Pocketbook Inkpad: Waterdicht scherm plus de rest

Home » E-reader » Pocketbook Inkpad: Waterdicht scherm plus de rest  

POCKETBOOK INKPAD PRO EEN READER ZONDER ABONNEMENT ERAAN VAST

 

Pocketbook Inkpad
 

Meestal zit er bij de aankoop van een reader, bijvoorbeeld een Kindle of een Kobo, een abonnement bij het betreffende bedrijf. In dit geval Amazon en Kobo Rakuten. De eerste maand meestal op proef, daarna moet men voor het downloaden van een e-book maandelijks een bedrag betalen. Rond de tien euro.

Niet iedereen heeft daar zin in als liefhebber van elektronische boeken: het e-book. Al is de keuze nog zo ruim. Het heeft toch iets dwingends in zich. Ongeveer als een wat duur abonnement van een bibliotheek, die tegenwoordig overigens ook e-books uitlenen op hun site.

Maar dat zijn dan niet pas verschenen e-books.

Maar dat zijn dan niet pas verschenen e-books. Want dat staan de uitgevers niet toe. De wat grotere hebben een contract bij de twee eerder genoemde online boekenverkopers, zodat deze wereldwijd over de nieuwste uitgaven kunnen beschikken, verdeelt over de verschillende landen waar ze hun sites serveren.

Toch vinden veel bezitters van een e-reader het wel zo prettig zelf hun leesvoer uit te kiezen. Of dat nu pas verscheen is of niet. Voor hen biedt een reader als de Pocketbook Inkpad Pro een uitkomst. Bij de aankoop ervan zitten ze dan niet vast aan een bepaalde aanbieder van e-books, maar kunnen zelf hun bibliotheekje samen stellen. Niet het gevoel iedere maand een hoeveelheid literatuur dan wel lectuur te moeten verslinden vanwege het betaalde abonnement.

De Pocketbook Inkpad Pro dus bijvoorbeeld als vrije en ongebonden mogelijkheid tot het vergaren van leesvoer. Geen slechte keus want de reader heeft een behoorlijk groot scherm (7,8 inch, bijna 20 centimeter). Dit scherm is voorzien van een fraaie papieren weergave, het zogenaamde E Ink. Haarscherpe letters en afbeeldingen met een resolutie van 300 pixels per inch. Op een televisie is het beeld niet beter, alleen dan wel in kleur.

 

Pocketbook Inkpad Pro
 

Maar het lezen van boeken, gedrukt of niet, is nu eenmaal een aangelegenheid van zwarte letters op een lichte ondergrond. Behalve wanneer er sprake is van afbeeldingen in de tekst. Dan zou het wel leuk zijn om die in kleur te kunnen zien. Reden waarom het eerder genoemde bedrijf E Ink volop bezig is met het ontwikkelen van een kleurenscherm. Het zou het lezen van e-books met illustraties een stuk aantrekkelijker maken. Maar dat neemt nog wel een aantal jaren in beslag voor het zover is.

Tot dan zal men het als lezer moeten doen met bijvoorbeeld de Pocketbook Inkpad Pro. Wat helemaal zo’n gekke keuze nog niet is als instapmodel.

Het scherm loopt bijvoorbeeld naadloos over in de rand.

Het scherm loopt bijvoorbeeld naadloos over in de rand. Mede vanwege het IPX8 waterdichte systeem dat de makers hebben gebruikt. De Pocketbook kan dan ook minstens een uur onder water gehouden worden, handig voor de lezers die graag in bad lezen. Ondenkbaar met een papieren boek of tijdschrift. Hierbij moet dan wel aangemerkt worden dat het touchscreen eenmaal bevochtigd niet meer met de veeg van een vinger bediend kan worden. Dat glijdt er dan te veel overheen.

Gelukkig zitten er daarom aan de onderkant van de reader knoppen voor het omslaan van een pagina.
Ook zit er Bluetooth op de Pocketbook en men dus draadloos een koptelefoon kan aansluiten voor het afspelen van een luisterboek. Alles op een rijtje: groot en een waterdicht scherm dus, plus draadloosheid.

Wat biedt deze reader een koper nog meer aan vernuftig? Aardig wat. Bijvoorbeeld het ‘s nachts in bed kunnen lezen van een e-book vanwege de gedempte frontverlichting van het scherm. Bedgenoten worden dan niet gestoord in hun nachtrust vanwege het hinderlijke schijnsel van een leeslampje. Om dit te bewerkstelligen zitten er negentien LED-lampjes in de bodem van het scherm bevestigd (wit en amberkleurig). Wat voor een perfecte kleurtemperatuur zorgt. Deze is zowel met de hand te regelen als automatisch in te stellen via de inwendige tijdsweergave.

Verder zit er een behoorlijk krachtige dual core processor van 1Ghz onder de kap van de Pocketbook. Plus ook nog eens een werkgeheugen van 1 Gb en een hard schijfje van 16 Gb voor de opslag van de e-books. De batterij die dit alles van stroom voorziet gaat drie tot vier weken mee waarna deze opgeladen moet worden. Het is overigens een 1900 mAh batterij. Uiteraard is de reader ook voorzien van wifi.

De Pocketbook Inkpad Pro is te koop voor € 256,50 bij Amazon.de.

 

 

Selexyzebooks

 

 

PDF readers: Een kleine inventarisatie
Usb-c de nieuwe standaard voor e-books download?