NIEUWE READERS DIE DIT JAAR OP DE MARKT GEBRACHT GAAN WORDEN
Er zullen dit jaar, net als vorig jaar, weer tal van nieuwe readers op de markt gebracht gaan worden. Waarbij dan wel vermeld dient te worden dat van een normaal productieproces geen sprake zal zijn in verband met de uitbraak van het Corona-virus. Dit heeft, zoals bekend, een nogal verstorende werking op de wereldwijde bevoorradingsketens. Ook op die van EREADERS.
Ondanks dat wijst alles erop dat er mogelijk een kleurenscherm op komst is. Er zijn al een aantal apparaten die een dergelijke baanbrekende noviteit op het gebied van het elektronisch lezen hebben. Zogenaamde prototypes. Maar er wordt dus hard gewerkt aan de algemene introductie ervan later dit jaar. Dan kan iedere nieuwe reader ermee uitgerust gaan worden, dat wil zeggen kleur op basis van e-Ink-technologie.
Want dat is de standaard geworden. Geen nieuwe readers meer zonder de papierenweergaven van een boek op het scherm. Straks dus in kleur te lezen. Wat overigens meer van belang is voor de kaft. Wat betreft de inhoud vooral goed voor EBOOKS met afbeeldingen. Denk hierbij ook aan stripboeken en tijdschriften.
Een kleurenscherm zal toch wel een behoorlijk boost geven aan de verkoop van digitale uitgaves. Want zwart-wit was toch een beetje behelpen wat betreft kleurrijke periodieken bestemd voor een reader. Waarvan er dus behoorlijk wat nieuwe modellen dit jaar gepland zijn door de diverse fabrikanten.
Vooral overigens afkomstig uit het Verre Oosten. Een kleine inventarisatie is, ijs en weder dienend, wel op z’n plaats. Wat staat de toekomstige koper van een reader te wachten wanneer virus en ziekte beteugeld zijn en de economie in binnen- en buitenland weer op stoom komt?
Nova 2 van Onyx Boox
De Chinese fabrikant van readers Onyx heeft kort geleden de Nova 2 op de markt gebracht. Een ereader met een groot en beschrijfbaar scherm (7,8 inch). Het is een reader uit het duurdere segment. Ruim boven de driehonderd euro kost deze alleskunner op het gebied van ebooks en digitale tijdschriften. Bij BOL.COM voor €349,- te koop. Ook de aankondiging dat het bedrijf met een e-Ink phone komt.
Bekijk ook: Onyx Boox Note: Alleskunner op het gebied van pdf |
Vanuit verschillende kanten in de industrie is te horen dat ze nog diverse andere apparaten op stapel hebben staan. Bijvoorbeeld de readers Poke2, MAX3 Pro en MAX 4. Heel wat dus. Allemaal voorzien van supersnelle Qualcomm-processoren en draaiend op Android 9.0. Ook schijnt Onyx hard te werken aan een kleurenscherm. De heilige graal van het digitale lezen.
De MooInk Pro
Minder bekend dan Onyx is MooInk uit Taiwan. Toch een naam op het gebied van het digitale lezen om te onthouden. Ze hebben al diverse modellen readers op de markt gebracht: de MooInk en de MooInk Plus. In juli van dit jaar komen ze met een model: de MooInk Pro. Een reader met een e-Ink scherm van 10.3 inch (ruim 26 cm). Behoorlijk groot met een scherpe weergaven, want Carta HD. Een aanraakscherm bovendien.
Bekijk ook: Schermen e-Ink minder goed dan beweerd wordt? |
Helaas zit er geen frontverlichting op de MooInk Pro. Een lezer van een EBOOK of digitaal tijdschrift doet er dus goed aan te zorgen dat er genoeg licht aanwezig is op de plek van lezen. De MooInk Pro wordt bestuurd door een quad core processor van 1.2 GHZ. Het werkgeheugen bedraagt 2GB en de opslag is goed voor 32GB. Er kan geen SD kaart in de MooInk. Wel zit er wifi op en Bluetooth voor een draadloze koptelefoon.
Ook zit er het zogenaamde NFC op, zodat er gecommuniceerd kan worden met andere elektronica. Het geheel wordt van kracht voorzien door een 2,000 mAh accu.
De iFlytek.
Een ander Chinees bedrijf actief op het gebied van het digitale lezen is iFlytek. Ze hebben in de voorbije jaren een aantal e-readers op de markt gebracht. Met de iFlytek AI Note kunnen ook aantekeningen gemaakt worden op het scherm.
Ook gaan er sterke geruchten dat het bedrijfje er in is geslaagd een ereader met kleurenscherm te fabriceren. Dat wordt binnen afzienbare tijd geïntroduceerd onder de naam iFlytek Ebook. Het apparaat heeft een bescheiden schermomvang van 6 inch (ruim 15 cm). Voor zwartwit weergave heeft het 300 pixels per inch (ppi) en voor kleur 212. Door middel van de frontverlichting, bestaande uit 24 LED lampjes, kan er ook in het donker gelezen worden.
Verder zitten er op de iFlytek Ebook maar liefst vier geïntegreerde luidsprekers. Via de Text To Speach module kunnen dan ebooks voorgelezen worden. Verkoop zal overigens niet in Nederland of een andere Europees land plaats vinden, maar in China zelf. Is het daar een succes dan zal de rest van de wereld zeker volgen.
De iReader C6
Ook alweer een niet-Westers bedrijf dat misschien met de eerste reader voorzien van een kleurenscherm komt: de iReader C6. Het bedrijf iReader is vooral bekend door z’n e-reader app voor het besturingssysteem Android. Maar zijn dus ook actief op het gebied van kleur. Zo zal het 6 inch SCHERM van de iReader C6 voorzien zijn e Paper technologie op het gebied van kleurenweergave.
Ook zit er een goede frontverlichting op, voorzien van 24 LED’s. De ereader zou 26 maart te koop zijn, maar vanwege alle perikelen rondom het Coronavirus is dat helaas niet door gegaan. Wel de vermelding dat op de iReader C6 een quad-core processor zit, het apparaat een werkgeheugen heeft van 1GB en 16GB opslagruimte op de schijf.
Er zitten geïntegreerde speakers op en de iReader C6 weegt slechts 150 gram. Makkelijk vast te houden dus met één hand.
Fujitsu Quaderno A5 and A4
Een Japans bedrijf werkzaam in de e-reader sector is Fujitsu. In 2019 kwamen ze met een reader waarop ook aantekeningen gemaakt kunnen worden: de Quaderno A5 en A4 (oorspronkelijk gemaakt door Sony Digital Papers, maar door Fujitsu omgewerkt tot de Quaderno).
Het stuursysteem van Android is zodanig veranderd dat er geen apps meer nodig zijn om inhoud op de reader te zetten. Belangrijker is dat er op de A5, zoals de aanduiding al zegt, een behoorlijk groot scherm zit: 13.3 inch (bijna 34 cm!). Voorzien van een resolutie van 207 pixels per inch.
De A4 heeft een wat kleiner scherm, maar mede daarom wel een iets hogere resolutie: 227 PPI. Beiden schermen kunnen met de vingers bediend worden (touchscreen) en er kunnen ook aantekeningen met een stylus pen op gemaakt worden. Bij beide apparaten is het scherm in de rand verzonken en het naadloos daarin over gaat.Wat wel zo handig is voor ontwerpers bij het trekken van een lijn en ze niet gehinderd worden door een omhoog stekend kantje.
Bekijk ook: Kobo Touch 2.0 een ereader met kwaliteiten |
Beide readers hebben een Marvell IAP 140 64-bit Quad-core processor. Met een snelheid tot 1.2 Ghz. De werkgeheugens zijn 1GB groot en de interne opslagcapaciteit is 16GB. Uiteraard zit er ook wifi en Bluetooth op. Wat betreft toekomstige producten op het gebied van het digitale lezen doet het bedrijf geen uitspraken, maar er gaan geruchten dat ook daar driftig in de laboratoria aan een kleurenscherm wordt gewerkt. Ook is er sprake van een mogelijk samenwerking met het bedrijf e-Ink om dit op een professionele wijze te realiseren.
Wat betreft fabrikanten van readers buiten China, Japan en Taiwan valt er niet veel te melden. Zeker niet op het gebied van een kleurenscherm. Maar er gaan geruchten dat zowel Amazon als KOBO aan een kleurenscherm werken voor hun befaamde readers (de Kindle en de Kobo Aura). Het dus ook een Westers bedrijf zijn dat met de eer van een goed werkend kleurenscherm gaat strijken. Misschien dat het volgende model Kindle of de Kobo Forma ermee is uitgerust.
Selexyzebooks