Wie een eersteklas reader zoekt geschikt voor een styluspen is bij de Kobo Sage aan het goede adres
Een paar maanden geleden heeft Kobo Rakuten, eigenaar van de bekende ebooksite, twee nieuwe readers gelanceerd: De Kobo Sage en de Kobo Libra 2. Het laatste exemplaar, de Libra 2, is toen uitgebreid besproken op deze site. De conclusie was dat deze opgewaardeerde versie van de Libra H2O uit 2019 een goede aanwinst is in de door Kobo uitgebrachte serie readers van de laatste tien jaar. Niet in de laatste plaats door de erop zittende ondersteuning voor audiobooks.
Textuur
Nadeel is, zij het een kleine, de plastic behuizing van de reader. Die voelt niet zo prettig aan als de zachte rubberachtige textuur van de Kobo Sage. Een reader die misschien toch de voorkeur verdient als het erop aankomt een keuze tussen de twee te maken door een eventuele koper.
Kort geformuleerd zal iemand die een simpele en degelijke elektronisch leeservaring zoekt zal bij de Sage aan het goede adres zijn. Net als de Libra 2 is de hardware van de Sage ontworpen om het lezen op een stuk plastic en metaal minder een opgave te maken dan bij andere readers in hetzelfde segment. Alles aan de Kobo Sage is goed uitgebalanceerd zonder dat dit ten koste gaat van het design als geheel.
Libra 2 versus Kobo Sage
Het lijkt erop of de beste onderdelen van de Libra 2 hun weg hebben gevonden naar de Sage. Bijvoorbeeld de wat vreemd aandoende, asymmetrische vorm die het juist makkelijk maakt om de reader met één hand vast te pakken. Wel de constatering dat de knoppen voor het omslaan van pagina’s zijn bij de Kobo Sage een stuk geruislozer in het gebruik zijn dan bij de Libra 2. Ze staan ook iets verder van elkaar, zodat men zich minder snel vergist in het voor- of achteruit bladeren door een ebook of document.
Groot scherm
Maar het meest opvallende aan de Kobo Sage is het scherm van 300 PPI (pixels per inch). Het heeft een diagonaal van 8 inch (20,3 cm). Behoorlijk groot dus. Het scherm loopt gelijk met de randen. Geen risico dus voor een gescheurde nagel bij het vegen over het scherm met de vingers. Maar bij het volledig verzonken scherm gaat het niet alleen om het gebruikersgemak en het fraaie design. Het zorgt er vooral voor dat de styluspen probleemloos gebruikt kan worden. Wel de vermelding dat de stylus niet bij de prijs is inbegrepen en dus apart aangeschaft moet worden voor ongeveer €35,-.
Dropbox
Men kan er tekst mee onderstrepen tijdens het lezen van een ebook of pdf, maar ook hele notitieblokken maken. Die blokken lopen synchroon met Dropbox, zodat zelfs na het uitwissen tekst deze toch bewaard blijft. De stylus is afgestemd op het intuïtieve gebruik. Wel de constatering dat het scherm van de Kobo Sage weliswaar een behoorlijk formaat heeft, maar dat er toch niet echt veel ruimte is voor het maken van aantekeningen in een ebook.
Geen houder op de Kobo Sage
Een ander nadeel van de styluspen is dat het nergens aan vastgemaakt kan worden. Geen houder op de Kobo Sage. Misschien omdat de pen magnetisch is, maar er is weinig of geen metaal om dit magnetisme z’n werk te laten doen. Wel kan de pen vastgekleefd worden op het scherm zelf, maar dan alleen heel zwak. Bij de kleinste beweging rolt de stylus er al vanaf.
Wat betreft de rekenkracht is de Kobo Sage uitgerust met een krachtige quad-core processor voorzien van 32 GB intern geheugen. Er zit uiteraard ook wifi op de reader en bluetooth voor het beluisteren van audiobooks met een draadloze koptelefoon.
De Kobo Sage is voor €289,99 te koop bij CoolBlue.
Selexyzebooks