Epub omzetten naar een Kindle van Amazon

Home » Leeswijzer » Epub omzetten naar een Kindle van Amazon

EEN EPUB OMZETTEN NAAR MOBI EN OMGEKEERD!

 

Epub omzetten

 

Formaat ebooks

Een korte uiteenzetting over het door Amazon gebruikte formaat op het gebied van ebooks. Dit is geen epub, het meest gangbare formaat voor het opmaken van ebooks in de wereld van het digitale uitgeven. Amazon heeft daarvoor een eigen formaat, waarvan de bekendste zijn mobi en azw3. In de praktijk van het lezen van ebooks op een andere reader dan eentje van Amazon (Kindle) is dit daarom helaas niet mogelijk omdat deze readers dit niet ondersteunen. Wat uiteraard ook geldt voor een smartphone, tablet, laptop of pc.

 

DRM verwijderen

Gelukkig is de door Amazon opgeworpen barrière makkelijk te nemen. Wil men een epub lezen op een Kindle dan moet dat worden omgezet naar mobi. Daar is een gratis programma voor (Calibre). Heel eenvoudig toe te passen. Niet meer dan een druk op een knop. Wat ook in omgekeerde richting geldt en men gemakkelijk een mobi kan omzetten naar een epub. Tenzij deze beveiligd is met een zogenaamde DRM (Digital Right Management). Wat gebeurt om de rechten van schrijvers en uitgevers te beschermen tegen illegaal kopiëren. Maar daar is nogal wat kritiek op. Omdat het toepassen van een DRM op een ebook voor legitieme gebruikers, de eerlijk koper dus, behoorlijk wat ongemakken en nadelen met zich mee brengt. Dit in vergelijking met een papieren boek. De inhoud daarvan is eigendom van de auteur, maar het fysieke boek niet. Dat mag een bezitter door verkopen of weggegeven. Met een ebook is dit niet het geval. Strikt gezien wordt dit gehuurd van Amazon. Sommige mensen vinden dit niet in de haak. Dat zijn dus degenen die het DRM verafschuwen. Die zijn er dan ook niet op tegen om deze digitale bescherming te verwijderen. Bijvoorbeeld via het eerder genoemde Calibre. Er moeten dan twee plug-ins gedownload worden. Daar kan de beveiliging mee onklaar gemaakt worden. Maar het gaat voorbij de bedoeling van deze uitleg om daar verder op in te gaan. Voor degenen die hierin geïnteresseerd zijn is op de site van Geoffstratton.com een uitleg te vinden. Daarom wordt tot in de puntjes uiteen gezet hoe de DRM bij ebooks van Amazon verwijderd kunnen worden. Het is ieders eigen verantwoordelijkheid om dit te doen.

 

Calibre

Het omzetten van een epub naar een bestand geschikt voor de Kindle is niet onderhevig aan allerlei restricties. Dat vind Amazon helemaal niet erg. Met het gratis ebook-programma Calibre is dit een uiterst eenvoudige procedure. Eenmaal omgezet naar het formaat mobi kan een epub gewoon op de Kindle gelezen worden. Download eerst Calibre. Installeer het programma op een laptop of pc. Of een smartphone. Wat men maar wil.

 

Epub omzetten

 

Druk op de knop met ‘Boeken toevoegen’. Zoek het epub-bestand op in de desbetreffende map en klik op openen. Het wordt nu geladen in Calibre.  

 

Converteren

Koppel de Kindle via een usb-kabel aan de pc of laptop. Wanneer Calibre geopend is zal het de Kindle herkennen. Deze krijgt een eigen knop in de menubalk. Een opgeladen ebook kan nu naar een Kindle verstuurd worden. Het wordt automatisch omgezet in het juiste formaat. Zoals gezegd is dat in de meeste gevallen een mobi. Meer hoeft men niet te doen als lezer. Behalve dan het ebook openen op de Kindle.

 

Epub omzetten

 

Maar het omzetten van een epub kan ook handmatig gebeuren. Daar zijn twee manieren voor. 1) Rechtsklikken op de titel van het ebook in Calibre en dan ‘converteren’ kiezen. Maar men kan ook in de menubalk op ‘Boeken converteren’ klikken. Er verschijnt een keuzemenu met meerdere formaten waarnaar de epub omgezet kan worden (zie afbeelding). Kies daaruit mobi en het ebook is dan te lezen op een Kindle.

 

 

Selexyzebooks