Samsung Galaxy Tab A als vervanger ereader

Home » E-reader » Samsung Galaxy Tab A als vervanger ereader  

SAMSUNG GALAXY TAB A: EEN TABLET DAT OOK EEN PRIMA READER IS

 

 

Samsung Galaxy

 

 

Kindle
Op het gebied van het lezen van ebooks is Amazon vooral bekend geworden om z’n Kindle. Op postieve wijze wel te verstaan. Want de Kindle is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een begrip onder de liefhebbers van het elektronische leesvoer. Eén van de betere modellen voor het lezen van ebooks, met als grootste nadeel dat er geen epubs op gedownload kunnen worden.

 

Eigen bestandsformaat
Zoals bekend hanteert het nogal eenkennige Amazon een eigen bestandsformaat voor ebooks: MOBI en AZW (voorzien van een beveiliging tegen illegaal kopiëren). Maar met enkele kleine ingrepen is het toch mogelijk een ebook van een ander formaat op de Kindle te lezen. Over het omzetten van een ebook opgemaakt als epub naar een bestandstype gehanteerd door de grootste onlineverkoper ter wereld staat meer in het speciale bericht hierover op deze site.

 

Fire HD
Omdat Amazon niet te veel wilde leunen op het succes van één enkel model reader werd er een aantal jaren geleden een tablet op de markt gebracht: de Fire HD. Voorzien van een kleurenscherm. Niet alleen geschikt voor het lezen van ebooks, maar als mulitmedia apparaat ook zeer goed bruikbaar voor het afspelen van muziek, het kijken van video’s, emailen en te surfen over het net. Plus nog ontelbare andere dingen die gedaan kunnen worden met de talrijke Android apps. Te verkrijgen in de eigen appwinkel van Amazon. Voor een uitgebreide bespreking van de Fire HD 10 ga naar: Nieuwe tablet van Amazon.

 

Samsung Galaxy Tab A
Maar een minstens zo goede tablet is die van Samsung: de Galaxy Tab A. Daar kunnen niet alleen ebooks op gelezen worden, maar net als bij de Fire, ook grotere digitale uitgaven, zoals kranten en tijdschriften. Of stripboeken. De Galaxy is dan ook voorzien van een even groot scherm als de Fire: 10.1 inch (ruim 25 cm). Maar er zijn ook kleinere modellen te krijgen van de Galaxy, tot een schermomvang van ongeveer 7 inch.

 

Google Play
Anders dan bij de Fire van Amazon zit er aan de Samsung Galaxy Tab A geen enkele voorwaarde verbonden aan de toegang tot de Google Play app winkel. Net als bij een smartphone gewoon onbeperkte entree tot tal van digitale gadgets op het gebied van media en het spelen van games. Maar ook flink wat softwarematige toepassingen voor het zo prettig en efficiënt als mogelijk lezen van ebooks of digitale periodieken.

Ook daar komen steeds meer apps voor beschikbaar. Mogelijk dat hierdoor het lezen van boeken weer wat aan populariteit gaat winnen. Het nogal onhandige papier dat plaats maakt voor het veel handzamere aan elektronische uitgaves. Wat dat betreft staat de ontwikkeling niet stil en is in feite nog maar pas begonnen. Te denken valt bijvoorbeeld aan interactieve ebooks waarbij een lezer luisterend en kijkend een deel van het verhaal wordt. Reden waarom het zo gek nog niet is om een tablet aan te schaffen dat van alle digitale gemakken is voorzien. Bijvoorbeeld de hier besproken Galaxy.

 

Kleurenscherm
Wat krijgt men nog meer voor z’n geld behalve een groter kleurenscherm (LCD voorzien van TFT(Thin Film Transistor) voor een betere resolutie en dus een scherper beeld)?

 

Wifi
De Samsung Galaxy Tab A behoort tot het middensegment van de tablets. Bijna overbodig om te vermelden dat er dan ook wifi op de Galaxy zit (tot 5G). Net zo snel overigens als op een veel duurdere laptop. Er zit ook Bluetooth op voor draadloos audio. Wat wel handig is bij het beluisteren van een ingesproken boek. Wat overigens beter klinkt in een koptelefoon dan in de standaard aanwezige speaker van de Galaxy. Die wil nog wel eens hol klinken wanneer het volume wat hoger wordt gezet.

 

Design
Wat betreft het ontwerp is er sprake van een kleine verfijning vergeleken met vorige modellen. De Samsung Galaxy Tab A ziet er wat minder compact uit omdat er wat meer ruimte is voor het scherm. En de bult van de camera aan de achterkant is ook wat minder in het oog springend. De omlijsting aan de voorkant van de Galaxy is van glad kunsstof (polycarbonaat). De achterzijde is van een zacht glanzend aluminium. Met als nadeel dat het nogal bevattelijk is voor vingerafdrukken en vlekken.

 

Gewicht
De Samsung Galaxy Tab A weegt 531 gram en meet van hoek tot hoek 14,9 x 25,5 cm. De dikte is minder dan een centimeter (o,8 cm). Zoals gezegd niet de kleinste tablet te koop. Maar het is toch makkelijk te hanteren in een volle tram of trein. De Galaxy voelt daarbij solider en ook steviger aan dan de Fire van Amazon. Terwijl de laatste niet veel lichter is.

 

De bediening
In het rechter zijpaneel van de Samsung Galaxy zit de start- en volumeknop. Beiden reageren snel bij aanraking en laten een klikje horen als ze ingedrukt worden. Wat wel zo handig is.

 

Geheugen
Rechts zit een sleuf voor een micro- sd kaart waarmee een extra 400GB aan geheugen toegevoegd kan worden aan de 32GB of 64GB dat er standaard op zit, al naar gelang de prijs.

 

USB-C
Aan de onderkant van de Galaxy Tab A zit een usb-c aansluiting. Dit kan met een speciale daarvoor bestemde stekker aangesloten worden op een lap- of desktop voorzien van een usb2 of 3. Dit voor het supersnel sideloaden van ebooks of wat zwaardere periodieken, zoals kranten en tijdschriften die men op de schijf heeft opgeslagen. Of pdf-documenten die vaak een stuk groter zijn van omvang wat betreft bestand. Vooral als er veel afbeeldingen op staan.

 

Scherm
De kwaliteit van het scherm is goed. Het is zoals gezegd een LCD-scherm voorzien van een dunne laag tranistoren, zogenaamd TFT. De resolutie is 224 pixels per inch. Wat ruim voldoende is voor het naar hartelust streamen van multimedia. De Galaxy Tab A heeft dan ook een helder beeld onder alle mogelijke omstandigheden, zelfs bij fel zonlicht onder een schuine hoek.

 

Processor
De Samsung Galaxy Tab A is voorzien van een Qualcom Snapdragon van 1.8Ghz bestaande uit 8 kernen. Tegenwoordig de gangbare processor voor tablets uit het middensegment. Er zit daarbij een werkgeheugen op de Galaxy van 3GB. Zelfs met een half dozijn aan geopende apps werkt de tablet nog snel.

 

 

Conclusie:
Voor een tablet uit het middensegment is de Galaxy Tab A een prima keuze. Door de compacte omvang en de lange batterijduur is het geschikt voor tal van multimedia-taken, zoals het lezen van wat uitgebreidere periodieken voorzien van veel afbeeldingen en het zien van video. Ook de onbeperkte toegang tot Google Play is een pluspunt in vergelijking met bijvoorbeeld de Fire HD van Amazon.

De Samsung Galaxy Tab A zilver voorzien van 32GB is te koop bij Amazon.de voor €215,-. (De versie met 64GB kost €241)

 

 

Selexyzebooks

 

 

Kobo Touch 2.0 een ereader met kwaliteiten
De Kobo Forma vergeleken met de Kindle Oasis