Kobo: E-Book van een Kindle naar een Kobo-reader

Home » Ebook » Kobo: E-Book van een Kindle naar een Kobo-reader

 

HET LEZEN VAN E-BOOKS GEKOCHT BIJ AMAZON OP EEN KOBO READER

 

Kobo
Kindle van Amazon en de Kobo-ereader.
 

Stel je hebt als liefhebber van e-books een Kobo-reader en je wilt bijvoorbeeld een e-book gekocht bij Amazon lezen. Tot voor kort was dat alleen mogelijk via een lange en ingewikkelde omweg, dit vanwege de bestandsverschillen dat de directe uitwisseling van een gedownload exemplaar onmogelijk maakte. Behalve dus wanneer men de regels overtrad.

Geen lezer die dat wilde. Daarom is er een handige oplossing bedacht. Een oplossing die ook van toepassing is op reeds gekochte e-books opgeslagen op een iPad met daarop Windows of bijvoorbeeld op een Nexus met het Google besturingssysteem Android.

Die gebruiken het universele epub-bestandssysteem. Populair bij het vervaardigen van e-books, bijvoorbeeld via een gratis programma als Sigil of Calibri. Helaas kan men die dan dus niet op de Kindle van Amazon lezen. Dit om de eenvoudige reden dat zij voor hun e-books een ander bestandssysteem hanteren (Mobi, AZW3, AZW, PRC). Het omgekeerde geldt natuurlijk ook: het niet kunnen uploaden van een door Amazon verkocht e-book op een Kobo. Wat gezien de omvang van de internetgigant veel grotere gevolgen heeft. Gewoon omdat ze een veelvoud aan e-books in hun elektronische stal hebben. Miljoenen inmiddels. En daar komen iedere dag een paar duizend exemplaren bij wereldwijd.

Bovendien zijn als extra belemmerende factor de door hun verkochte e-books voorzien van een beveiliging. Dit om illegale verspreiding op het internet tegen te gaan van het gekochte elektronische leesvoer. Bijvoorbeeld het via een mailbestand gratis weggeven aan vrienden en bekenden van een bestseller of gewoon zomaar een e-book over een bepaald onderwerp.

Om dit te voorkomen gebruiken ze beschermende software, de zogenaamde DRM (het door Adobe ontwikkelde Digital Rights Management). Echt veel helpen doet dat overigens niet. Want voor een beetje hacker is het omzeilen van de DRM geen enkel probleem. Maar het belemmert ondertussen wel de vrije uitwisseling van e-books op de verschillende readers of leesapparaten van een consument. Iemand met een Kindle kan het gekochte e-book bijvoorbeeld niet downloaden op een tablet. En dat voor een product waar eerlijk voor is betaald.

Daar is dus eindelijk een oplossing voor bedacht. Eentje met instemming van alle uitgevende partijen, dus van zowel Amazon als concurrent Kobo. Iets dat de populariteit van het e-book alleen maar ten goede kan komen.

Het enige dat men als koper dient te doen voor het op legale wijze verwijderen van de DRM is het downloaden van een tool die daar speciaal is voor ontwikkeld. Deze tool is te vinden op de website van Epubor.com.

Daar kan men ook de aanwijzingen lezen hoe het gereedschap geïnstalleerd dient te worden en hoe het moet worden gebruikt. Voor lezers die zijn overgestapt naar Kobo met een vracht aan boeken op hun oude Kindle een hele uitkomst. Wat niet wegneemt dat het misschien toch beter is wanneer er één enkel bestandsformaat komt voor alle e-books en er eindelijk eens echt begonnen kan worden met het dingen naar de gunst van het lezende publiek.

 

 

Selexyzebooks

 

 

 

Maarten 't Hart over Johann Sebastiaan Bach
Barnes & Noble: Browsery nieuwe lees-app