E Ink en e-book: Niet alleen elektronisch papier

Home » E-reader » E Ink en e-book: Niet alleen elektronisch papier  

E INK EN E-BOOK: VAN BEELDSCHERM TOT SPECTACULAIRE DRUKTECHNIEK

E Ink
 

 

Wie het woord e ink zegt die heeft het over de op papier lijkende weergaven op een scherm. Bijvoorbeeld dat van een reader of smartphone voor het lezen van een e-book. Elektronische inkt dus als een benaming die niet helemaal de lading dekt. Want geen mens die bij het swipen over een scherm een blauwe vlek op de vingers ziet verschijnen. Maar het beestje moet een naam hebben: e ink dus. Genoemd naar het gelijknamige bedrijf opgericht door studenten en medewerkers van het befaamde Massachusetts Institute of Technology (MIT). Na een overname in 2009 is het bedrijf tegenwoordig gevestigd op Taiwan.

E ink is in principe geschikt voor het weergeven van zowel kleur als zwart wit. Maar bij e-readers wordt alleen de kleurloze variant van e ink gebruikt, omdat anders de batterijen te snel leeg raken.

Daar komt bij dat boeken, althans romans, bijna nooit voorzien zijn van kleurenafbeeldingen. Een E ink scherm met zwart wit weergave is dan geen probleem voor een e-book. Anders is het bij handleidingen of strips, ongeacht het formaat, pdf dan wel epub.

Reden waarom er in laboratoria naarstig wordt gewerkt aan een energiezuinig scherm met e ink. Wat nog wel enige jaren op zich zal laten wachten is de algemene verwachting.

Ondertussen is het bedrijf E Ink ook actief op andere gebieden wat betreft de elektronische weergave. Bijvoorbeeld in het ontwikkelen van de techniek voor het kunnen maken van notities en (aan)tekeningen op een scherm of in de kantlijn van een e-book. Daar hebben ze vorig jaar nog een opmerkelijk nieuwe schermtoepassing voor op de markt gebracht waardoor een zo natuurlijk mogelijke schrijf/tekenervaring mogelijk is met bijvoorbeeld een stylus pen.

Heel toepasselijk JustWrite genoemd. Daarbij wordt dan geen gebruik meer gemaakt van een zogenaamde Thin Film Transmitter waarbij letterlijk iedere pixel is verbonden met een transistor. Wat nogal storingsgevoelig is. Een geheel nieuwe overbrenging van de aanraking met een pen op het oppervlak, zonder hinderlijke onderbrekingen.

Dankzij E Ink kan er nu dus naar hartelust geschreven en getekend worden op het door hun ontwikkelde scherm, waarbij er nauwelijks verschil is tussen het elektronische papier en echt papier. De vervagende grens tussen een e-book en een gedrukt exemplaar van papier. Het zijn dan ook veel gevraagde gadgets, niet alleen geschikt voor technici en ontwerpers, maar ook voor kunstenaars of voor mensen met als hobby het maken van droodles.

Sinds een week is er het nieuwste snufje op het gebied van E Ink: JustPrintIt. Zoals de naam al zegt een toepassing op het gebied van de herschrijfbare druktechniek. Uitermate geschikt voor het slimme kantoor, transportwezen, verpakkingsindustrie, kleinhandel, gezondheidszorg enz. Iets dat heel erg dichtbij het Internet Of Things komt (semi intelligente apparaten die met elkaar en met mensen kunnen communiceren).

Met JustPrintIt kunnen op kinderlijke eenvoudige wijze verpakkingsmateriaal, badges- en cadeaukaarten via het systeem van elektronisch papier ge- en vooral ook bedrukt worden. De technologie is niet alleen rendabel bij grote oplagen, maar levert ook al winst op bij kleinere opdrachten. Dit vanwege de lage productiekosten en de inzetbaarheid op een groot aantal apparaten, ongeacht omvang en formaat.

De JustPrintIt technologie van E Ink, onder licentie van printermaker Hewlett Packard, werkt met een zogenaamde film van elektronische inkt. Via een zogenaamde digitale kopie van het te bedrukken materiaal worden dan herschrijfbare afbeeldingen van een hoge resolutie geproduceerd. Wat korter duurt dan het maken van een kopietje op een klassieke printer. Alleen is het resultaat dan wel van een veel hogere kwaliteit en in kleur.

Bovendien kan de af te drukken afbeelding duizenden keren opnieuw gebruik maakt door het uitgekiende gebruik van de nieuwste elektronica in het apparaat. Bovendien is het systeem sabotagebestendig omdat de afbeeldingen en de erop komende info alleen bijgewerkt kunnen worden met gebruik van de erbij behorende imager. Bovendien zijn de kosten ook veel lager dan bij de oudere druktechniek voor badges en labels. Ook biedt techniek een goed alternatief voor het printen van informatie op papier of karton, waardoor het duurzaam en milieuvriendelijk is.

 

 

Selexyzebooks

 

 

 

Kindle ereader voorzien van hinderlijke reclames
Kindle Oasis 3 van Amazon: Een kritische beoordeling!

1 gedachte over “E Ink en e-book: Niet alleen elektronisch papier”

Reacties zijn gesloten.