Sony PRS 350: oude ereader met klein scherm

Home » E-reader » Sony PRS 350: oude ereader met klein scherm  

Wie een klein formaat ereader zoekt is bij de Sony PRS 350 aan het goede adres

 

Sony PRS 350

 

Er zijn ereaders met grote schermen en met kleine. De voorkeuren van een koper hangt nauw samen met het gebruik. Wil men kranten en tijdschriften lezen, of uitgebreide PDF-documenten raadplegen, dan is een reader met een groot scherm een eerste vereiste. Bijvoorbeeld die van het Chinese bedrijf Boyue. Voor het lezen van alleen af en toe een ebook is een kleiner scherm voldoende. Maar ook kleine schermen zijn er in alle maten en soorten.

De reader met het kleinste scherm ooit gemaakt is de Sony PRS 350 uit 2010. Behorend tot de tweede generatie ebook readers van het Japanse elektronica concern. Het scherm meet slechts 5,75 inch (12,7 cm). Het gewicht van de ereader bedraag ruim vijf ons. Wat behoorlijk zwaar is vergeleken met de nieuwste exemplaren van Kobo of Amazon. Die wegen niet meer dan twee ons. Terwijl het scherm bijna dubbel zo groot is. Het model dat vooraf ging aan de Sony PRS 350 woog overigens nog twee ons zwaarder. Het past dan wel in de binnenzak, maar is toch een behoorlijk zware last om mee te dragen.

Zie ook:
Likebook ereaders van het Chinese Boyue afgeprijsd

Het grote verschil met de voorgaande modellen van Sony is dat de PRS 350 een aanraakscherm heeft. Voor die tijd een geheel nieuw iets in de bediening van een ereader. Voor het makkelijk kunnen bedienen van het menu was de extra beschermingslaag weggelaten door de ontwerpers. Dat zat er nog wel op bij de vorige modellen. Het verwijderen was nodig voor de gebruikte infrarood technologie waarmee een aanraking gedetecteerd kon worden. Bijvoorbeeld van een vinger.

Het snel reagerende scherm kan overigens ook met een stylus pen bediend worden. Wat weer het nodige aan vlekken en vingerafdrukken scheelt. Het is overigens een verbeterde versie van het hoog contrasterende Pearl scherm van het bedrijf E Ink. Hetzelfde die gebruikt wordt in de Kindle 3 en de Kindle DX. Deze schermen hebben het voordeel van het weergeven van een tamelijk donker getinte tekst. Wat het lezen ervan ten goede komt. Wat ook wel mag gezien het op de Sony PRS-350 gebruikte dunne lettertype. Veel dunner dan op een Kindle. Wat gecompenseerd wordt door de hogere contrastwerking.

Zie ook:
Kindle 4 Paperwhite van Amazon geïntroduceerd

Gezien de geringe omvang van de Sony PRS 350 is deze ook het best geschikt voor het lezen van wat kleinere teksten qua omvang. Opschalen via het touchscreen van een bladzijde kan men daarom beter niet doen als lezer. Want dan levert men aan scherpte in als lezer.

Vanwege het aanraakscherm heeft de Sony PRS 350 een totaal andere interface dan z’n voorgangers. Men heeft  veel meer aan te navigeren menu’s tot z’n beschikking. Daarom ook meer keuzemogelijkheden en schermfuncties. Al met al een behoorlijk lange lijst bestaande uit:

 • Het kunnen maken van bladwijzers voor pagina’s en het markeren van tekst.
 • Notities toevoegen (uit de vrije hand en via het virtuele toetsenbord)
 • 6 lettertypen.
 • Weergaveopties: verwijderen van marges, opsplitsen in kolommen (2 en 3), het weergeven van de volledige pagina.
  Aangepaste zoomknop en paginavergrendeling.
 • Woordenboeken in 10 talen.
 • Het via een log bij kunnen houden van opgezochte woorden.
 • Het kunnen aanpassen van contrasten.
 • Bekijken van afbeelding.
 • Mogelijkheid tot diavoorstelling.
 • Het aanleggen, beheren en verwijderen van dataverzamelingen.
 • Ondersteuning van inhoudsopgave.
 • Het springen van de ene pagina naar de andere.
 • Portret en landschapsmodus.
 • Geschiedenisoptie zodat terug gegaan kan worden naar vorige bezochte pagina’s.
 • Actieve hyperlinks.
 • Zelf aangepaste afbeeldingen toevoegen (screensavers).
 • Rangschikken op datum, titel, schrijver, bestandsnaam, een laatst gelezen passage.

 

De geheugencapaciteit van de PRS 350 bedraagt 2GB, waarvan ruwweg 1,4GB beschikbaar is voor de opslag van ebooks. Ongeveer 1200. Plus het nodige aan andere documenten. De levensduur van de batterij is ongeveer 10.000 pagina’s per lading. Wat overeenkomt met 2 weken leesplezier.

Zie ook:
Sony reader (PRS-T2): Ik en mijn reader.

Wat betreft bestandsformaten ondersteunt de Sony PRS 350 epub en PDF. Maar ook TXT, RTF, en Word bestanden (DOC en DOCX). Afbeeldingsformaten die kunnen worden weergegeven zijn: JPEG, PNG, GIF en BMP. De PRS-350 ondersteunt veel talen. Van Engels tot Portugees en ook Nederlands.

Van deze ultra kleine ereader is het grootste nadeel dat het maar één lettertype heeft. Eentje die, zoals gezegd, veel te smal is. Een ander nadeel is dat er geen opties zijn voor het veranderen van de regelhoogte, marges, of andere aanpassingen aan de te lezen tekst.

Verder is het hinderlijk dat bij de landschapsmodus dubbele zinnen te zien zijn. Bij andere readers bestaat iedere nieuwe pagina uit volledig nieuwe tekst. Maar bij de Sony PRS 350 wordt een pagina in twee secties opgedeeld, waardoor er overlap optreedt. Nogal irritant bij het omslaan van een bladzijde.

Toch kan gesteld worden dat de Sony PRS 350 een grote stap voorwaarts is in vergelijking met de eerdere door het bedrijf op de markt gebrachte ereaders. De tekst is zoals gezegd mooi donker en hinderlijke glans speelt geen rol van betekenis meer. Vooral van belang bij het lezen van een tekst in het volle daglicht.

Zoals gebruikelijk bij Sony’s producten, is het ontwerp van de PRS 350 solide met een aluminium voor- en achterpaneel. Waardoor het bij het verschijnen één van de best uitziende ereaders was. Wel eentje zonder draadloze verbindingsmogelijkheid. Want er zit helaas geen WIFI op het apparaat. Zodat er alleen via een laptop of pc ebooks gedownload konden worden. Het zogenaamde sideloaden.

De Sony PRS 350 is alleen nog tweedehands verkrijgbaar bij Amazon.com.

 

 

 

Selexyzebooks

 

Pocketbook Color met kleurenscherm en mooi design
Samsung Galaxy Tab 4: Een Goede Tablet En Reader