Calypso Plus InkBook: degelijke en goedkope reader

Home » E-reader » Calypso Plus InkBook: degelijke en goedkope reader

 

Calypso plus

 

Wie een reader zoekt die niet te duur is, maar toch van de nodige snufjes is voorzien kan heel goed terecht bij de Calypso Plus

 

 

Amazon en Kobo domineren niet alleen de markt van ebooks maar ook van de apparaten waarop ze gelezen worden: readers. De Kindles van Amazon zijn een begrip in de wereld van het elektronische lezen, net als de Kobo Touch, Glo en niet te vergeten Aura. Stuk voor stuk kwalitatief goede tot uitstekende readers die al eens op deze site besproken zijn. Het lijkt daarom soms of er geen andere aanbieders van readers zijn en al helemaal niet hier in Europa. Toch zijn die aanbieders er wel degelijk, bijvoorbeeld het in Polen gevestigde InkBOOK. Vorig jaar kwam de Calypso Plus van InkBOOK op de markt. Wat is dit voor reader? Niet eentje uit het duurdere segment, want al te koop voor €125,-.

Voldoet deze wat goedkopere reader ook aan de eisen die men als kritische consument kan en mag stellen? Niemand die afgescheept wil worden met een matig tot slecht werkend exemplaar. Vandaar deze bespreking van Calypso Plus. Punten die aan de orde komen zijn: functionaliteit, bruikbaarheid en lees- en luisterervaring. En zo nog het een en ander dat het waard is om kennis van te hebben als koper.

 

Calypso Plus: een reader voor zowel ebooks als audioboeken

Na de inkBook Prime HD en de InkBOOK Calypso is het nu dus de beurt aan de InkBOOK Calypso Plus. Deze werd begin 2021 geïntroduceerd. Het nieuwe aan deze reader is, in tegenstelling tot z’n voorgangers, dat er niet alleen ebooks op gelezen kunnen worden, maar dat er ook audioboeken beluisterd kunnen worden. Een groot pluspunt gezien de snel groeiende markt van het beluisteren van een ingesproken verhaal. Een beetje ebook gaat tegenwoordig vergezeld van een audioboek.

 

Installatie

De InkBOOK Calypso Plus ligt comfortabel in de hand dankzij het compacte formaat en de rubberen onderkant. Net als de vorige modellen is de reader ook makkelijk in te stellen op de wensen van de gebruiker. De eerste keer dat men de Calypso Plus inschakelt wordt er een wizard gestart. In een paar minuten wordt de configuratie doorlopen. Daarna is de reader klaar voor gebruik en kan men direct beginnen met het lezen van een ebook. Of het beluisteren ervan.

 

Bediening van de Calypso Plus

De bediening van het apparaat is intuïtief en gemakkelijk te begrijpen. Zelfs voor mensen die nogal kort van begrip zijn, zoals ik. Echt een peulenschil. De knop voor het in- en uitschakelen van de reader zit aan de voorkant, namelijk onderaan in het midden. Eenmaal ingeschakeld is het startscherm toegankelijk via het huissymbool in de bovenste menubalk. Daar kunnen ook de helderheid van het scherm en de kleurtemperatuur aangepast worden, al naar gelang de voorkeur. Ook kan op het startscherm de wifi- en bluetooth-instellingen bedient worden. Aan de onderste rand zit een micro-USB-poort, plus de sleuf voor een eventuele microSD-kaart waarmee het geheugen van de Calypso Plus uitgebreid kan worden.

 

Android

De Calypso Plus draait op Android. Er worden zowel ebooks in het epub-formaat door ondersteunt als PDF. De ebooks kunnen online gekocht worden bij een boekhandel als Scheltema of gedownload met een maandabonnement bij Amazon dan wel Kobo. De bijbehorende apps zijn te vinden in de app-store.

 

E-Ink-weergave en ghosting Calypso Plus

De Calypso Plus is net als de wat duurdere readers voorzien van e-Ink weergave. Het lezen van de wat langere teksten zal daarom niet leiden tot vermoeide ogen, zoals bij een smartphone of tablet. Daarnaast reflecteert het display niet, waardoor je met je Calypso Plus makkelijk leest op een bank in het park wanneer de zon schijnt. Geen hinderlijke spiegelingen dus zoals bij readers met een glazen scherm.

Door de toepassing van de e-Ink-technologie kan er sprake zijn van het zogenaamde ghosting. Dat wil zeggen dat na het omslaan van een pagina op de nieuwe pagina vage tekstfragmenten van de vorige te zien zijn. Gelukkig heeft InkBOOK dit weten te elimineren door het sneller kunnen bijwerken van een pagina. Een frequentie die men als gebruiker zelf kan instellen. Iets dat vooral aan te bevelen bij de donkere modus, want dan is het hinderlijke ghosting effect duidelijk waarneembaar.

 

Zijknoppen, helderheid, kleurtemperatuur en lettertype

De InkBOOK Calypso Plus heeft vier individueel instelbare zijknoppen, die feilloos op een gegeven commando reageren. De toetsen zijn standaard ingesteld om vooruit of achteruit te bladeren door een ebook. Maar een pagina kan ook omgeslagen worden door op de rand van het touchscreen te tikken met de vinger.
Handig is ook dat de helderheid en kleurtemperatuur handmatig kunnen worden aangepast. Hierdoor zijn deze optimaal af te stemmen op de leesomgeving.

Wie ’s nachts bij weinig licht wil lezen kan eenvoudig de achtergrondverlichting inschakelen met behulp van het gloeilamp pictogram in de bovenste menubalk. Over het algemeen kan gesteld worden dat de verlichting uniform is zonder afwijkingen. Bovendien voldoende helder.

Bovendien heeft de Calypso Plus de mogelijkheid om het lettertype aan de smaak aan te passen. Via de boekinstellingen kan de grootte worden gewijzigd. Te vinden in de bovenste menubalk wanneer het ebook is geopend.

 

Lezen in de donkere modus op de Calypso Plus

De InkBOOK Calypso Plus is uitgerust met een donkere modus. Als deze geactiveerd is, zijn de schermkleuren omgekeerd: het boek wordt niet zoals gebruikelijk in zwarte tekst op een witte achtergrond weergegeven, maar in witte tekst op een zwarte achtergrond.
Omdat dan minder punten op het scherm verlicht hoeven te worden gaat de batterij ook wat minder snel leeg. Maar het verschilt van persoon tot persoon welke modus men het prettigst vindt om mee te lezen. Toch is het zeker de moeite waard om de donkere modus uit te proberen op de Calypso Plus.

 

Luisteren naar audioboeken

Om de Calypso Plus aan te sluiten op een koptelefoon moet eerst de Bluetooth geactiveerd worden. Dat kan via de apparaatinstellingen. Eenmaal ingeschakeld wordt dat op het scherm aangegeven en kan men een audioboek afspelen door deze in de app te openen.

 

De InkBOOK Calypso Plus in één oogopslag :

  • Scherm: 15,24 cm
  • Gewicht: 158 gram
  • Kleuren: zwart, rood, rosé, blauw, grijs en geel
  • Geheugen: 16 GB, uitbreidbaar met MicroSD-Kaart
  • Persoonlijke voorkeuren: helderheid, kleurtemperatuur, verstelbare lettertype en zijknoppen
  • Verbinden: WiFi, Bluetooth

De InkBook Calypso Plus is voor €125, te koop bij de fabrikant

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

Boox Max3 van Onyx: prijzige e-reader met nadelen
De Kobo Sage Een kwaliteitreader Met Groot Scherm