Kobo Aura en de Kobo Aura H20 readers

Home » E-reader » Kobo Aura en de Kobo Aura H20 readers  

Kobo Aura

 

DE KOBO AURA EN DE KOBO AURA H2O AAN EEN KRITISCHE TERUGBLIK ONDERWORPEN

 

Ze zijn alweer een jaar of vijf, zes geleden door Kobo op de markt gebracht. De Kobo Aura en de Kobo Aura H2O. Nog steeds zijn het gevraagde readers bij de liefhebbers van ebooks. Daarom een korte terugblik in een review uit 2014 en 2015. Gewoon omdat wat toen gezegd werd nog steeds op gaat.

Kobo Aura

Een van de beste ereaders van dit moment is de Kobo Aura. De Kobo Aura is verkrijgbaar in diverse varianten waaronder de Full HD variant, maar in deze review bekijken we de standaard Kobo Aura. Met zijn 6 inch Clarityscherm, voorzien van e-ink, is het een reader met een goed leescomfort. Onder alle mogelijke omstandigheden overdag en ’s nachts.

 

Aura serie

Een e-reader is er primair voor gemaakt om op een eenvoudige maar toch comfortabele manier ebooks te kunnen lezen en daar is Kobo glansrijk in geslaagd met de Aura serie. Deze Kobo Aura heeft een 6″ scherm welke door de E-ink technologie en zijn scherpe resolutie ervoor zorgt dat het ultieme leescomfort toch wel aanwezig is. Of u nu in direct zonlicht uw boeken leest of in de schemering het is een ereader die u echt in alle omstandigheden kunt gebruiken. Bij direct zonlicht zorgt het scherm door zijn niet glanzende laag ervoor dat u nog steeds uw boek fatsoenlijk kunt lezen zonder hinderende weerkaatsing van de zon.

Als het donker aan het worden is dan is er geen nood aan de man. Want de Kobo Aura die wij hier hadden was voorzien van de speciale licht comfort technologie die Kobo in veel van zijn ereaders heeft gezet. Hierdoor word het scherm voorzien van een soort zijwaartse verlichting waardoor u niet  tegen het licht inkijkt en dit zorgt er weer voor dat uw ogen veel minder vermoeid zijn bij het lezen van een ebook.

 

Kobo ebookstore

Doordat Kobo al jarenlang een van de grootste spelers is in de wereld zijn ze hierdoor ook vergevorderd met alle ontwikkelingen rondom ereaders, ebooks en alles wat hierbij hoort. O.a. de boekenwinkel applicatie van Kobo staat op de Aura en deze hebben we even kort gebruikt, deze werkt behoorlijk soepel en is voorzien van vele Nederlandstalige ebooks, al moeten we hierbij wel vermelden dat de collectie Nederlandstalige boeken niet zo groot is als hun Engelstalige sectie. Gelukkig heeft Kobo hier samen met Bol.com niet zo lang geleden een samenwerkingsverband gestart waardoor dit in de nabije toekomst grotendeels verholpen zal zijn. Als u een boek aanschaft in de Kobo boekenwinkel kunt u meteen het boek downloaden en gaan lezen, dus voordat betreft zit dit gewoon goed in elkaar.

Mocht uw boek niet in deze boekenwinkel van Kobo staan en in de toekomst ook niet ondanks de samenwerking met Bol dan hoeft u nog niet bang te zijn dat u uw boek niet kunt lezen op uw Kobo reader, want het is gewoon mogelijk om uw ebook ergens anders vandaan te halen en vervolgens op de Kobo Aura te zetten, want u kunt via uw computer/laptop d.m.v. de geheugenkaart of de bijgeleverde kabel ook zelf boeken in het Epub/pdf formaat kopieren naar de Kobo ereader.

Onze ervaring met de Kobo Aura was zeer positief, ondanks dat deze e-reader alweer eventjes op de markt is, is het een ereader welke voorzien is van alle moderne gemakken die je er maar van kunt verwachten. Mocht u overgaan op deze e-ereader van Kobo dan gaat u zeker geen miskoop doen. We weten dat binnenkort Kobo ook met een waterdichte e-reader gaat komen en dan heeft u helemaal een e-reader in handen welke voorzien is van alle gemakken, maar de verwachting is wel dat deze een stuk prijziger gaat worden.

 

Kobo Aura H2O

Is de Kobo Aura H2O nu echt een goede ereader? Of wordt hij alleen gekocht omdat hij waterdicht is? In deze bespreking worden enkele andere kenmerken bekeken om een objectief oordeel te kunnen vellen.

 

Het gebruiksgemak van deze Kobo ereader

Zoals gezegd is het belangrijkste pluspunt van de Kobo Aura H2O het feit dat hij water- en stofdicht is. Een ereader die je overal mee naartoe kan nemen en waar je je geen zorgen over hoeft te maken dat hij eventueel nat word of dat er veel stof/zand of wat dan ook in komt. Kobo heeft met deze Aura H2O eindelijk een ereader uitgebracht die je zonder zorgen mee kan nemen naar het strand of wat vaker zal voorkomen, je kan hem lekker mee in bad nemen!! Lees dus nu je favoriete ebook in bad met deze ereader, en als hij nat word dan maak je hem vervolgens later weer droog. Geen zorgen dus dat hij uitvalt en defect raakt door water en stof!

Verder is er nog een opvallende feature, namelijk dat hij beschikt over maar liefst een 6,8″ scherm. Kobo ereaders zijn over het algemeen 6″, maar de trend is een groter scherm. Net als bij de smartphones. Wat in dit geval een pluspunt is. De 0,8″ extra ruimte van het scherm leest net wat beter en ondanks dat hij wat groter is dan de meeste ereaders ligt hij nog steeds makkelijk in de hand en is hij ook met één hand gewoon te bedienen.

De andere features die deze Kobo Aura H2O ereader met zich meebrengt zijn redelijk standaard van Kobo uit, maar zeker niet de minste punten. Denk hierbij aan ingebouwde Wifi, comfort lightning wat ervoor zorgt dat je scherm verlicht word vanaf de zijkanten, dus dat je ogen niet tegen het licht inkijkenk. Wat een stuk minder vermoeiend is voor de ogen. Standaard is hij tevens voorzien van maar liefst 4GB intern geheugen om je epub bestanden op te slaan en hij heeft een accuduur van maar liefst 2 maanden bij normaal gebruik.

 

Is de Kobo Aura H2O het geld waard?

Wij hebben hem kort in handen mogen hebben en we kunnen zeggen: JA!! We hebben hem helaas niet uitgebreid kunnen testen om echt alle punten goed onder de loep te nemen. Maar de belangrijkste punten die belangrijk zijn voor een ereader hebben we wel nagelopen. Onze eerste indruk is dat hij snel is!! Het opstarten gaat snel en het openen van een boek doet hij heel erg soepel.

Verder is het instellen van persoonlijke voorkeuren super makkelijk. Dit kan per ebook in gesteld worden. Het waterdichte en stofdichte aspect hebben we natuurlijk ook kort getest bij de Aura H2O door hem even onder water te houden in een bak met water. Vervolgen hebben we de reader “begraven” onder zand. Zoals verwacht deed hij het nog gewoon! Dit kan je natuurlijk pas echt testen als je hem al geruime tijd in huis hebt, maar volgens Kobo is dit geen enkel punt. Ook niet op de lange termijn.

Onze conclusie is dat de Aura H2O zeker zijn geld waard is. Hij is een stukje duurder dan andere e-readers, maar daar krijg je ook meer voor terug. Denk hierbij aan een groter scherm. Plus z’n water- en stofdichtheid. En ook nog eens behoorlijk snel.

 

De Kobo Aura is bij Ebay.nl te koop voor €99,-

De Kobo Aura H2O is bij BCC.nl te koop voor €79,95

 

 

Selexyzebooks

 

 

Sony reader PRS-T3S: Oud maar nog steeds goed
Kobo Touch 2.0 een ereader met kwaliteiten