Touch Lux 4 besproken in: Ik en mijn reader

Home » E-reader » Touch Lux 4 besproken in: Ik en mijn reader  

WAT VINDT EEN GEBRUIKER VAN DE TOUCH LUX 4 EREADER?

 

Touch Lux 4

In de vorige aflevering van ‘IK EN MIJN READER‘ was de beurt aan Jochem met een Sony reader (PRS-T2 : Portable Reader System, Type 2). Een al wat ouder exemplaar uit 2013. Toch kon Jochem, scholier op het VWO, er goed mee uit de voeten. Met de aanschaf van een nieuwe reader wacht hij tot er een exemplaar is met een deugdelijk kleurenscherm.

Voorlopig is het nog niet zover. Al is er een Europees bedrijf, Pocketbook, in 2007 opgericht door Oleg Naumenko, dat pretendeert dit jaar nog met een goed werkend kleurenscherm te komen.

 

Zie ook:
POCKETBOOK

 

Een prima gelegenheid om een ander model reader van Pocketbook eens nader te bekijken: de TOUCH LUX 4 uit 2018. Daar is Astrid, studente op de School voor Journalistiek in Utrecht, de trotse bezitter van. Wat vindt ze van de reader?

Astrid: ‘Nu de lessen voorlopig opgeschort zijn vanwege de virusuitbraak zit ik wat vaker op de Touch Lux ebooks te lezen. Je moet toch wat. Een prima middel om de gedachten te verzetten. Het laatste wat je moet doen is te gaan zitten piekeren. Dan is lezen toch beter. Over de Touch Lux ben ik zeer te spreken. Ik gebruik de reader ook voor het lezen en opslaan van pdf’s. Dit in verband met mijn studie op de School voor Journalistiek. Dan hoef ik niet altijd een zware laptop mee te slepen. Die Touch weegt maar 155 gram. Zeg maar een flinke pizza.’

Redactie: ‘Was de Touch Lux 4 je eerste reader?’

Astrid: ‘Inderdaad. Vroeger was ik toch een fervent lezer van papieren boeken. Het koste me toch echt flink wat moeite om het leesroer om te gooien. Misschien ook een beetje vanwege ruimtegebrek. Ik heb een kleine kamer op een studentenflat en dan telt iedere centimeter. M’n boeken heb ik thuis bij m’n ouders staan. Hier alleen studieboeken en handleidingen, die gelukkig steeds vaker als pdf verschijnen. Dus ook op dat gebied komt een reader als de Touch Lux goed van pas.’

Redactie: ‘Dus geen spijt van de aankoop…’

Astrid: ‘Nee, absoluut niet. Eerder spijt dat ik niet veel eerder een reader heb aangeschaft. Het is toch echt de toekomst, dat elektronische lezen. Helemaal met een kleurenscherm, maar ook met zwart-wit. Alleen jammer dat er geen kleurtemperatuur op de Touch Lux zit. Gelukkig wel frontverlichting zodat je niet met een spiegelend scherm zit opgescheept overdag op een bankje in het park.’

Redactie: ‘Hoe is het design van de Pocketbook. Ligt het apparaat goed in de hand of een beetje wankel, zoals sommige andere readers. Die klacht hoor ik wel eens.’

 

Zie ook:
E-READER: KOBO AURA ONE & KINDLE OASIS 2

 

Astrid: ‘Nee daar heb ik echt geen klachten over. Integendeel zelfs. Het speciale aan de Touch Lux is dat de randen plat zijn. Dat geeft een goede grip bij het lezen en vooral ook bladeren door een ebook of pdf. Waar ik nog aan toe wil voegen dat er weliswaar, zoals de naam al zeg een touchscreen op de Touch Lux zit, maar gelukkig zitten er fysieke knoppen op voor het bladeren door een document of ebook. Verder ook een kop voor het thuisscherm, home, en het scherm met de instellingen. Daar hoef je dus niet voor te swipen. Dat doe ik dan ook nauwelijks.’

Redactie: ‘Een tevreden klant dus, zoals ik hoor. Helemaal geen klachten over de Touch Lux verder?’

Astrid: ‘Ja, wat ik zal ik zeggen. Het is natuurlijk geen Kindle Oasis of een Kobo Libra. Dat scheelt toch flink wat in prijs. Wat ik een beetje vervelend vind aan de Touch Lux is dat het apparaat wel eens iets te vaak in de slaapstand wil gaan staan. Voor er dan weer verder gelezen kan worden duurt het minstens 20 seconden. Gelukkig niet een paar keer per uur. Maar toch wel net iets te vaak. Misschien dat het verholpen gaat worden bij de volgende update. Ook wel de Touch nog wel eens van lettertype verspringen. Wat ook niet echt prettig is tijdens het lezen. Maar dat is toch meer uitzondering, althans bij mijn reader. Ik kan niet voor andere gebruikers spreken.’

Redactie: ‘Als je de Touch Lux 4 een getal zou geven van 1 tot en met 5. Wat werd het dan?’

Na een kort stilte zegt Astrid dat ze ondanks de door haar opgesomde mankementjes toch een 4 wil geven voor de Touch Lux. Overeenkomstig dus het type. Ook een 4. Wat de aflevering van ‘IK EN MIJN READER’ een afrondend karakter geeft.

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

 

Nova2 van Onyx: Een ereader met veel extra snufjes
Pocketbook ereader met kleurenscherm dit jaar