Onyx Boox Max2: Het grootste E-Inkscherm ooit!

Home » Reader » Onyx Boox Max2: Het grootste E-Inkscherm ooit!  

ONYX BOOX MAX2 EEN KANJER VAN EEN EREADER!

 

Onyx Boox Max 2

 

 

Het meest opvallende aan deze Chinese Onyx Boox is inderdaad z’n abnormaal grote schermformaat van een kleine 33 cm (diagonaal gemeten van links onder naar rechts boven). Formaat tablet dus. Behoorlijk zwaar ook met z’n 2,6 kilo.

Niet echt een ereader voor in de binnenzak van een jas. Maar daar is deze alleskunner op het gebied van elektronisch lezen ook niet voor gemaakt. Waar dan wel voor? zal men zich terecht afvragen, helemaal gezien het prijskaartje dat er aan hangt van minimaal €800,-. Wie koopt zo’n duur apparaat? Het antwoord daarop is snel gegeven. Dat zijn voornamelijk mensen die kranten, tijdschriften en andere groot formaat periodieken willen lezen zonder daarbij het overzicht te verliezen. Wat nogal eens het geval is bij een ereader met een schermformaat dat ligt tussen de 17 en 20 cm of minder. Met het online gaan van steeds meer tijdschriften en kranten, waarbij de papieren editie niet meer verschijnt, is er een interessante markt aan het ontstaan voor dit soort oversized ereaders.

Maar niet alleen kranten- en tijdschriftlezers hebben interesse in de Onyx Boox. Ook zakenlui die het liefst een contract of een ander belangrijk document (opgeslagen als pdf!) vanuit de cloud op het scherm van hun ereader willen zien verschijnen. Voor hen is het dus gewoon een kwestie van economisch belang.

Wat zijn er verder voor bijzonderheden aan de Onyx te ontdekken behalve het abnormaal grote scherm en het ermee gepaard gaande overgewicht?

Ten eerste de vier navigatieknoppen links onder in de rand. Verder is er ook een opening voor een koptelefoon, een micro usb opening, een micro HDMI-poort en een houder voor de bij het apparaat gevoegde stylus-pen. Daar kunnen schetsen en aantekeningen mee gemaakt worden, vooral handig voor mensen werkenzaam in de grafische industrie of ontwerpers.

Een doelbewuste keuze van de makers van de Onyx Boox: een penscherm in plaats van een aanraakscherm. De bediening gebeurt met behulp van de al eerder genoemde vier knoppen, wat weer de nodige krassen en vetvlekjes scheelt op het scherm. Verder zit er nog een mini-speaker in het apparaat verborgen.

Maar wat betreft het geluid kan men als gebruiker van Onyx Boox beter de koptelefoon opzetten. Wie zit er te wachten op een afgeknepen stemmetje ergens uit het binnenste van een ereader! Handig is wel de microfoon zodat men de eigen stem kan opnemen of iets uit de omgeving wat men niet wil missen. Dit ter compensatie van het kunnen filmen en fotograferen.

Daar zijn ereaders nu eenmaal niet voor gebouwd. Wel voor het lezen. Op de schijf met een capaciteit van bijna 24 gigabyte kunnen dan ook hele bibliotheken aan leesvoer opgeslagen worden. Het werkgeheugen van de Onyx bedraagt overigens ook nog zo’n kleine twee gigabyte. Bij gebrek aan een SD slot kan dit helaas niet uitgebreid worden. Er zit gelukkig ook Wifi op, helaas met een wat trage processor van 2,4 GHz. Het besturingssysteem is verhoogt van Android 4 naar Android 6 zodat men naar hartenlust apps kan downloaden van de Google Play store.

Wat betreft de lezen bestanden is er geen enkele beperking. Er kunnen pdf’s, epub’s, html, doc, mobi’s en chm-bestanden op de Onyx Boox gelezen worden.
Een pluspunt is ook de lange batterijduur van een kleine vier weken voor er opgeladen dient te worden.

Conclusie: hoge prijs, maar daar staat heel wat tegenover aan gebruiksgemak en leesplezier.

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

 

Amazon Kindle: Kwart eraf bij inruil oud exemplaar!
E-reader Kobo Aura One & Kindle Oasis 2