Onbeperkt abonnement ebooks en audiobooks?

Home » E-reader » Onbeperkt abonnement ebooks en audiobooks?  

ONBEPERKT ABONNEMENT EBOOKS. WEL OF NIET DOEN?

Onbeperkt abonnement ebooks
Het kopen van een goede ereader is niet zo’n heel moeilijke opgave. Ook niet voor iemand met een klein budget. Een goede reader is tegenwoordig al te koop voor een bedrag ver onder de 100 euro.

Moeilijker is het om het beschikbare geheugen van de ereader te vullen met ebooks. Niet wat betreft de handeling van het downloaden van het elektronische leesvoer, maar eerder voor het vinden ervan.

Met andere woorden waar vind men de meest geschikte ebooks voor zijn of haar smaak? Uiteraard online, door het intikken van een titel op een site van bijvoorbeeld Bol.com. Of bij een andere retailer. Geen boekhandel of uitgever zonder website. Maar kan men ook bij de aloude vertrouwde bibliotheek terecht via oba.nl.

Gelukkig zijn er alternatieven, goede alternatieven voor het opbouwen van een uitgebreide verzameling aan ebooks zonder nu direct over te gaan tot piraterij en via een torent op illegale wijze aan z’n elektronische boekenbestand te komen. De schrijver die er voor gezwoegd heeft en de uitgeverij die het aan durfde het boek op de markt te brengen zien dan geen cent terug voor hun inspanningen. Wat veel van hen zal doen terug verlangen naar het papieren tijdperk. Helaas een vergeefs verlangen, want het elektronische op het leesgebied is niet meer weg te denken.

Gelukkig zijn er dus genoeg alternatieven zonder saaie zoektocht langs de diverse uitgeefwebsites. En gelukkig ook zonder het op illegale wijze verkrijgen van wat men wil hebben. Dit alternatief bestaat uit het zogenaamde ‘onbeperkt abonnement ebooks’. Iets dat de laatste jaren sterk in opkomst is in de wereld van het ebook en de ereader.

Een aantal bedrijven op het gebied van het elektronisch uitgeven nemen deel aan het model van het onbeperkt abonnement ebooks. Natuurlijk Amazon met het Kindle Unlimited abonnement. Maar ook Playster, Scribd en nog veel meer aanbieders, die zich bezighouden met het digitaal uitgeven. Op stripgebied is dat Marvel Unlimited. Allen zien een gestage groei in de abonnementen.

Scribd heeft bijvoorbeeld 750.000 abonnees. Een groei van maar liefst 50% over het afgelopen jaar. Een groei die eerder toe- dan afneemt. Iedere dag komen er wel een paar honderd nieuwe abonnees bij. Dit tegen de achtergrond van meer dan 100 miljoen unieke bezoekers per maand op de site van Srcribd.

Kindle Unlimited is uiteraard populair omdat het door Amazon wordt aangeboden, een bedrijf dat wereldwijd de markt voor ebooks domineert. Nadeel is dat het platform nogal sterk afhankelijk van de ebooks van zelf-gepubliceerde auteurs. Iets dat de kwaliteit van het aangebodene niet ten goede komt.

Bij Playster is het een ander verhaal. Een bedrijf dat zich behalve op ebooks ook op audiobooks richt. Maar door de hevige concurrentie is Playster in zwaar vaarwater terecht gekomen. Door een gebrek aan inkomsten zal het bedrijf niet meer investeren in digitale inhoud. Wat in de praktijk betekent dat er geen nieuwe audiobooks of ebooks op het platvorm te krijgen zijn. De prijs van het onbeperkte abonnement wat daarentegen toch verdubbeld van $14,95 naar $29,95 per maand. Het is maar de vraag of Playster daarmee het hoofd boven water weet te houden omdat veel abonnees ongetwijfeld hun lidmaatschap zullen opzeggen en naar de concurrent zullen over lopen.

Ondanks het succesverhaal van Scribd en in iets mindere mate Kindle Unlimited is het maar de vraag of het onbeperkte leesabonnement wel levensvatbaar is voor andere, kleinere ebook aanbieders. Waarschijnlijk niet. Die zullen het toch meer moeten hebben van de directe verkoop van een ebook. Feits is namelijk dat de meeste aanbieders van een onbeperkt abonnement ebooks uit bijvoorbeeld het jaar 2015 nu al niet meer bestaat. Wat dat betreft krijgt een bedrijf als Amazon ook op het gebied van elektronisch lezen steeds meer een monopoliepositie. Met hooguit een platvorm als Scribd als concurrent. Maar dat is nu eenmaal inherent aan het systeem van het vrije ondernemerschap. Waar boekenkasten vol over geschreven zijn, over de voor- en nadelen ervan. Tegenwoordig ook te lezen op een ereader met of zonder onbeperkt abonnement.

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

 

De Goede Zoon: Selexyz Ebook Selectie van de Week
Kindle Amazon gratis abonnement voor 3 maanden