Cybook Europese reader uit 2007

Home » E-reader » Cybook Europese reader uit 2007  

CYBOOK ALS VEDERLICHTE GEDATEERDE READER MET E-INK SCHERM

 

Cybook

 

 

Eerste reader

Cybook is een van de eerste readers voor het lezen van ebooks. Nog wel eentje uit Europa. De reader werd gemaakt door het Franse Bookeen dat de rechten overnam van het failliete Cytale.

 

iLiad

De vederlichte Cybook (150 gram) kreeg een nieuw besturingssysteem en ging verder onder de naam: Gen 1. In 2007 gevolgd door Cybook Gen 3 met een e-Ink scherm van 6 inch (15,2 cm). Iets kleiner dan de iLiad gemaakt door het Nederlandse bedrijf iRex Technologies dat in 2010 een doorstart maakte onder de naam iRex Delivery Service (IDS).

 

Mobi

Er kunnen overigens op de Cybook niet alleen ebooks (geen epub, maar mobi) op gelezen worden. Er kunnen ook audioboeken op afgespeeld worden van het formaat MP3.

 

Hoog contrast

Het scherm van de Gen3 is qua afmetingen ongeveer vergelijkbaar met een pagina van een pocketboek. Het e-paper display maakt gebruik van Vizplex technologie, wat voor een hoog contrast moet zorgen.

 

Batterijduur

Via een USB kabel kan de Cybook opgeladen worden. De batterijduur is zoals bij de meeste reader behoorlijk lang. Met de cybook kunnen maar liefst 9.000 pagina’s aan literatuur of lectuur gelezen worden voor de energie is verbruikt en het ding weer aan de stekker moet.

 

Bediening

De bediening van de Cybook is uiterst simpel. Eerst opstarten door op de daartoe bestemde knop te drukken. Na ongeveer 20 seconden komt men als gebruiker dan in de biblioheek met ebooks terecht. Door te klikken op een titel verschijnt de kaft ervan in het venster en kan het lezen van de inhoud beginnen.

 

Bedieningsknop

Het bedienen van de Cybook vindt plaats door middel van een knop voorzien van vier drukpunten. De knop zit nogal opzichtig in de rand rechtsonder het scherm. Er moet tamelijk hard op de knop gedrukt worden om de cursor in beweging te krijgen of om een pagina om te slaan.

 

Bibliotheek

Naast de vierwegknop zijn er ook een aantal functieknoppen in de zijkant van het apparaat weggewerkt. Via deze knoppen kom je in de bibliotheek of bij de MP3-speler.

In de bieb is een thumbnail van de omslag te zien, samen met de titel van het betreffende ebook. Het kiezen van een ebook gebeurt zoals gezegd door er met de cursor op te drukken om vervolgens met de selectieknop de inhoud op het scherm te laten verschijnen.

 

Navigatiemenu

Voor het zien van een navigatiemenu moet er in het midden van de vierwegknop gedrukt worden. Vervolgens kunnen er bladwijzers toegevoegd worden of juist verwijdert (er zijn meerdere bladwijzers per ebook toegstaan!).

 

Woordenboek

Ook kan via het navigatiemenu het lettertype en de grootte aangepast worden. Ook kan de zogenaamde ‘lookup’ mode geactiveerd worden met de knop. Het ebook wordt dan gekoppeld aan het op de Cybook aanwezige woordenboek (Dictionary). Er kan dan een onbekend woord uit de tekst geselecteerd worden waarna de betekenis ervan in het woordenboek wordt weergegeven.

 

Geheugen

Het geheugen van de Cybook is nogal beperkt. Er kunnen hooguit enkele tientallen ebooks in opgeslagen worden. Maar dat was al heel wat in de tijd (2007) dat de reader op de markt kwam. Maar met een standaard sd kaart is het geheugen flink uit te breiden, tot het kunnen opslaan van enkele honderden ebooks.

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

 

Nieuwe Kindle Amazon introductie in april
Goed e-book als vervanger van het gedrukte boek