Fire HD 10 nieuwe tablet van Amazon

Home » E-reader » Fire HD 10 nieuwe tablet van Amazon  

TABLET FIRE HD 10 ALS ALTERNATIEF VOOR EEN KINDLE?

 

Fire HD 10

Ebooks kunnen niet alleen op een reader gelezen worden, maar ook op andere apparaten. Bijvoorbeeld op een tablet. Zitten er plaatjes in een ebook dan kunnen die in kleur bekeken worden. Wat helaas nog niet kan bij een e-reader, hoe duur ook. Geen kleurenscherm, alleen zwart-wit. Hooguit wat bij te kleuren met de ingebouwde frontverlichting.

Maar het gebrek aan kleur zal voor de gemiddelde lezer van ebooks waarschijnlijk geen groot gemis zijn. Want het enige in kleur bij een roman is immers de kaft. Voor meer zakelijke gebruikers en of mensen die glossy tijdschriften willen lezen is kleur toch wel een gewenste optie. Op een tablet zit dus wel een kleurenscherm. Bijvoorbeeld op de nieuwe tablet van Amazon: de Fire HD 10 (resolutie 224 pixels per inch).

Gewoon van het formaat van een ouderwets boek

Alweer een paar maanden op de markt. Is deze tablet een goede vervanger voor een reader of niet? Dat ligt helemaal aan de eisen die men als lezer stelt. Bijvoorbeeld wat betreft de omvang van het scherm. Om bij Amazon te blijven: de Kindle readers hebben een schermomvang van 6 tot 7 inch (15 tot 17 cm). De Fire HD 10 is behoorlijk wat groter wat betreft scherm: 10.1 inch (25,6 cm). Geschikt dus voor het lezen van de digitale uitgaves van kranten en tijdschriften.

Maar de schermomvang is minder van belang voor ebooks. Sterker die komen beter tot hun recht op een wat kleiner scherm. Gewoon van het formaat van een ouderwets boek. En daar gaat het de meeste bezitters van een reader om: het lezen en of beluisteren van ebooks. Waarbij een supersnelle processor zoals in de Fire HD 10 (2.0GHz octa-core processor) ook niet echt van belang is. Dat kan ook heel snel en goed met een processor van 1 GHz (Al dan niet dualcore) zoals standaard op de Kindle Paperwhite en Kindle Oasis 3.

Verder heeft de Fire helaas nog steeds dezelfdse lage resolutie camera’s voor en achter. Wel is de tablet voorzien van de spraakservice Alexa die flink wat kunstmatige intelligentie in huis heeft. Op afroep beschikbaar. Vragen naar het weer en dan direct antwoord krijgen is geen enkel probleem op deze tablet.

Bijvoorbeeld bij het surfen over het internet

Een ander belangrijk verschil is de batterijduur. Bij de nieuwe Fire HD 10 is deze twaalf uur. Maar bij een Kindle reader een stuk langer: 2 – 4 weken. Waarbij dan wel opgemerkt moet worden dat de Fire voorzien is van een supersnelle usb-c ingang. Waardoor het opladen met een charger ook flink wat sneller gaat dan bij de wat tragere usb 2 van een Kindle. De Fire HD 10 biedt ondersteuning voor geheugenuitbreiding (standaard 32 of 64 GB afhankelijke van de prijs) met een micro SD kaart to 512 GB.

Ook de besturingssoftware verschilt. Dat van de Fire is gebaseerd op Android 9.0. De Kindles draaien op software dat wordt ondersteunt door Linux. Net een tikkeltje minder flitsend in het gebruik. Bijvoorbeeld bij het surfen over het internet (de Fire HD 10 ondersteunt 5G wifi). Maar voor het razendsnel surfen over het internet is een reader niet gemaakt, zullen de meer verstokte gebruikers van een Kindle zeggen.

Maar ook een scherm waarop naar hartenlust geswiped kan worden

Bij een dergelijke redenering zijn wel enige kanttekeningen te plaatsen. Bijvoorbeeld wanneer men kijkt naar de ontwikkelingen op het gebied van de ebooks zelf. Worden deze interactiever, wat wel de verwachting is, dan is bijvoorbeeld een snelle internetverbinding van belang. Maar ook een scherm waarop naar hartenlust geswiped kan worden. Dat kan nog niet echt goed met de huidige generatie readers. Vooral niet als deze voorzien zijn van e-Ink (een scherm dat een tamelijk natuurgetrouwe afbeelding van het ouderwetse papier geeft). Die staan bekend om de wat sompige weergave van wat een browser tevoorschijn tovert aan webpagina’s.

In zwart-wit dus. Wat zoals gezegd te maken heeft met de onmogelijkheid van het zien van kleur op een reader. Het zal zeker nog een paar jaar duren voordat het technisch realiseerbaar is. Vanuit dat oogpunt is de aanschaf van een Fire HD 10 daarom een goede optie. Maar dus ook voor het inspelen op de veranderingen op het gebied van het e-lezen. Daar is de Fire HD 10 veel meer voor op toegerust dan een reader als de Kindle.

 

De Fire HD 10 met 32 GB is bij Amazon.de te koop voor €149,99 (gratis verzending).

De Fire HD 10 met 64 GB is bij Amazon.de te koop voor €189,99 (gratis verzending).

 

 

 

Selexyzebooks

 

Sony reader (PRS-T2): Ik en mijn reader
Schermen E Ink minder goed dan beweerd wordt?