‘De vlinderkamer’ nieuw ebook van Lucinda Riley

Home » Ebook » ‘De vlinderkamer’ nieuw ebook van Lucinda Riley  

‘DE VLINDERKAMER’ VAN LUCINDA RILEY OVER EEN VROUW MET PASSIE VOOR DE NATUUR

 

Vlinderkamer

 

Veelschrijfster Lucinda Riley, de Agatha Christie van de romantische intrige, is met een nieuw EBOOK gekomen: De vlinderkamer. Getooid met dezelfde zuurstokkleurige kaft als haar eerdere werken uit de serie ‘De zeven zussen’, deel voor deel langzaam verdwijnend uit de bestsellerlijsten wereldwijd. Tijd dus voor een nieuw verhaal moet de Engels/Ierse succesauteur gedacht hebben.

Voorzien van een plot dat bijna een blauwdruk is van haar eerdere werken. Wat natuurlijk niets zegt over de kwaliteit. Ook nu weer een vlot geschreven verhaal dat direct boeit en men niet snel weg zal leggen. Of in het geval van het ebook op het knopje uit van de READER drukt. Eerder op die van de volgende pagina.

 

Zie ook:
Het ebook Zon van Lucinda Riley

 

Uiteraard speelt de vertelling in De vlinderkamer zich nu ook weer af in wat men de hogere kringen noemt, de bewoners van landhuizen en knusse paleisjes. Zich onledig houdend met luxe activiteiten als het vangen van vlinders in uitgebreide tuinen dat het zicht op de buitenwereld een beetje ontneemt.

Om een beetje vergaande vergelijking te trekken wat betreft onderwerp, is Riley dus eerder een Tolstoi dan een Dostoejewski. Met dit verschil dat Tolstoi zelf van hoge adel was en dus het onderwerp van z’n boeken, de Russische edelen en grootgrondbezitters, zeer goed kende.

Maar ook voor de ‘gewone’ burger, en z’n worsteling in het bestaan van het feodale Rusland van de negentiende eeuw, was er plek in z’n boeken. Maar dan toch meer als dienaar van adellijke figuren dan zelfstandige karakters zoals de door hem beschreven klasse aan edelen en hooggeplaatste militairen en bestuurders. Die op zoek naar een zinvol leven succes en mislukking, vreugde en verdriet, glorie en berouw ondergaan.

En dat in alle daarbij behorende stadia tot in detail door hun chroniqueur beschreven. Waarbij hij de hoofdpersonen van z’n romans het liefst als rivalen tegenover elkaar plaatste. Iets dergelijks doet Lucinda Riley ook in haar boeken.

 

Zie ook:
Ebook De zeven zussen

 

Alleen, in bijvoorbeeld ‘De vlinderkamer’, niet zo op het scherp van de schrijfsnede als de grote Tolstoi die met z’n twee meesterwerken ‘Oorlog en Vrede’ en ‘Anna Karenina’ nog steeds gelezen wordt. Wat bij LUCINDA RILEY over honderd jaar nog maar de vraag is. Het is allemaal te luchtig van toon en te lichtvoetig van onderwerp om echt een diepe en blijvende indruk achter te laten bij de meer kritische lezer.

Ook in het verhaal over Posy Montague de eerste vrouwelijke student plantenkunde op het elitaire Cambridge college. Overigens is ‘Posy’ niet haar echte voornaam, maar een door pa gegeven bijnaam dat zo lekker rijmde op Rosy.

Het ebook ‘De vlinderkamer’ begint met een scene toen ze als kind in juni 1944 met haar vader, mank vanwege een oorlogsverwonding als oorlogsvlieger in een Spitfire, vlinders in de tuin van het omvangrijke familie landgoed vangt: ‘Admiral House’. Een bezigheid die net als bij haar vader, in vredestijd een botanicus, een levenslange passie voor de natuur bij haar op roept.

Geholpen door haar vader die voor hij zich weer als oorlogsvlieger meldt bij z’n onderdeel z’n dochter een doosje kleurpotloden geeft met de opdracht de natuur ermee na te tekenen. Door het kleurrijk weergeven wat ze in de tuin ziet kan ze andere mensen helpen om ook het wonder van de natuur te begrijpen. Er in ieder geval wat meer sympathie voor te krijgen. Wat De vlinderkamer een ultra-groen tintje geeft.

 

Zie ook:
Gratis ebooks

 

Maar Lucinda Riley zou Lucinda Riley niet zijn als ze niet een enorme sprong in de tijd maakte. Deze keer voorwaarts met de hoofdpersoon van ‘De Vlinderkamer’, van kind naar zeventig jarige moeder met twee volwassen zonen die erg veel van elkaar verschillen wat betreft karakter.

Ze worden door de schrijfster in verschillende hoofdstukken uitgebreid belicht in al hun tekortkomingen. Alleen gebeurt dit nogal geïsoleerd van de rest, met als verbindend element een geheim dat ze met zich mee dragen, een geheim waarmee ze een geliefde kunnen kwetsen en dat zeker ook zullen doen wanneer de tijd daar is.

Net zoals ‘Posy’ ooit gekwetst is door haar geliefde, een zekere Freddie. Een eerste liefde die haar verliet vijftig jaar geleden en voor een gebroken hart zorgde bij de biologe. Wat hem er niet van weerhoudt opnieuw op te duiken in haar leven.

 

Zie ook:
Fokke Obbema over de zin van het leven

 

Mede gezien de eerdere ervaringen is de vrouwelijke hoofdpersoon van het verhaal nogal terughoudend wat betreft het schenken van vertrouwen aan Freddie. Met op de achtergrond van al het relationele geweld een in verval rakend landgoed. Het ‘Admiral House’ dat een verwoestend geheim met zich mee draagt, dat aan het eind van De vlinderkamer wordt onthuld.

Ervoor zorgend dat de lezer het boek in een stuk uit leest. Maar toch aan het eind niet echt een gevoel heeft iets van doorleefde vreugde, verdriet, glorie en berouw ondergaan te hebben, zoals bij het lezen over de wederwaardigheden van de hoofdpersonen in een boek van Tolstoi. Met een bevoorrechte klasse dat vroeg of laat beseft dat hoge bomen veel wind vangen. Kortom de realiteit van het leven, hoog en laag, zonder opsmuk en franje. Daarvoor kan men toch beter ‘Anne Karenina’ lezen. Ook overigens als EBOOK verkrijgbaar.

 

Fragment uit ‘De vlinderkamer’:

Om zes uur leken de gasten weer te ontwaken en gingen ze zich omkleden voor het diner. Ik liep naar de keuken, waar Daisy een gebaar maakte naar mijn avondeten.‘Brood en jam voor jou vanavond, Miss Posy. Ik heb hier twee zalmen die meneer Ralph heeft meegebracht en ik kan er kop noch staart aan vinden.’Daisy grinnikte om haar eigen grapje en plotseling had ik medelijden met haar omdat ze steeds zo hard moest werken.‘Kan ik wat doen om je te helpen?’‘Ik heb Marjory’s twee jongsten gevraagd om vanavond de tafel te dekken en te serveren, dus ik red me wel. Maar toch bedankt,’ zei ze met een glimlach. ‘Je bent een lieve meid.’

 

Het ebook ‘De vlinderkamer’ van Lucinda Riley is bij KOBO te koop voor €11,99

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

Arnon Grunberg: bij ons in Auschwitz
Woorden en hun gewicht: Ebook Pascal Mercier