Goed e-book als vervanger van het gedrukte boek

Home » Ebook » Goed e-book als vervanger van het gedrukte boek  

GOED E-BOOK

Goed e-book

U kent het gezegde: er gaat niets boven een goed boek. Of misschien beter gezegd een goed e-book… Maar dan ook echt een goed e-book. Vroeger was papier de standaard. Tegenwoordig dus niet meer. E-papier bestaat uit pixels en niet uit vezels. Wat eeuwenlang de standaard was op leesgebied. Nog voor de komst van de roman. Dat als schrijfvorm pas echt populair werd in de negentiende eeuw toen men als geschoold werker thuis de besognes van het arbeiden van zich af wilde zetten door het lezen van een verhaal.

 

LITERAIRE GROOTHEDEN

Die verhalen werden geleverd door een uitdijend legertje aan schrijvers. Goede en minder goede. De goede zijn altijd min of meer in het collectieve lezersgeheugen blijven hangen. Multatulli, Tolstoi, Dostojevski, Gogol, maar ook Balzac, Victor Hugo, Gustav Flaubert, en meer van dat soort literaire grootheden die de lezers voor gingen in het doorgronden van het menselijk lot in het moderne tijdsgewricht.

 

TEGENDRAADSE KWELGEEST

Waar bijvoorbeeld iemand als Thomas Mann en James Joyce in de twintigste eeuw meesters in waren met romans als De Toverberg en Ulysses. Maar ook een Gerard Reve met De Avonden. Het schrijven van boeken als duiding van een persoonlijke geestesgesteldheid en een maatschappelijke visie die niet perse strookte met die van de meerderheid, de massa. Het liefst niet. Het zijn van tegendraadse kwelgeest als eretitel.

 

JOURNALISTIEK EN LITERATUUR

Helaas kwam daar met de komst van het internet een beetje de klad in. De schrijver was niet langer een met woorden goochelende magiër, eerder een googelende wijsneus zonder echte boodschap. Waar men als verwende lezer gauw genoeg van had. Het vervagen van de grens tussen journalistiek en literatuur. Nee, geen namen. Die moet men zelf maar bedenken. Voorbeelden te over zou ik zeggen.

 

SMARTPHONE

Papier werd een beetje een last voor de ogen, een last voor de kritische ogen van menig lezer. Boekenkasten vol kaften die niet of nauwelijks de sporen droegen van een lezer die zich verloor in wat er gelezen werd. De kaft als eyecatcher. Als er dan toch gekeken moest worden dan liever naar het scherm van een smartphone.

 

TECHNOLOGISCHE ONTWIKKELINGEN

Wat al snel te merken was aan de dalende verkoop van romans. Menig uitgever die noodgedwongen uitzag naar een wat goedkoper onderkomen met de hete adem van de schuldeisers in de nek. Helaas pindakaas. Maar de tijd staat niet stil, net als de erin plaats vindende technologische ontwikkelingen.

 

PIXELS

Er kwam een nieuwe manier van het lezen van boeken op. Letters gedrukt op papier werden pixels op een scherm. Het pixel van een e-book te lezen op een reader. Het liefst een goed e-book. Maar goed e-book of niet, het oude vertrouwde boek kwam voor eens en voor altijd los van de fysieke boekenkast.

 

GOEDE EN MINDER GOEDE E-BOOKS

Het kon voortaan door een druk op de knop opgeladen worden op de harde schijf van een reader. Die readers zijn er tegenwoordig in alles soorten en maten. Goed en minder goed. Net als dat er goede e-books en minder goede e-books zijn. De keuze van de lezende consument tussen goedkoop en duur wat betreft het leesapparaat genaamd reader.

 

READERS

Tijd voor een kleine opsomming. Met daarbij de vermelding dat sommige readers gebruik maken van het zogenaamde open e-book formaat, met als grote uitzondering Amazon. Die gebruikt z’n eigen systeem voor het lezen van een e-book. Bijvoorbeeld op de Kindle Oasis die bovenaan ons lijstje staat:

1. Amazon Kindle Oasis: vanaf €299,- te bestellen bij Amazon.de.

Goed e-book.

 • Schermgrootte: 17,78 centimeter
 • Schermresolutie: (hoeveelheid pixels per inch): 300
 • Afmetingen: 159 mm x 141 mm x 3.4-8.3 mm
 • Gewicht: 194 gram
 • Opslagcapaciteit: 8GB/32GB
 • Verlicht scherm: Ja
 • Wi-fi of wi-fi en mobiel: Beiden zijn aanwezig

Er kunnen geen e-mails of berichtjes van sociale media ontvangen worden op de Kindle Oasis, vandaar de naam: rustplek! Verder kan deze reader van Amazon met gemak de beste genoemd worden. Het is ook de eerste Kindle die waterbestendig is. Lezen dus tijdens het nemen van een douche of bad. Hoewel de Oasis een wat groter scherm heeft dan de andere readers van Amazon is het toch een licht model gebleven. Ook heeft het apparaat een goede grip, zodat de Oasis makkelijk met een hand vastgehouden kan worden. Amazon heeft een eigen lettertypen gebruikt, ontworpen voor het duidelijk kunnen lezen op het scherm. Ook is het een goede e-reader te noemen wat navigatie betreft.

 

GROTERE OPSLAGCAPACITEIT

Er kunnen ook luisterboeken op de Oasis Kindle teruggespoeld worden. Wat wel zo belangrijk is. Voor een extra bedrag van €26,- kan men bovendien de beschikking hebben over tal van extra’s, zoals een grotere opslagcapaciteit (32GB). Betaald men daar bovenop een extra bedrag van €44,- dan krijgt men de beschikking over een zogenaamde ‘vrije mobiele verbinding’. Wat betekent dat men geen extra kosten heeft op het 3G net. Klein nadeel is dat men advertenties van Amazon krijgt te zien op het scherm bij het aanzetten. Iets dat men ongedaan kan maken na betaling van een bedrag van €17,-.

 

2. Kobo Aura One: €229,99

 • Schermgrootte: 19,8 centimeter
 • Schermresolutie: (hoeveelheid pixels per inch): 300
 • Afmetingen: 195.1 x 138.5 x 6.9 mm
 • Gewicht: 230 gram
 • Opslagcapaciteit: 8GB
 • Verlicht scherm: Ja
 • Wi-fi of wi-fi en mobiel: Alleen wi-fi

Het Japans-Canadese Rakuten Kobo heeft een hele serie readers voor e-books. Favoriet van veel lezers is de Aura One. Het heeft bijvoorbeeld het grootste schermoppervlak. Zo groot als het gemiddelde boek. Anders dan de Kindle Oasis van Amazon is deze reader geschikt voor een groot aantal bestandsformaten. Minstens 14. Met als groot voordeel dat er e-books gelezen kunnen worden afkomstig van diverse bronnen zoals bibliotheken.

 

COMFORTLIGHT PRO

Wat betreft gebruikersgemak is er het zogenaamde ComfortLight Pro dat automatisch de kleur van de voorverlichting aanpast. Het heeft een warmere uitstraling naarmate het donkerder wordt. Verder is de reader ook waterbestendig tot op een diepte van twee meter gedurende een uur. Er is een speciale varinat van de reader verkrijgbaar met vier keer zoveel opslagcapaciteit: 32GB. Daar kunnen dan met gemak 28000 e-books op. Alsmede een stuk of 700 stripverhalen. Dit kost dan wel €44,- extra.

 

3. Amazon Kindle: vanaf €69,99

 • Schermgrootte: 15,2 centimeter
 • Schermresolutie (hoeveelheid pixels per inch): 167
 • Afmetingen: 160 x 115 x 9.1 mm
 • Gewicht: 161 gram
 • Opslagcapaciteit: 4GB
 • Verlicht scherm: Nee
 • Wi-fi of wi-fi en mobiel: Alleen wi-fi

Het zogenaamde instap-niveau van de Kindle. Maar het is een volwaardige reader voor een bescheiden prijs. Het heeft bijvoorbeeld een aanraakscherm zonder fysiek aanwezige knoppen voor het omslaan van pagina’s. Het grote verschil tussen dit model en andere wat duurdere Kindles is dat de schermresolutie ongeveer de helft minder is. Ook is er geen mobiele verbinding mogelijk. Tevens zijn er geen mogelijkheden tot het verhogen van de opslagcapaciteit. Maar er zit wel een programma op voor het terugspelen van audio-books. Het weergeven van speciale aanbiedingen kan na betaling van €17,- afgezet worden.

 

LAGERE RESOLUTIE

Deze Kindle is de goedkoopste, maar is toch dunner en ook lichter dan de vorige versie. Bovendien is de 4GB opslag genoeg voor duizenden e-books. Wel zal men dan genoegen moeten nemen met een lagere resolutie. Maar het is toch een uitstekende e-reader voor een schappelijke prijs. Een goede instapper dus in de wereld van het e-book.

 

4. De Nook GlowLight van Barnes & Noble: €65,-

Goed e-book.

 • Schermgrootte: 15,2 centimeter
 • Schermresolutie (hoeveelheid pixels per inch): 300
 • Afmetingen: 176 x 127 x 9.7mm
 • Gewicht: 198 gram
 • Opslagcapaciteit: 8GB
 • Schermverlichting: Ja
 • Wi-fi of wi-fi en mobiel: Alleen wi-fi

Opvallend aan de Nook is de brede rand rond het scherm. Men kan denken dat het daarom lastig is te hanteren, maar het maakt het juist makkelijker. Vooral ook door de zacht rubberen achterkant. De Nook GlowLight glijdt daardoor niet zomaar van de palm van een hand.

 

VERLICHT BEELDSCHERM

Dit laatste model heeft bovendien een verlicht scherm dat ook nog eens een warme tint krijgt wanneer het donker wordt. Makkelijk lezen dus ‘s nachts. Een bedlampje is niet nodig. Aan de zijkant zitten knoppen voor het omslaan van een pagina. Die knoppen zitten zowel aan de linker- als aan de rechterkant van de Nook. Maar ook het scherm is aanrakingsgevoelig. De accuduur is ruim 50 dagen. Dus hoeft men als lezer niet bang te zijn dat het scherm om de haverklap op zwart gaat.

 

OPSLAGCAPACITEIT

Van de 8GB aan opslagcapaciteit is ruim 6,5 beschikbaar voor de inhoud van een goed e-book of een minder goed e-book. De keuze aan de lezer. De rest wordt gebruikt voor het stuurprogramma. Er kunnen dus genoeg e-books opgeslagen worden. Meer dan men ooit zal lezen. Ook kan er tekst gemarkeerd worden door er met de vinger over te slepen. Wel vereist dit iets meer oefening dan bij een reader van Amazon.

 

5. Amazon Kindle Voyage: vanaf €159,99

 • Schermgrootte:15,2 centimeter
 • Schermresolutie (hoeveelheid pixels per inch): 300
 • Afmetingen: 162 x 115 x 7.6 mm
 • Gewicht: Wi-Fi (180 g) Wi-Fi + Mobiel (188 g)
 • Opslagcapaciteit: 4GB
 • Schermverlichting: Ja
 • Wi-fi of wi-fi en mobiel: Beiden aanwezig

Tot de komst van Oasis was dit toch wel de beste keuze voor een e-book reader bij Amazon. Het design is prettig om te zien en bovendien niet bepaald zwaar. Een licht gewicht dus. Bovendien is het apparaat voorzien van een zichzelf aan de leesomstandigheden aanpassende lichtgevoelige sensor. Een eigenschap dat ontbrak bij de eerste generatie Oasis readers. Hoewel aanwezig bij de modellen met een update. Afgezien van het hierboven besproken instapmodel is de Kindle Voyage wat gewicht betreft het lichtste model.

 

GEEN AUDIOBOOKS

Verder is het voorzien van hetzelfde directe bedieningssysteem. Waarbij dan wel aangemerkt moet worden dat met Kindle Voyage geen audio books beluisterd kunnen worden. Wel zitten in de zijkant knoppen voor het bladeren door de pagina’s van een e-book. Daar kan dan op gedrukt worden met de vingers.

 

6. Kobo Aura H2O: €179.99

 • Schermgrootte: 17,72 centimeter
 • Schermresolutie (hoeveelheid pixels per inch): 265
 • Afmetingen: 172 x 129 x 8.8 mm
 • Gewicht: 207 gram
 • Opslagcapaciteit: 8GB
 • Schermverlichting: Ja
 • Wi-fi of wi-fi en mobiel: Alleen wi-fi

Dit model heeft een kleiner scherm dan de Kobo Aura One. Maar wel groter dan een Kindle. Behalve de Oasis. Net als de Aura One is deze reader uitgerust met het zogenaamde ComfortLight Pro systeem dat ‘s nachts automatisch het blauwe licht tempert. Men kan dan een goed e-book lezen in oranje kaarslicht. Wat beter voor de ogen schijnt te zijn. De van een structuur voorziene achterkant geeft de Auro H2O een stevige grip.

 

WATERBESTENDIG

Zoals de naam al zegt is de reader waterbestendig. Het kan net als de Auro One meer dan een uur op een diepte van twee meter liggen zonder dat het water door laat. De schermresolutie is helaas lager dan veel andere readers. Wat ook wel te zien is. Maar het scherm blijft goed leesbaar.

 

7. Amazon Kindle Paperwhite: €119.99

 • Schermgrootte: 15,2 centimeter
 • Schermresolutie (hoeveelheid pixels per inch): 300
 • Afmetingen: 169 x 117 x 9.1 mm
 • Gewicht: Wi-Fi: (205 gram) Wi-Fi + Cellular Connectivity: (217 gram)
 • Opslagcapaciteit: 4GB
 • Schermverlichting: Ja
 • Wi-fi of wi-fi en mobiel: Beiden aanwezig

De meest opzienbarende reader van Amazon is de Paperwhite. Alleen al vanwege het subtiele en aanlokkelijke frontverlichting. Dit maakte het model veelzijdiger dan de gewone Kindle. Het schermlicht is gewoon stukken beter geworden dan bij z’n voorgangers: de Kindle Voyage en de Oasis.

 

AANTREKKELIJK GEPRIJSD

Bovendien is de Paperwhite ook nog eens aantrekkelijk geprijsd. Het is bijna €75,- goedkoper dan de Voyage en slechts €39,- duurder dan de vorige Kindle. Die dan wel weer uitgerust is met audio. Maar daar weegt de mindere schermweergave toch niet tegen op. Bovendien heeft dit model reader de optie van een eeuwige mobiele connectiviteit. Een nieuw en vooral ook goed e-book kan dan overal gedownload worden. Al met al is de Paperwhite een goede keus wat betreft prijs en eigenschappen.

 

8. Kobo Aura Edition 2: €119.99

 • Schermgrootte:15,2 centimeter
 • Schermresolutie (hoeveelheid pixels per inch): 212
 • Afmetingen: 159 x 113 x 8.5 mm
 • Gewicht: 180 gram
 • Opslagcapaciteit: 4GB
 • Schermverlichting: Ja
 • Wi-fi of wi-fi en mobiel: Alleen wi-fi

De Kobo Aura Edition 2 is de meest betaalbare e-book reader. Het evenaart de prijs van zowel de Barnes & Noble Nook Glowlicht 3 en de Kinde Paperwhite. Nadeel is dat de resolutie lager is dan de hier genoemde twee readers. Wat ook te merken is aan de leeskwaliteit van de letters op het scherm. Die is toch wat minder.

 

BETROUWBARE READER

Maar het blijft een betrouwbare reader voor e-books met een opslagcapaciteit van 3000 exemplaren. Helaas heeft het niet de kleur veranderende eigenschappen van de andere Kobo readers. Toch is het schermlicht wel degelijk aanpasbaar tot een voor de ogen prettig leesbaar geheel. Door het kleinere scherm is het ook wat beter hanteerbaar.

 

ALLES OP EEN RIJ

Het is een understatement om te zeggen dat de markt voor e-book readers wordt gedomineerd door Amazon met z’n Kindles. Daarom staan er ook zoveel op deze lijst. Er zijn natuurlijk ook behoorlijk goede tablets zoals de iPad met z’n app voor het lezen van iBooks. Maar toch kan gesteld worden dat voor een goede leeservaring op een scherm het aanbod aan geschikte apparaten beperkt is.

De Kindle Oasis is perfect in z’n gebruik, licht, doeltreffend en prachtig van uiterlijk. Maar daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan. Waar nog aan toegevoegd dient te worden dat er ook nog eens de nodige hoeveelheid aan e-books gekocht dienen te worden. Dan toch maar een wat goedkoper model? De kale Kindle? Die is natuurlijk ook goed in het gebruik, maar heeft toch een wat beperkte resolutie en bovendien geen licht.

De beste modellen uit het middensegment zijn de Kindle Paperwhite en de Barnes & Noble Nook GlowLight 3. Dat tevens het enige model voor die prijs is dat het schermlicht kan laten verkleuren. Iets dat wel zo prettig is voor de ogen. En misschien wel het beste argument voor een eventuele aanschaf.

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

 

Schrijven en humor: Cartoon over schrijvers!
Erasmus: De lof der zotheid als gratis e-book