USB-C IS OP TAL APPARATEN TE VINDEN ALS AANSLUITING VAN KABELS MET EEN SUPERSNELLE OVERBRENGING VAN DIGITALE INFORMATIE. DUS OOK HET FORMAAT EPUB BESTEMD VOOR EBOOKS.
Met een oudere USB-aansluiting wil het nog wel eens wat langer duren voor een e-book is gedownload via bijvoorbeeld een pc of tablet. Het zogenaamde sideloaden. Wat ook afhankelijk is van de grote van het bestand.
Maar veel groter dan 10 mb zijn de meeste e-books niet. Toch is het wel zo prettig wanneer de overbrenging niet een halve minuut of langer op zich laat wachten, maar hooguit een paar seconden. USB-C dus.
USB-C dus. De snel opkomende nieuwe technische norm voor het opladen van elektronische apparaten en het snel en efficiënt overbrengen van gegevens in alle mogelijke formaten. Geen laptop, phone of tablet dat nog zonder USB-C wordt geleverd. Dat eist de klant nu eenmaal en die klant is nu eenmaal koning zoals het gezegde gaat. Ook de kopers van readers voor het lezen van e-books.
Hoewel gezegd moet worden dat USB-C niet alleen gebruikt wordt voor downloads. Het is bijvoorbeeld heel geschikt voor het aansluiten van een koptelefoon en het beluisteren van de audioweergave van een e-book. Het geeft een veel betere geluidsreproductie dan het oude puntvormige stekkertje dat maar al te vaak niet goed aansloot in het daartoe bestemde opening. Ook zorgt USB-C voor een snellere oplading van de batterij via de bij een reader geleverde adapter.
Dat alles in ogenschouw genomen is het natuurlijk heel vreemd dat de nieuwste readers van bijvoorbeeld Amazon, de Kindle, niet voorzien zijn van USB-C. Waarom is dat zo? Net of de grootste online boekenverkoper ter wereld niet in staat zou zijn tot het leveren van een geavanceerde aansluiting. Nota bene bestemd voor het snel en efficiënt kunnen downloaden van een e-book.
Nota bene bestemd voor het snel en efficiënt kunnen downloaden van een e-book. Wat toch tot de kernactiviteiten van Amazon behoord. Als zij niet hun producten, de readers, voorzien van het nieuwste op elektronisch gebied wel bedrijf dan wel?
Waarschijnlijk is de achterliggende gedachte dat men ook een e-book draadloos via wifi kan downloaden. Mogelijk ook dat het de reader, bijvoorbeeld de Kindle Oasis, wat goedkoper maakt zodat er meer van verkocht gaan worden. Wat natuurlijk geen argument mag zijn. Technische verbeteringen zijn te prefereren boven stilstand. Vandaar dat er ooit een USB opening is uitgevonden voor het op betrouwbare wijze snel kunnen aansluiten van een apparaat. Bijvoorbeeld op een pc voor het sideloaden van e-books.
Mogelijk dat daar de crux ligt van het niet voorzien van de nieuwste readers van een USB-C. Niet ondenkbaar dat Amazon het liever een beetje traag houdt. Want sideloaden betekent ook het kunnen downloaden van niet door hun verkochte e-books. Wat bij wifi in het geval van een abonnement niet op gaat.
Toch kan het bij een volgend model reader wel eens tot een sterk verminderd aantal verkopen leiden. De vraag is of Amazon het zover wil laten komen in het behoud van hun dominante positie op het gebied van de verkoop van e-books.
Selexyzebooks