Screen van een reader wordt steeds groter

Screen oftewel scherm van een reader is het eerste dat de ogen van een lezer van een ebook zien.

 

Screen

 

Het is alweer heel lang de gewoonte om bij de uitgifte van een gedrukt book ook een elektronisch exemplaar (ebook) te koop aan te bieden, bijvoorbeeld bij de verkoper van ebooks Kobo Rakuten, een bedrijf dat ook een kwalitatief goede reader verkoopt zoals de Kobo Clara. Het erop te lezen ebook is flink goedkoper dan een paperback. Er hoeft immers geen papier gedrukt te worden, wat wel zo goed voor het milieu is, want minder gekapte bomen.

Bij het lezen van een ebook is het screen, het scherm, het belangrijkste onderdeel van een reader. Dit onderdeel is steeds verder verbeterd door de fabrikanten van readers. Een screen met kleurenweergave is sinds een jaar of wat ook mogelijk bij een color reader als Pocketbook. Alleen nog wel een beetje beperkt in de weergave van die kleuren. Maar het zal niet lang meer duren of een kleurenscherm van een reader doet niet onder voor dat van bijvoorbeeld een smartphone. Een kwestie van het nemen van de nodige technische obstakels.

Een ebook is, in kleur of niet, veel meer een kijkgebeuren dan een gedrukt boek. Van belang daarbij is de grootte van het screen. Dat ging van klein naar groot, tot zeer groot, in de loop der jaren. Iets dat ooit begon met een kijkoppervlak (diagonaal) van krap 15 centimeter is inmiddels ruimschoots verdubbeld. Plus de rest.

De nieuwe Onyx (Max) heeft een screen van 34 centimeter. Paste een jaar of tien geleden de eerste reader nog in een beetje grote binnenzak van een jas, dat is tegenwoordig niet meer het geval.

Kobo, na Amazon de grootste verkoper van ebooks, was het eerste bedrijf dat aan de slag ging met de omvang van het screen van een reader. In 2016 lanceerden ze de Kobo Aura One met een schermomvang van 20 centimeter. Daarna hebben ze de alom geprezen Kobo Forma op de markt gebracht. Dat heeft een screen van 20 centimeter. Vervolgens werd met de Kobo Libra een klein stapje terug gezet wat betreft omvang van het ereader scherm: 17 centimeter.

Het spreek vanzelf dat andere aanbieders niet achter konden blijven in de race om meer scherm. In 2019 introduceerde Barnes en Noble de eerste Nook met een schermomvang van 20 centimeter. De Nook Glowlight Plus had niet alleen een groter ereader scherm, maar ook een bijna perfecte frontverlichting. Alom geprezen door de liefhebbers van het ebook. Tot dan toe hadden de Nooks een scherm van 6 inch. Het lijkt een marginaal verschil, maar dat is het niet. Iedere centimeter meer aan ereader scherm doet de concurrentie huiveren. Men wil als koper nu eenmaal meer en groter.

Amazon kon dan ook niet achterblijven als grootste verkoper van ebooks ter wereld. In 2017 kwam het bedrijf met de Kindle Oasis, voorzien van een screen van bijna 18 centimeter, waarmee het gat met de concurrentie voorlopig werd gedicht. Het wachten is op een ereader met een screen van 25 centimeter, waarmee Amazon de concurrentie een beslissende slag kan toe dienen. Maar het is de vraag wanneer dit zal gebeuren. Het zou technisch gezien een hoogstandje zijn.

Het zijn voornamelijk de Chinese fabrikanten die met een mega size ereader screen de markt bedienen. Niet alleen het eerder genoemde Onyx, maar ook Boyue. Eén van hun e-book readers, de Likebook Mars, met een schermomvang van 19 centimeter, wordt door kenners gezien als de meest krachtige ereader ter wereld. Daarnaast verkoopt het bedrijf nog de Likebook Mimas en Alita, beiden met een screen van 26 centimeter. Vooral gebruikt voor het lezen van grotere documenten opgemaakt als pdf. Maar er kunnen ook stripboeken op gelezen worden. Of gewoon een ebook.

 

 

Selexyzebooks

Boox Max3 van Onyx: prijzige e-reader met nadelen