Pocketbook ereader met kleurenscherm dit jaar

Home » E-reader » Pocketbook ereader met kleurenscherm dit jaar

POCKETBOOK EREADER ALS EERSTE MET EEN KLEURENSCHERM IN EUROPA

 

Pocketbook ereader

 

De laatste tien, vijftien jaar waren readers standaard uitgerust met zwart-wit weergave. Daar schijnt dit jaar verandering in te komen. Nu eens geen Chinees of Japans bedrijf dat met de eer gaat strijken om als eerste een reader te voorzien van een kleurenscherm. Ook geen Amerikaanse onderneming, maar eentje met een vestiging in Zwitserland: POCKETBOOK (ooit opgericht door Oleg Naumenko uit de Oekraïne).

 

 

 

Bekijk ook:
Schermen van readers. Wat zijn de beste?

Eigenlijk zou de kleurenreader al in april gelanceerd worden, maar door de wereldwijde pandemie werd de leveringsketen van Pocketbook verstoord. Gewoon omdat veel onderdelen in Azië worden gemaakt. Waar net als hier in Europa geen bedrijf nog op volle capaciteit werkt. Reden waarom de opmerkelijke Pocketbook reader later dit jaar wordt gelanceerd. Wat de verwachtingen alleen nog hoger maakt. Wat wel bekend is, is dat het kleurenscherm 6 inch (15,24 cm) meet. De diagonaal dus.

Voorzien van e-Ink kleurenweergave met een resolutie van 300 pixels. Dit om 4096 kleuren weer te geven in de combinatie rood, groen en blauw. De zogenaamde primaire kleuren voor een beeldscherm. Anders dan bij een afgedrukte kleurenfoto, dan is er sprake van 4 kleuren (cyaan, magenta, geel en zwart).

Maar kleurendruk is natuurlijk iets totaal anders dan op een scherm. Al is dat scherm dan een papierenweergave (e-Ink). Het blijft een scherm. Het liefst een zo plat mogelijk scherm in het geval van readers. Met bovendien een minimaal elektriciteitsverbruik. Vandaar dat het nogal moeilijk is om kleur te krijgen.

 

Bekijk ook:
Smartphone Huawei P Smart voor het lezen van ebooks

 

Technisch gezien een gepruts op de vierkante millimeter. Waar Pocketbook dan een oplossing voor schijnt te hebben gevonden. Een totaal ander procedé dan dat op een smartphone, laptop of tablet. Die hebben immers een heel ander soort scherm (LCD of amoled-scherm). Daar is een veel grotere kleurendiepte op te bereiken.

Wat dan ook te merken is aan het energieverbruik. Dat is vele malen groter dan van een reader. Maar de nieuwe Pocketbook ereader voorzien van kleur is natuurlijk een grote stap voorwaarts van de krap zestien grijstinten op een Kindle of Kobo reader.

Het opent mogelijk de weg naar een toepassing op READERS met grotere schermen zodat er tijdschriften, stripboeken en uitgaves met plaatjes in kleur gelezen en bekeken kunnen worden. Iets dat de reader uit het hoekje van een toch beetje mislukte tablet zal kunnen halen.

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

Touch Lux 4 besproken in: Ik en mijn reader
Schermen van readers: Wat zijn de beste?