De Goede Zoon: Selexyz Ebook Selectie van de Week

Home » Ebook » De Goede Zoon: Selexyz Ebook Selectie van de Week  

De goede zoon

De Goede Zoon roman over de nabije toekomst.

Selexyz ebook van de week.

 

De Goede Zoon is een roman geschreven door Rob van Essen. In het boek wordt de lezer een denkbeeldige samenleving in getrokken. Deze samenleving vertoont nogal akelige trekken. Het verhaal is dan ook tegelijk angstaanjagend als herkenbaar. De ik-verteller is een schrijver van plotloze thrillers. Als zestigjarige leeft hij in de nabije toekomst. Een jaar of twintig voorbij het heden.

Zijn demente moeder, die hij jarenlang trouw heeft bezocht, is net overleden. Tot overmaat van ramp is het door de hoofdpersoon geschreven manuscript afgewezen door zijn uitgever. En dat allemaal in een wereld waar door de invoering van het basisinkomen sprake is van lethargie en doelloosheid. Iets dat tevergeefs wordt bestreden met veelvuldig museumbezoek.Wat overigens niet echt veel helpt.

Het werk is uit handen genomen door robots en zelfsturende auto’s waar mee gecommuniceerd kan worden alsof men het heeft tegen een mens van vlees en bloed. De Tesla niet alleen geslaagd voor het rijexamen, maar ook voor de Turing-test.

Tegen deze achtergrond reizen twee mannen af naar het zuiden met een geheime opdracht. De een kent het echte doel van de reis: een oud-collega met wie de hoofdpersoon van het verhaal veertig jaar eerder in een archief werkte. De ander heeft net zijn moeder begraven. Samen gaan ze op zoek naar verlossing en vergetelheid, bijgestaan door robots en praatgrage zelfsturende auto’s.

De goede zoon is niet alleen een meeslepend verslag van een tocht door een labyrint vol vreemde gebeurtenissen, maar ook een verrassend autobiografische roman over een zoon die de balans opmaakt na de dood van zijn moeder. Rob van Essen (1963) is recensent voor NRC, vertaler en auteur van diverse romans en verhalenbundels waaronder “Hier wonen ook mensen’. Deze roman werd bekroond met de Biesheuvelprijs. De Goede Zoon kreeg onlangs de prestigieuze Libris Literatuur Prijs toegekend.

Het is een verhaal dat ook wel wordt omschreven als een zoektocht naar identiteit. Maar het ontroert ook, vooral wat betreft het verdriet van de zoon om de dood van z’n moeder. Maar wat de lezer misschien toch het meest zal aanspreken is de blik in de nabije toekomst. Een toekomst die al begonnen is.

 

 

Selexyzebooks

 

 

Titel ebook: De Goede Zoon
Auteur: Rob van Essen
Isbn: 9789025453428
Uitgever: Atlas Contact

Te koop als ebook bij o.a Libris.nl

 

Ereaders en ebooks: Slecht huwelijk met grote toekomst
Onbeperkt abonnement ebooks en audiobooks?