Samsung Galaxy Tab 4: Een Goede Tablet En Reader

Home » E-reader » Samsung Galaxy Tab 4: Een Goede Tablet En Reader  

De Samsung Galaxy Tab 4 werd op 1 mei 2014 op de markt gebracht.

 

Samsung Galaxy Tab 4
 

Geen unicum, want er waren al drie eerdere versies van dit model. Met allemaal dezelfde kenmerken en specificaties.

Ze hebben ook stuk voor stuk een resolutie van 1280 x 800. Alleen de grootte van het scherm verschilt. Van 7 inch (17,78 cm) tot en met 10.1 inch (25,65 cm).

In dit artikel wordt het model met een scherm van 7 inch besproken: De Samsung Galaxy Tab 4.

Hoewel al zes jaar geleden geïntroduceerde is het nog steeds een uitstekend instapmodel voor het lezen van ebooks en andere elektronische documenten.

 

Hardware

Wat direct opvalt is dat de Samsung Galaxy Tab 4 vrij klein is. Wat mede komt door het vrijwel ontbreken van een rand aan de beide zijkanten. Maar toch nog net groot genoeg om de tablet als een smartphone vast te houden. Dit door de vingers eromheen te wikkelen.

Niet vreemd dus dat het ontwerp van deze tablet vrijwel hetzelfde is als van een Samsung smartphone. Niet in de laatste plaats door de smalle zilveren rand en de plaatsing van de knoppen. Een gebruiker weet al snel niet beter meer. Het voordeel van een groter scherm weegt op tegen dat van een brede rand.

 

Zie ook:
Ereaders scherm: Verdwijnen de randen of niet?

 

Er zit een fysieke hoofdknop op de Samsung Galaxy Tab 4 waarmee het startscherm opgeroepen kan worden. Plus ernaast twee knoppen die werken via een ingebouwde sensor. Eentje voor het vinden van recent gedownloade apps en een sensor om terug te schakelen. Verder zitten er nog fysieke knoppen aan de zijkant voor het regelen van het volume wanneer er audio wordt afgespeeld en een knop voor het aan en afzetten van het apparaat.

Ook zit er nog een zogenaamde IR sensor op. Daarmee kan van de tablet een afstandsbediener gemaakt worden voor het bedienen van de televisie.

Verder zitten er op de Samsung Galaxy een slot voor een micro SD kaart, twee camera’s aan de voor- en achterkant (1.3 mp en 3 mp), Bluetooth, een ingang voor een koptelefoon, microfoon en aan de achterkant een luidspreker. Er zit 8 GB geheugen op. Wat uitgebreid kan worden tot 32 GB via een in de sleuf geplaatste micro SD kaart.

Wat betreft de rekenkracht de vermelding dat er op de Samsung Galaxy Tab 4 een 1.2 GHz quad-core processor zit. Plus 1,5 GB aan werkgeheugen. Wat voldoet aan de eisen van het verrichten van meerdere taken tegelijk.

Ook voor het lezen van ebooks is de rekencapaciteit ruim voldoende. Of nu om epub gaat, een mobi of een PDF. Wel moet er dan eerst een gratis leesapp gedownload worden. Maar dat is geen enkel probleem. Bijvoorbeeld die van Aldiko, draaiend op Android.

Van de 7-inch Samsung Galaxy Tab 4 kan met recht gezegd worden dat deze solide in de hand ligt. Bij het draaien aan het frame zijn absoluut geen krakende geluiden te horen, wat bij goedkopere modellen van de concurrentie wel anders is.

Op de achterkant is op subtiele wijze een textuur aangebracht. De zilveren rand voegt er bovendien iets moois en stijlvol aan toe. Gezegd kan daarom worden dat de Samsung Galaxy Tab 4 er beter uitziet dan de meeste andere vergelijkbare Android-concurrenten.

 

Software

Dit type tablet van Samsung draait op Android 4.4 KitKat. Dat helaas niet langer wordt ondersteunt. Er vinden daarom geen updates meer plaats vanuit Google Play store. Maar opwaarderen naar Android 5.0 Lollipop of later behoort wel tot de mogelijkheden. Bovendien heeft Samsung zelf ook een appstore op het apparaat met flink wat apps, bijvoorbeeld de Kindle voor de Samsung app. Dan krijgt men eens per maand een gratis ebook aangeboden.

Wat interessant is bij apparaten van Samsung zoals de Galaxy Tab 4 zijn de aangepaste software tweaks. Geen rechttoe rechtaan exemplaar van Android, maar de eigen stijl van Samsung. Zo zijn het homescreen en de menu’s verschillend, de lettertypen groter en daarom makkelijker te lezen. De kleuren van de menu’s zijn aangepast.

 

Zie ook:
Kobo Touch 2.0 een ereader met kwaliteiten

 

Ook is er geen menubalk op het scherm zelf. De Samsung Galaxy Tab 4 heeft zijn eigen speciale knoppen gesitueerd op de rand onder het scherm. Wat het bedieningsgemak vergroot. Verder is het vermelden waard dat er een link is om de taakbeheerder te openen en zo actieve apps te beheren.

Handig is dat men via de door standaard op de Galaxy Tab 4 zittende software de mogelijkheid heeft om twee apps naast elkaar te laten draaien. Dit op hetzelfde moment. Door het indrukken van de terugschakel knop, wordt aan de rechterkant van het scherm een lijst met apps weergegeven die kunnen worden gebruikt voor multi-tasking.

Maar ook voor het lezen van documenten tegelijkertijd. Het enige wat men daarvoor hoeft te doen is een app-pictogram uit de lijst te slepen voor het openen in het venster. Vervolgens kan men een tweede app uit de lijst slepen en het scherm splitsen zodat beide apps tegelijkertijd bekeken kunnen worden. Er is een klein schuifregelaar pictogram om het weergavegebied voor één app groter te maken. Ook kunnen tekst en afbeeldingen van de ene app naar de andere app gesleept worden. Dezelfde app kan ook twee keer geopend worden.

Het enige nadeel van multi-tasking is dat het niet met alle apps werkt. Meestal werkt het met op tekst gebaseerde apps zoals e-mail, webbrowsers en notitie-apps. Video-, foto- en muziek-apps werken ook, en een paar e-book apps.

De Galaxy Tab 4 wordt zoals gezegd geleverd met een paar extra apps van Samsung. Er is een handige memo-app, een wereldklok-app, een pratende persoonlijke assistent-app, een app om de tablet als afstandsbediening te gebruiken en er is een kantoor-app genaamd Hancom Office Viewer voor kantoordocumenten en pdf’s.

De voor en tegens van de Samsung Galaxy Tab 4:

 

Voordelen:

  • Aantrekkelijk ontwerp en het compacte formaat maken het apparaat gemakkelijk vast te houden voor langdurig gebruik, met name voor het lezen van ebooks en andere elektronische documenten.
  • De aangepaste software van Samsung voegt een handige multi-tasking-functie toe waarmee de tablet twee apps tegelijk kan openen.
  • Het Android 4.4-besturingssysteem werkt soepel en de aangepaste OS-aanpassingen van Samsung zijn een leuke afwisseling van de standaard Android-lettertypen zijn groter en duidelijker, en het ziet er strakker uit zonder de knoppenbalk op het scherm.
  • Ondanks de lagere pixeldichtheid ziet het scherm er erg goed uit: kleuren zijn helder, tekst is duidelijk en scherp en de kijkhoeken zijn breed.

Nadelen:

  • Er kunnen slechts enkele apps worden gebruikt voor multi-tasking.
  • Er ontbreken enkele geavanceerde functies die op vergelijkbare tablets worden gevonden: geen HDMI-poort, geen NFC-chip, geen stereoluidsprekers, geen LED-flitser.
  • Specificaties zijn minder dan sommige vergelijkbare geprijsde tablets in de categorieën pixeldichtheid, camerakwaliteit, processorsnelheid en interne opslagruimte.

 

Eindoordeel:

Hoewel tamelijk gedateerd is de Samsung Galaxy Tab 4 een uitstekende tablet, zeer geschikt voor het lezen van ebooks en pdf’s. Ondanks de wat lagere schermresolutie. Bovendien zijn de tweaks van het besturingssysteem door Samsung te prefereren boven de standaard van Android. Het gebruik is er veel overzichtelijker door. Bovendien gaan kleur en letters heel goed samen.

Gesteld kan daarom worden dat de 7-inch Galaxy Tab 4 een solide en goede tablet is. Bovendien uitstekend geschikt voor ebooks en pdf’s.

 

De Samsung Galaxy Tab 4 is als gebruikt exemplaar te koop bij Amazon.com.

 

 

Selexyzebooks

 

 

 

 

Sony PRS 350: oude ereader met klein scherm
Tolino Shine 3: reader om rekening mee te houden