Beste ereader: Kobo Clara HD, Kindle Paperwhite 4 & Tolino Shine 3

Home » Reader » Beste ereader: Kobo Clara HD, Kindle Paperwhite 4 & Tolino Shine 3

Wat is de beste ereader? Een vergelijking tussen 3 verschillende types ereader: De Kobo Clara HD, de Kindle Paperwhite 4 en de Tolino Shine 3

 

Readers

 

Ereaders zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten. Van goedkoop tot heel erg duur. Maar ongeacht de prijs is het een feit dat ereaders steeds meer als opslagmedium de boekenkast van het papieren boek gaan vervangen. Wat weer een paar vierkante ruimte, plus het nodige aan stof scheelt. En flink wat gekapte bomen aan nooit gelezen papier. Op een reader met 64 GB geheugen gaan al snel tienduizenden ebooks. Een paar honderd boekenkasten vol, keurig geordend op genre, titel of schrijver.

Mede door de steeds beter wordende techniek is het ebook niet meer weg te denken uit het moderne leesgebeuren. Op een site als Bol.com ziet men dan ook niet alleen een papieren boek te koop, paperback dan wel hardcover, maar ook een ebook. Vaak de helft goedkoper dan z’n gedrukte pendant. Daarnaast is er ook steeds vaker een luisterboek te vinden onder dezelfde titel.

 

Zie ook:
Gratis audiobooks

 

Deze kunnen uiteraard ook gedownload worden op een ereader en vervolgens beluisterd via een koptelefoon, al dan niet draadloos. Iets dat ook kan via de ingebouwde speaker. Wat niet is aan te raden. Zelfs niet bij de duurste readers omdat de kwaliteit van het geluid niet opweegt tegen dat in stereo via de koptelefoon. Het enige dat nog ontbreekt op een ereader is een goede weergave van bewegend beeld.

Een e-Ink scherm is niet echt geschikt voor het afspelen van filmpjes. Er kan wel gesurft worden op het internet met een ereader, maar het bekijken van bijvoorbeeld een YouTube-video is niet aan te bevelen. Maar daar gaat het ook niet om bij een ereader. Zelfs niet bij de beste ereaders. Die zijn er om een ebook, of andere digitale publicaties, op te lezen of mee te beluisteren. Maar het liefst toch het eerste.

Met de vermelding dat er in de toekomst ook interactieve ebooks en tijdschriften zullen verschijnen, die waarbij de lezer een actieve rol krijgt. Dus niet meer passief een tekst toch zich neemt. Nee, via kunstmatige intelligentie, chatbot, meer te weten kan komen over een bepaald aangeroerd onderwerp, de schrijver of een hoofdpersoon. Deze ontwikkelingen zijn volop gaande: de lezer als participant, actieve deelnemer in een verhaal. Fictie dan wel non-fictie.

Dat verhaal of verslag zal dan wel afgestemd moeten worden op de nieuwe techniek van lezen door degene die het allemaal op schrift stelt: de auteur. Waarover op deze site later meer. Nu gaat het om de voordelige aanschaf van een ereader. Wat is de beste ereader om als consument te kopen? Hieronder een vijftal elektronische leesapparaten die volgens ons aan het criterium van beste ereader voldoen. Waarbij vooral gelet is op de verhouding prijs en kwaliteit.

 

De beste ereader:

De Kobo Clara HD

De Kobo Clara HD is een reader gemaakt door de Canadees-Japanse ebookverkoper Kobo Rakuten. Bekend van het sponsorschap van de Spaanse voetbalclub Barcelona. De reader kwam op de markt in juni 2018. Het vijfde model met een 6 inch aanraakscherm is voorzien van voorverlichting.

 

Beste ereader

 

Een techniek dat er voor zorgt dat het energieverbruik veel lager is. Voorverlichting (frontlight) geeft ook een scherpere weergaven van de tekst. Dat was tot voor kort alleen beschikbaar op de grotere modellen ereaders van Kobo. Nu dus ook op de kleinere met een 6 inch scherm. Hetzelfde formaat als bijvoorbeeld de Kobo Aura. Verder heeft de Clara HD een e-Ink scherm met 300 pixels per inch.

De hoge resolutie is vooral handig voor het zien van details, bijvoorbeeld op een PDF-document. Waarbij de vermelding dat de Clara HD 14 gram lichter is en 3 millimeter smaller (8,3 mm) in dikte dan de Aura. Ook de opslagcapaciteit is groter, namelijk 8GB in plaats van de 4GB. Vooral van belang voor het downloaden van luisterboeken, want die hebben toch al gauw enkele megabites aan opslag nodig. Tien keer zoveel als een gemiddeld ebook.

Luisteruitgaves zowel als ebooks zijn via de micro-USB-aansluiting te downloaden. Het zogenaamde side-loaden waarbij een ebook of andere digitale uitgave eerst via de pc is gedownload. Maar het downloaden kan ook direct gebeuren via het op de ereader aanwezige wifi.

 

Voordelen:

  • Aanpasbare frontverlichting, van koel blauw naar een warm oranje.
  • De hoge resolutie van het e-Ink scherm.
  • Het lichte gewicht (166 gram) en de smalle uitvoering.

 

Nadelen:

  • Soms wat heldere plekken op het scherm vanwege de frontverlichting.
  • Hoesje vereist, want het omhulsel is nogal glad.
  • Het ontwerp is min of meer hetzelfde als de voorgaande readers van Kobo.
  • Geen paginaknoppen.

 

 

Eindoordeel:

De Kobo Clara HD is min of meer een kruising tussen de Kobo Glo HD en de tweede generatie Kobo H2O. Behalve de toevoeging van het aan de omgeving aanpasbare licht zijn er geen nieuwe toepassingen te vinden. Uitgezonderd het zuinige ontwerp dat de Clara een stuk kleiner maakt en ook lichter dan vergelijkbare ereaders, zoals de Kindle Paperwhite en Nook Glowlight3. Bovendien is het hoge resolutie e-Ink scherm een flinke stap voorwaarts, dit in vergelijking met andere 6-inch readers van Kobo. Al met al is de Kobo Clara HD een kleine, maar prima ereader.

De Kobo Clara HD is bij Bol.com te koop voor €129,99

 

 

De beste ereader:

Amazon Kindle PaperWhite 4

 

De Kindle Paperwhite 4 van Amazon kwam in november 2018 op de markt. Het is de vierde generatie, begonnen in 2012. Wat betreft andere type readers van Amazon is de Paperwhite 4 maar liefst de tiende generatie.

Het heeft iets meer dan 3 jaar geduurd voordat dit nieuwe model uit was ontwikkeld. Wat niet betekent dat het veel verschilt van z’n voorganger wat betreft vormgeving. Het is grotendeels hetzelfde om te zien als de Paperwhite 3. Maar er zitten toch enkele kenmerkende niewe eigenschappen op de Paperwhite 4.

 

Beste ereader

 

Zo heeft het model een vlak aanraakscherm zonder randen. Het is ook minder dik (8 mm) en daarmee lichter (182 gram). De Paperwhite 4 is waterdicht gemaakt. De ereader heeft de ipx8-aanduiding, wat inhoudt dat het apparaat een uur lang tot twee meter diep in water ondergedompeld kan worden. Verder kan men via Bluetooth luisterboeken afspelen.

De opslagcapaciteit is verdubbeld van 4GB naar 8GB. Met de mogelijkheid tot een verdere uitbreiding naar 32GB als men dat wil. Door z’n compacte afmeting, afgeronde hoeken, rubberen afwerking aan de achterkant, ligt de Paperwhite 4 lekker in de hand. De lezer van een ebook of ander document heeft de keuze uit tien lettertypes en kan zelf de lettergrootte instellen.

Ook is er een integratie met Goodreads. Een sociaal netwerk van Amazon waarop boekenlezers recensies kunnen achterlaten en lijsten kunnen opstellen van favoriete ebooks.

 

Voordelen:

  • Grotere opslagcapaciteit dan voorgaande modellen.
  • Waterdicht en auditieve ondersteuning.
  • De voorkant oogt gestroomlijnd en glad.
  • Optie om te lezen in de omgekeerde modus met witte tekst op een zwarte achtergrond.

 

Nadelen:

  • Het verzonken scherm vertoont meer vingerafdrukken en vegen dan het vorige model en ook zijn reflecties zichtbaar.
  • De frontlight-kleur is niet aan te passen.
  • De schermhelderheid is slechter dan bij de Kindle Voyage van 4 jaar geleden.
  • De lees- en luisterfuncties zijn losgekoppeld. Men kan niet een luisterboek afspelen en tegelijk de tekst lezen.

 

Eindoordeel:

De Kindle Paperwhite 4 is een solide ereader, maar het mist helaas innovatieve nieuwe functies. Het is min of meer precies hetzelfde model als het vorige model, maar dan waterdicht. Voordeel is wel het kunnen beluisteren van audiobooks, iets dat sterk in opkomst is. Een reader zonder deze functie is zeker niet aan te raden.

In vergelijking met de Kindle Paperwhite 2 of oudere modellen, vooral die zonder voorverlichting, is de Paperwhite 4 zeker een koopwaardige upgrade. Maar voor wie een Paperwhite 3 heeft is het vervangen ervan voor het nieuwere model niet of nauwelijks de moeite waard.

De Kindle PaperWhite 4 in bij Amazon te koop voor €116,-

 

 

Beste ereader:

Tolino Shine 3

 

De Tolino Shine 3 is een ereader dat veel overeenkomsten vertoont met de Kobo Clara HD. Wat niet zo vreemd is omdat het Duitse Tolino een paar jaar terug is overgenomen door Kobo Rakuten. De Shine 3 werd in het najaar van 2018 op de markt gebracht. Slechts een paar maanden na het uitkomen van de Clara HD.

 

 

Op de afwerking van de achterkant na, is de Tolino Shine 3 identiek aan de Clara HD. Dit geldt echter niet voor wat er onder de motorkap zit aan software. De bediening van de Tolino is daarom nogal verschillend van de Clara. Een ander kenmerkend verschil is de manier waarop ebooks kunnen worden aangeschaft. De Tolino heeft namelijk een integratie met boekwinkels zodat er niet alleen bij Amazon ebooks hoeven te worden gekocht. In het menu zit namelijk een ruime keus aan online boekwinkels.

Wat betreft vormgeving kan gezegd worden dat de behuizing nogal eenvoudig oogt. Dankzij de compacte afmetingen ligt de Tolino Shine 3 lekker in de hand. Mede vanwege het zeer geringe gewicht van de ereader: 110 gram. Als aansluiting zit er een micro usb poort op de Tolino.

Het 6 inch e-Ink aanraakscherm met 300 pixels heeft een haarscherp beeld. De kleurtemperatuur van het scherm kan aangepast worden aan de omgeving. De opslagcapaciteit van de ereader is 8GB. Uit te breiden met een SD kaart tot 25GB.

 

Voordelen:

  • Hoge resolutie (1448 x 1072 pixels)
  • Lighter than average (110.2 gram)
  • Touchscreen
  • Zwartlicht weergave

 

Nadelen:

  • Het niet aanwezig zijn van wifi (wel WLAN voor aansluiting op een netwerk)
  • Ontbreken van Bluetooth en aansluiting voor een koptelefoon
  • Niet waterdicht
  • Geen lichtbron aan de onderkant van het beeldscherm

 

 

Eindoordeel:

De Tolino Shine 3 is de goedkoopste van de drie hier besproken ereaders. Zeker een beste ereader te noemen. Ook vanwege de lage prijs: €79,- Met als voordeel de scherpe weergave van de letters op het scherm. Deze doet niet onder voor de Clara en de Paperwhite.

Nadeel is het ontbreken van wifi, waar weer tegenover staat dat men standaard via het menu een flinke keuze heeft via WLAN uit een flinke aantal online ebookwinkels. Maar in de praktijk zal het toch hoofdzakelijk neerkomen op het sideloaden van ebooks door middel van de micro usb-aansluiting.

De Tolino Shine 3 is bij Amazon te koop voor €79,-

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

E-book of paperback? E-Ink versus papier. Wat is beter?
Kindle Voyage Een Wat Oudere Maar Goede Reader