig overigens geen enkel probleem is op het wat betere e-Ink-scherm met papierenweergave. Dat bijna schreeuwt om beschreven of betekend te worden. Iets dat dan ook volop gebeurt, zelfs tijdens het lezen van EBOOK of digitaal magazine. Commentaren of creatieve uitingen die vervolgens bewaard kunnen worden om later nog eens te lezen of te bekijken.

De nieuwe Hemingway of Picasso kan wel eens z’n schrijf- of schilderscarrière beginnen op een reader. Het schilderslinnen en aantekenboek van de toekomst. Net als bij andere apparaten is er sprake van behoorlijk groot kwaliteitsverschil in het ruime aanbod aan beschrijfbare of als schetsblok te gebruiken readers.

Een kleine inventarisatie van de wat betere modellen op het gebied van elektronische schermen van readers geschikt voor een stylus is dan ook wel op z’n plaats. Vandaar dit artikel. Ingedeeld van minder naar goed, tot uitstekend wat betreft schermen van readers. In getallen van 5 (de minst goede) naar 1 (de beste).

 

5) De Sony Digital Paper

 

Schermen van readers

 

Op de vijfde en laatste plaats staat de Sony Digital Paper. Zowel de 10.3 als de 13.3 versie zijn tamelijk gedateerd. Toe aan een flinke vernieuwing door de Japanse alleskunner op het gebied van digitale apparaten. Want er kunnen met een stylus aantekeningen gemaakt worden en pdf-bestanden bewerkt worden op de beide modellen Digital Paper, maar tekenen of het maken van schetsen gaat een stuk moeilijker vanwege het ontbreken van drukgevoeligheid.

Dus het zetten van dikke en dunne lijnen is niet mogelijk. Misschien dat ze daarom de modellen flink zijn gaan afprijzen bij Sony. Kortingen tot maar liefst $150,- De enige reden dan ook dat ze hier vermeld worden in het lijstje van de betere beschrijfbare schermen van readers.

 

Bekijk ook:
Stylus-pen om lekker mee te tekenen op een scherm

 

Niet echt aan te bevelen dus voor tekenaars en de liefhebbers van doodles. Want die zijn dan voor de helft of nog minder, soms zelfs helemaal niet, zichtbaar. Zonde toch.

De Sony Digital Paper is verkrijgbaar bij SONY in prijs variërend van $399,99 tot $599,99.

 

4) Supernote

 

Schermen van readers.

 

Een stuk beter, zeg maar een verschil van dag en nacht, is de Supernote. Ook voorzien van een epaper scherm. Gemaakt door het eveneens Japanse bedrijf Ratta. De serie e-notes kwam uit aan het eind van 2018 begin 2019.

Wat betreft schermomvang is er een 7.8 model (bijna 20 cm) en een 10.3 model (ongeveer 27 cm). Iets kleiner dan de matig beoordeelde Sony Digital Paper, maar toch nog meer scherm dan de gemiddelde READER. Toepasbaar op het scherm zijn een hele reeks aan digitale schrijfwaren zoals kokers, stijlpennen en vullingen.

Met de stylus pen zijn maar liefst vierduizend verschillende graden van drukgevoeligheid mogelijk. Er kan dus niet alleen gelezen en geschreven worden op de Supernote, maar ook naar hartelust getekend en geschetst. Bovendien zijn er regelmatig updates en het apparaat weer helemaal bij is.

De SUPERNOTE A5 is verkrijgbaar vanaf $569.99 (Verzenden $29.99).

De SUPERNOTE A6 is verkrijgbaar vanaf $369.99 (Verzenden $19.99)

 

3) iPad Pro. Tweede generatie met Apple Pen v 2

 

 

U raadt het misschien al: de Apple iPad 12.9 is misschien wel de beste tablet die er te krijgen is momenteel. Het scherm heeft een resolutie van 265 Pixels Per Inch en kan razendsnel ververst worden (120Hz). Bovendien past de Truetone-weergave automatisch de warmte van het scherm aan de omgeving aan.

 

Bekijk ook:
iBook app van Apple veranderd op de nieuwe iPhone

 

De door Apple ontworpen A127 Bionische octacore processor voorzien van een werkgeheugen van 6GB zorgt er bovendien voor dat iedere schets of aantekening beter tot z’n recht komt dan op elk ander apparaat dat momenteel te koop is. De bijgeleverde Apple Pen V2 is uiteraard tot in de perfectie afgestemd op dit apparaat.

De Apple iPad wordt door professionele ontwerpers in diverse grafische sectoren gebruikt. De pen kan magnetisch op de iPad Pro bevestigd worden en vervolgens opgeladen. De prijs is er dan ook naar: € 1.178,10.
Te koop bij AMAZON.DE.

 

2) Onyx Boox MAX 3

 

 

De Onyx Boox MAX 3 en de hierboven kort besproken Sony Digital Paper zijn de enige twee readers met een 13.3 inch (bijna 34 cm) scherm die er te koop zijn. Dit is vooral van belang bij het bewerken van pdf-bestanden. Want deze zijn meestal opgemaakt als A4.

Dus wanneer men een pdf op de MAX 3 opent dan wordt meteen de volledige capaciteit benut. Er hoeft niet in- uitgezoomd worden. Alles is direct te lezen op het juiste formaat. Ook zitten er ruim voldoende pdf-opties op de MAX 3, zoals een gesplitste schermweergave. De meegeleverde stylus pen heeft op het geavanceerde oppervlak maar liefst vierduizend verschillende graden van drukgevoeligheid.

 

Bekijk ook:
Onyx Boox Max 2: het grootste inktscherm ooit

 

Extra voordeel is dat de MAX 3 de enige volledig met Android 9.0 uitgerust apparaat is op deze lijst. Er zit dus ook Google Play op, zodat er een groot aantal apps gedownload kan worden, al dan niet tegen betaling. De standaard aanwezige e-reading app kan alle formaten lezen (dus ook mobi van Amazon Kindles).

Er kunnen bovendien naar hartenlust aantekeningen gemaakt worden of schetsen op het e-Ink scherm. Dit met een zeer groot gemak en hoge kwaliteit. Reden waarom de MAX 3 een van de beste e-note apparaten is. Maar wel een dure. De ONYX BOOX  MAX 3 kost $859.99. (Verzenden $29,99).

 

 

1) Remarkable 2

 

 

Zoals de naam al zegt inderdaad een opmerkelijk apparaat de Remarkable 2. Want met voorsprong het beste digitale notitie apparaat van 2020. Gemaakt door het bedrijf met dezelfde als het product: reMarkable.

Opmerkelijk is ook de bijgeleverde versie van de stylus. De pen heeft niet alleen drukgevoeligheid, maar is ook gevoelig wat betreft het kantelen. Schuin houden dus van de pen. Er kan in een hoek mee getekend worden en er een schaduwachtige nuancering ontstaan.

Bij het ontwerpen van de Remarkable 2 is de hoogste maatstaf op grafisch gebied in acht genomen. Beter kan het niet wat betreft schermen van readers. De gebruikersomgeving valt dan ook te vergelijken met die van een programma als Adobe Photoshop, bijvoorbeeld door het gebruik maken van lagen. Verder kunnen er uiteraard pdf-bestanden bewerkt worden alsmede ebooks. Maar ook gewoon gelezen op de Remarkable 2 als je geen zin hebt om aantekeningen te maken.

Het apparaat is vanwege z’n geringe dikte, dunner kan bijna niet, lichter dan welk digitaal notitie apparaat ook. Er zijn tal van accessoires te koop bij de Remarkable 2. Plus verschillende types stylus pennen. Zoals de Marker Plus.
De prijs van de REMARKABLE 2 varieert van $529.99 – $777.99. (Verzenden $19,99).

 

 

Selexyzebooks

 

 

Pocketbook ereader met kleurenscherm dit jaar
Nieuwe readers in de loop van het jaar