Tolino Shine 3: reader om rekening mee te houden

Home » E-reader » Tolino Shine 3: reader om rekening mee te houden  

DE TOLINO SHINE 3 IS ALS INSTAPMODEL GEEN SLECHTE KEUS

 

Tolino Shine 3

 

De Tolino Shine 3 is een reader uit Duitsland. Gemaakt door Tolino. In 2017 overgenomen door de ebookverkoper Rakuten Kobo. De Tolino 3 wordt op de site van Amazon verkocht, maar is ook te koop bij de Nederlandse boekhandelketen Libris.

Wat betreft uiterlijk vertoont de Shine 3 erg veel overeenkomsten met de Kobo Clara HD. Wat niet vreemd is omdat na de overname van Tolino dezelfde hardware gebruikt wordt.

Het zichtbare gedeelte mag dan wel hetzelfde zijn, wat er zich onder de kap bevindt aan software is wel degelijk verschillend. Een ander verschil met de Kobo Clara HD is dat de Tolino Shine 3 volledig geïntegreerd is met boekhandelketen Libris. Uiteraard voor het kunnen downloaden van ebooks.

 

Zie ook:
TOLINO VISION 2 BESPROKEN IN: IK EN MIJN READER

 

Dit kan dan bijvoorbeeld via de mobiele Tolino lees-app of direct in de browser van de webreader. Een ebook wordt dan eerst in de gratis Tolino cloud geladen. Met als voordeel dat er ook onderweg, bijvoorbeeld tijdens vakantie, gebruik van gemaakt kan worden op verschillende leesapparaten. Dus niet alleen de Tolino Shine 3.

Maar dat verdient misschien toch de voorkeur. Gewoon omdat het een goede ereader is. Wel eentje die, zoals gezegd, makkelijk te verwisselen is met de Kobo Clara HD. Behuizing en scherm zijn vrijwel identiek. Wat zo z’n voordelen heeft wat betreft hanteerbaarheid.

De Tolino Shine 3 heeft net als de Kobo Clara HD een uitstekende grip. Het apparaat ligt goed in de hand. Het 6 inch (15,2 cm) scherm heeft een bijzonder scherp beeld en is voorzien van frontverlichting. De kleurtemperatuur kan via een systeem van leds in de zijkant aangepast worden al naar gelang de behoefte.

Maar de lichtsterkte, vooral bij het lezen in de zon van belang, moet via het menu aangepast worden. Wat verder geen probleem is. Omdat het niet al te vaak hoeft te gebeuren.

Zoals gezegd is het belangrijkste verschil met de Kobo Clara HD de gebruikte software. Die is bij de Tolino Shine 3 nogal verschillend. Wat bijvoorbeeld terug te zien is in de instelopties voor tekst. Die zijn bij de Kobo Clara HD een stuk uitgebreider. Zo staan er maar zeven lettertypen op de Tolino. Voor de regelafstand, marges en uitlijning is de keuze ook nogal beperkt. Niet meer dan drie instelbare standen.

 

Zie ook:
DE KOBO AURA EN DE KOBO AURA H2O

 

Wel kunnen er op de Tolino Shine 3 lettertypes toegevoegd worden, gewoon door ze te downloaden en op de reader te zetten. Verder is het jammer dat het niet mogelijk is de woordafbreking uit te zetten. Soms is dat nogal hinderlijk tijdens het lezen ven een ebook of document.

Verder nog de opmerking dat een bezitter van de Tolino Shine 3, zoals hierboven aangestipt, bij de boekhandelketen Libris terecht kan. Uiteraard via hun site, voor het downloaden van een gekocht ebook. Maar via het menu kunnen er ook andere online boekwinkels gekoppeld worden. Ook dus hele kleine, wat misschien best wel een goede aanvulling is op de grote onlineverkopers zoals Amazon en Bol. Men heeft dan gewoon meer keus en verzuipt niet in het enorme aanbod bij het zoeken van een ebook.

Natuurlijk kan men ook zelf ebooks op de Tolino Shine 3 zetten. Dus niet via de cloud. Gewoon door de reader via de usb-ingang aan te sluiten op een pc of laptop. Het zogenaamde side-loaden. Maar dan moet het ebook wel een epub, pdf of txt als formaat hebben. Geen mobi. Een dergelijk bestand zal eerst via een gratis ebook-programma als Calibre omgezet moeten worden naar epub om dit vervolgens op de Tolino Shine 3 te zetten.

 

Zie ook:
SCHERMEN E-INK MINDER GOED DAN BEWEERD WORDT?

 

Uiteraard kunnen ebooks ook via het op de Tolino aanwezige wifi gedownload worden. Dan moet er wel eerst een cloud-account aangemaakt worden, dat gratis is. Eenmaal geactiveerde kunnen alle er zich op bevindende ebooks met de Tolino Shine 3 gesynchroniseerd worden.

De reader is net als de Kobo bijna uitsluitend bestemd voor het lezen van ebooks. Op de homepage zie je een aantal boeken uit je eigen verzameling en daaronder een selectie uit de online boekwinkel.

Net als de Kobo heeft de Tolino een tamelijk eenvoudige browser. Zonder veel extra’s. Maar ook dat went omdat een reader toch niet echt bedoeld is om uitgebreid te gaan surfen op het internet.

Tot slot nog de vermelding dat de Tolino Shine 3 met recht een lichtgewicht reader genoemd kan worden. Het weegt niet meer dan 165 gram. Het 6 inch Pearl E-ink heeft een resolutie van 1448 x 1072 pixels. Een aanraakscherm. Voor het opslaan van ebooks is er 6 GB geheugen beschikbaar. Doordat de reader boeken met Adobe DRM kan lezen, kun je ook e-books lezen die je hebt geleend bij de openbare bibliotheek.

De Tolino Shine 3 is te koop bij Amazon.de voor € 119,00.

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

Samsung Galaxy Tab 4: Een Goede Tablet En Reader
Iliad Book Edition: reader van Nederlandse bodem