Leeswijzer biografie in ebooks (smartphone/tablet)

Home » Leeswijzer » Leeswijzer biografie in ebooks (smartphone/tablet)  

Biografie in ebooks voor de smartphone en tablet

 

Ebooks biografieën
 

De ebooks in de categorie biografie zijn opgemaakt als epub en te downloaden op een smartphone of tablet. Er zijn tal van aanbieders van Nederlandstalige ebooks, zoals Bol.com, Libris, Bruna en Kobo.

Bij Amazon hebben de ebooks een ander bestandsformaat: mobi of azw3. Deze zijn helaas niet direct op een smartphone of tablet te downloaden. Behalve op een Kindle. Bijvoorbeeld de Fire. Want die wordt door Amazon zelf verkocht.

Wil men een ebook van Amazon toch lezen op een smartphone of tablet dan dient dit eerst te worden omgezet naar een epub. Hoe dit precies in z’n werk gaat wordt uitgelegd in een apart artikel over dit onderwerp.

Maar er is op de leeswijzer van Selexyzebooks ook een pagina met biografiën die als ebook te koop zijn bij Amazon.nl. Dezelfde titels als hieronder, alleen dan bestemd voor op een Kindle.

Voor het lezen van een ebook op een iPhone of iPad is een speciale app nodig. Zie het artikel daarover op deze site.

 

Historisch figuur

 

De schrijvers van een biografie proberen een zo getrouw mogelijk beeld van hun onderwerp te schetsen: een meer of minder bekende persoon. Iets dat tot nieuwe inzichten kan leiden over iemands leven. Maar het kan ook gewoon interessant en leerzaam zijn om te lezen wat een al dan niet historisch figuur, sporter, politicus, zakenman, musicus, heeft mee gemaakt in z’n leven:

 

 

Titel:

 

 

 

 

Biografieën in ebooks

 

 

 

 

Biografie in ebooks
Wim Kok, een leven op eigen kracht
Biografieën in ebooks
Eerste deel (Voor zijn mensen 1938 – 1994) van de biografie geschreven door Marnix Krop over politicus (PvdA) en vakbondsman (FNV) Wim Kok, een leven op eigen kracht. Een arbeiderszoon die het tot minister-president van Nederland bracht. Ook internationaal veel aanzien genoot. Bekend van het akkoord van Wassenaar uit 1982 en van de ‘paarse’ coalities in de jaren negentig. Onder hem beleefde Nederland grote economische groei. Maar er waren ook schaduwkanten tijdens z’n premierschap en daarna. Bijvoorbeeld z’n aftreden om de kwestie Serbrenica, de dood van Pim Fortuyn, grote verliezen voor de PvdA tijdens de verkiezingen en daarop volgend nogal wat omstreden commissariaten. Wim Kok, een leven op eigen kracht is als biografie in ebooks bij Kobo te koop voor €20,99.
Aantal sterren bij Kobo voor Wim Kok, een leven op eigen kracht:
Er zijn nog geen reviews voor Wim Kok, een leven op eigen kracht als biografie in ebooks bij Kobo. Ook niet bij Bol.com.
Johan Cruijff
Biografieën in ebooks
Het ebook Johan Cruijff is, zoals de titel zegt, een biografie over de bekendste voetballer van Nederland: Johan Cruijff. Hoewel een groot deel van z’n leven in de publieke belangstelling staand vanwege z’n verdienste als voetballer, is er toch nog een heleboel dat onbekend is gebleven in het leven van Johan Cruijff. Die niet alleen actief was in de voetballerij, maar ook in het zaken doen z’n mannetje stond. Bovendien een groot filosofisch inzicht werd toegedicht in het spelletje met twee doelen en een bal. In deze uitgebreide biografie van Auke Kok komen jeugdvrienden, buurt- en klasgenoten, trainers, zakelijke compagnons en familieleden aan het woord. Johan Cruijff is als biografie in ebooks bij Bol.com te koop voor €7,49.
Aantal sterren voor Johan Cruijff bij Bol.com:
54 commentaren van lezers over Johan Cruijff. 3 staan hieronder vermeld:
Goed
Als pluspunt zou ik zeggen: leuk boek.
Jaco82 Wemeldinge 11 februari 2020
Zeer goed
Positief aan dit boek vind ik: heldere uitleg
Wat me tegenviel: achterhaald
Tonib Maastricht 28 januari 2020
Een heel mooi boek
Een echte aanrader dit boek, mooi en helder geschreven en het geeft een goed beeld van Cruijff. Een klassieker net als ‘Wij waren de besten’ over het WK van 1974. Auke Kok heeft ook mooie boeken geschreven over en rondom de tweede wereldoorlog.
wimdebok Overal en nergens 27 januari 2020
Een must voor voetbalfans!
Als lange tijd voetballer en vader en nu ook grootvader kocht ik dit boek om mijn kleinkinderen dichter bij de ster van mijn jeugd te brengen. Het boek is zeer gedetailleerd geschreven en aangenaam om te lezen. Een echte aanrader als u de herinneringen van vroeger wilt herbeleven.
FrankFoss Amsterdam 17 december 2019
Joop van den Ende
Biografieën in ebooks
Joop van den Ende, de biografie, geschreven door Henk van Gelder, journalist bij de NRC, is voor het grootste deel door het onderwerp zelf verteld. Joop van den Ende dus. Een man die als geen ander het reilen en zeilen van de theaterwereld kent. Toppen en dalen heeft gekend. Maar altijd een eenvoudig mens is gebleven. De laatste die je z’n succes niet gunt is Joop van den Ende. Alleen al vanwege z’n liefde voor het gebied waarin hij actief is: het theater en de musical. Zonder hem geen prachtige voorstellingen waarbij nieuw talent een kans krijgt. Joop van den Ende is als biografie in ebooks bij Kobo te koop voor €13,99.
Aantal sterren bij Kobo voor Joop van den Ende:
Geen reviews als biografie in ebooks bij Kobo. Wel bij Bol.com 15 commentaren van lezers over Joop van den Ende. Drie staan hieronder vermeld:
Tevreden klant!
Ik heb het boek cadeau gedaan aan ons nichtje! Zij was er heel blij mee!
JosjeW 17 november 2015
Kritiekloos
Het boek lijkt een hommage aan een overleden persoon. Volstrekt kritiekloos. Het is een grote lofzang op Van den Ende. Natuurlijk een boeiend persoon, maar niemand kan perfect zijn. De biograaf heeft zich vast goed aan de opdracht van Van den Ende gehouden. Daarnaast lees ik veel teksten en verhalen terug die ik ook in het boek De TV-oorlog van Peter Contant heb gelezen.
frederike 14 februari 2013
Fantastisch!!!
Het boek vandaag binnengekregen, het is echt een page turner. Wat een bijzondere man. Echt leuk om een kijkje achter de schermen te krijgen. Joop bedankt voor alle mooie dingen die je ons gegeven hebt!
MCKorenberg Amsterdam 25 oktober 2012
Het beest
Biografieën in ebooks
Biografie over de Friese wielrenner Lieuwe Westra. De onheilspellende titel van het ebook slaat op de hem teisterende depressies die hem in 2017 dwingen te stoppen met wielrennen. Zoals hij zelfs zegt zit er een beest in z’n hoofd waar hij geen controle over heeft. Maar Het beest is ook de bijnaam die Westra heeft gekregen vanwege z’n extreme gedragingen, niet alleen tijdens wedstrijden, het sjoemelen met doping en het kopen en verkopen van overwinningen, maar ook erna. Drank en drugs zijn bij hem een geliefd verpozingsmiddel. Tot hij last krijgt van zware depressies. Een eerlijk en openhartig verslag van z’n gevecht tegen deze vreselijke geestelijke ziekte. Opgeschreven door sportverslaggever Thomas Sijtsma. Het beest is als biografie in ebooks bij Kobo te koop voor €9,99.
Aantal sterren bij Kobo voor Het beest:
4 reviews bij Kobo over Het beest:
Aanrader
Ik weet en hou mij weinig bezig met wielrennen, het lezen van dit boek is mij aangeraden. Een kijkje in de ziel van een (depressieve) top- sporter. Vlot geschreven en kon het eigenlijk niet wegleggen. Mooi/ indrukwekkend verhaal.
door Stella op 28 november, 2019
The beest
Mooi weergave over zijn hele leven. Hoe zwaar het is en welke opoffering je er voor moet doen . Geen geheimen en toch ook wel veel onderdelen die je niet zou verwachten .
door Carlo op 13 februari, 2019
Redelijk interessant
Redelijk interessant boek. Jammer dat er veel buiten zijn eigen schuld word gelegd.
door Arjan op 19 november, 2018
Knap boek
Onthutsend verhaal, in mindere mate over doping, zoals er wel meer biografieën zijn, maar wel over de depressie waaraan de renner leed. Hij doorbreekt dit taboe en net daarom is dit boek onthutsend maar tegelijk een aanrader, zeker voor renners in wording.
door W De Roeck op 8 augustus, 2018
Meesterknecht
Biografieën in ebooks
Meesterknecht is een biografie over wielrenner Gert Jakobs geschreven door sportjournalist Erik Oudshoorn. Ook in deze persoonlijke vertelling blijkt hoe hard het in het wielrennen toe gaat. Misschien wel de meest slopende sport ter wereld. Vooral voor wat ze de knechten noemen, de waterdragers, die het vuile werk op knappen voor de grote namen in het peleton. Meester daarin was Gert Jakobs vandaar de titel van z’n biografie. Eenmaal gestopt met wielrennen tuimelt hij in diep zwart gat met veel persoonlijke tegenslagen. Toch weet hij daaruit weer uit omhoog te klimmen en is nu door z’n optredens in tour du jour een bekende Nederlander. De Meesterknecht is als biografie in ebooks bij Kobo te koop voor €9,49.
Aantal sterren bij Kobo voor Meesterknecht:
1 review bij Kobo over Meesterknecht:
Meesterknecht
Matig geschreven boek waarin Gert Jakobs slechts een bijrol speelt. Verder behoorlijk achterhaalde dopinggverhalen.
Door Jos op 19 maart 2017
2 reviews bij Bol.com over Meesterknecht:
Vermakelijk leven van een chaoot
Gert Jacobs lukt het niet om volwassen te worden. Zijn (wieler)leven hangt van toevalligheden aan elkaar en het verveelt zeker niet. Gert had zakelijk en sportief wel meer uit zijn loopbaan kunnen halen, maar dat beseft hij ook wel. Leuk en zeer vermakelijk boek.
TimTheSpecialOne 10 oktober 2012
Middelmatig
Heb het boek afgelopen week in twee dagen uitgelezen. Buiten het feit dat vele verhalen in het boek al door Gert Jakobs op TV zijn verteld is het echt een weinig onthullend boek. Een aantal hoofdstukken hebben weinig tot niets met het leven van Gert te maken, ondanks dat ze wel interessant zijn. Daarbij waren opmaak/lay-out en uiteindelijk de vulling matig.
firstbasecoach Amsterdam 14 augustus 2012
Geweldig
Hoi ik kocht dit boek voor mijn man. Hij heeft het gelezen en vond het een heerlijk boek. Ook de bestelling en betaling verliep heel goed het was namelijk de eerste keer voor mij maar het zal meer gebeuren. Wij zijn zeer tevreden.
Vakantieboek Noord Holland 7 augustus 2012
Steve Jobs
De biografie over Apple-oprichter Steve Jobs is geschreven door de bekende biograaf Walter Isaacson. Een gedegen staaltje vakmanschap. Geen aspect uit Jobs turbulente leven blijft onbesproken. De goede, maar ook de minder goede dingen die gebeurd zijn in de kleine vijfenvijftig jaar dat deze technologische vernieuwer rondliep op de aarde. Een wees die ooit als zuigeling geadopteerd werd door de kinderloze familie Jobs woonachtig in de buurt van San Francisco. Daar begon hij in een garage van het ouderlijk huis een klein bedrijfje in draagbare pc’s. Dat is nu de grootste en meest winstgevende ondernemingen ter wereld op het gebied van computers en smartphones. Steve Jobs is als biografie in ebooks bij Bol.com te koop voor €9,99.
Aantal sterren voor Steve Jobs bij Bol.com:
63 commentaren van lezers over de biografie van Steve Jobs. 3 staan hieronder vermeld:
Meeslepend en intrigerend boek!
Mooi meeslepend boek. In zeer korte tijd uitgelezen. Ondanks de lengte (600* pagina’s) werd het niet langdradig of saai, het bleef boeien. Mooi om te zien dat je de zaken die beschreven worden ook daadwerkelijk herkend in je eigen iPhone, iPod, iPad en macbook.
Stepahnverm 15 oktober 2019
Interessant om te lezen
Intressant om te lezen, fascinerend dat je waar je ook vandaan komt je iets kunt bereiken. Alleen kan dat niet alleen.
Siram98 16 april 2019
Klasse boekje
Leesbaarheid, markant figuur, mooi geschreven.
Nielsje97 Staphorst 19 maart 2019
Born to run. Mijn verhaal
Biografie
Born to run. Mijn verhaal is geen biografie, maar een autobiografie. Geschreven dus door het onderwerp van de vertelling zelf: De rocker Bruce Springsteen. Het opschrijven van z’n levensverhaal heeft hij met evenveel inzet en overgave gedaan als een live optreden. In een stijl die lijkt op die van z’n songteksten: direct, maar toch met flink wat magie erin. Het laat het leven zien van een geboren muzikant die tot z’n laatste snik z’n muziek zal blijven maken. Born to run. Mijn verhaal is als biografie in ebooks bij Libris te koop voor €9,99.
Aantal sterren bij Kobo voor Born to run. Mijn verhaal:
3 reviews van 59 bij Kobo over Born to run. Mijn verhaal:
Top boek!
Het boek is goed geschreven, recht uit het hart en inhoudelijk voor mij heel boeiend. Ik was geen Bruce-fan, maar ben nu anders naar zijn muziek gaan luisteren!
Door Ageeth den Besten op 8 oktober 2017
Boeiend en leest makkelijk weg; slechte vertaling
Het verhaal leest lekker weg, maar de vertaling staat helaas bol van de taalfouten. Dat doet afbreuk aan het verhaal.
door Fred Schuit op 11 oktober, 2016
Muzikaal tijsbeeld
Een fascinerend boek! Bruce Springsteen vertelt heel open over zin leven, geeft een geweldig – musicaal- tijdsbeeld vd 60’er jaren tot nu. Een *must* voor de fans van The Boss en van alle rock& soul liefhebbers!
door CHRISTIANE op 19 november, 2016
3 reviews van 135 bij Bol.com over Born to run. Mijn verhaal:
True story oc Tnn
Het verhaal van The Boss himself… Wat wil je nog meer?
Hagelslager 11 februari 2020
Geweldig leest heel makkelijk weg
Bruce zijn levenssverhaal geen woord gelogen.
Manilow1001 16 augustus 2019
Aanrader, realistisch boek
Dit boek biedt een realistisch verhaal over The Boss, je krijgt een beeld van hoe de man in elkaar steekt.
DanielJ Utrecht 3 april 2018
Elon Musk
De biografie over Elon Musk, geschreven door Ashlee Vance, is het levensverhaal van de opvallendste en meest gedreven ondernemer van dit moment. Voor het schrijven ervan had Vance exclusief en onbeperkte toegang tot Musk, zijn familie en vrienden. Wat eruit oprijst is een beeld van een ondernemer dat past in het rijtje Thomas Edison, Howard Hughes, Henry Ford, Bill Gates en Steve Jobs. Een mix dus van uitvinders en innovatief ingestelde ondernemers. Dat eerste, maar zeker ook het laatste is Musk zeker. Hij heeft tamelijk traditionele vormen van ondernemen, zoals de raket- en de autoindustrie, een nieuwe revolutionaire impuls gegeven met de herbruikbare raket en de elektrische auto. Elon Musk is als biografie in ebooks bij Kobo te koop voor €12,99.
Aantal sterren bij Kobo voor Elon Musk:
3 reviews van 8 bij Kobo over Elon Musk:
Toekomstvisie!
Zeer boeiend boek over een visionair die de beroemde quote van Einstein: “Imagination is more important than knowledge” prachtig en praktisch in praktijk brengt, dit ondanks de minder sociale vaardigheden van de man (blijkbaar nodig is om de doelen en strenge eisen van zijn bedrijven te halen…). Kortom een mooie visie op de toekomst!
Door Albert L. op 14 september 2017
Goed boek, met soms foutjes
Staan soms gekke woorden/vertalingen in. Niet heel storend, wel bijzonder..inhoudelijk verder een topboek!
Door Pim op 28 juli 2017
Elon musk
Bizonder prettig om te ezen en leuk o te ontdekken wie de mens Elon Musk is. Een aanrade voor ieereen die in is voor innovatie
Door Cor de Vries op 30 maart 2017
2 reviews van 31 bij Bol.com over Elon Musk:
Wat een boek!
Geweldig boek en ongelooflijk inspirerend. Doelgericht achter je dromen aan gaan met zelfvertrouwen en een flinke dosis doorzettingsvermogen. Een must read voor een ondernemer!
ChielEijt Arnhem 24 november 2019
Leest lekker door
Goed inzichtelijk gemaakt betreft de opbouw en werkwijze van een man die echte veranderingen doorvoert.
Probeerteleren 30 oktober 2019
De nieuwe tsaar
Biografie
De nieuwe tsaar is een biografie over Vladimir Poetin, voor het leven (zelf)benoemde president van Rusland, geschreven door Steven Lee Myers. Het ebook geeft een onthullende kijk in het leven van iemand die van Rusland na de ineenstorting van de Sovjet-Unie weer een natie met aanzien wist te maken. Ook iemand die zichzelf niet vergat, want met een geschat vermogen dat in de tientallen miljarden dollars loopt. Mateloos populair bij zowel ouderen als jongeren. Wat betekent dat hij zowel het communisme als het vrije ondernemerschap wist te combineren tot een nieuw soort van ideologie dat de restanten van het oude Russische rijk op redelijke wijze bijeen wist te houden. Vandaar ook het ‘nieuwe tsaar’ in de titel van de biografie. Wat niet altijd even zachtzinnig ging. Ook de meer duistere kanten van deze voor het leven (zelf)benoemde president komen aan bod. De nieuwe tsaar is als biografie in ebooks bij Bruna te koop voor €8,99.
Er zijn geen sterren voor De nieuwe tsaar bij Bruna. Maar wel bij Bol.com:
Geen reviews bij Bruna. Wel bij Bol.com 56 commentaren van lezers over De nieuwe tsaar. Vier staan hieronder vermeld:
Dit moet je lezen
Zelf nog niet gelezen, maar cadeau gegeven en het werd gewaardeerd.
Williot Den Haag 5 februari 2019
De nieuwe Stalin
Het geeft een goede inkijk in het Rusland van nu en het leest heerlijk.
Feacrpmr Berg en Terblijt 29 oktober 2018
Een waanzinnig boek dat je misschien vaker zult lezen
Dat het spannend is.
Mokum020571350 16 juli 2018
Lastig door te worstelen
Gaat zó diep in op de persoon dat het traag doorkomen is.
Jvfrgujv SCHOODNDIJKE 11 mei 2018
Ik, Elton John
Biografie
Ik Elton John, is een autobiografie. Geschreven dus door Elton John zelf. Die eigenlijk Reginald Dwight heet. En zichzelf omschrijft als een verlegen jongen, maar dan wel eentje met veel muzikaal talen, die al snel de hitparades bestormde met liedjes als Yellow brick road en Crocodile rock. Ook z’n voorkeur voor mannen als liefdespartner komt aan bod. Net als de vele al dab niet homoseksuele vriendschappen die hij had met o.a. John Lennon, Bernie Taupin, Freddy Mercury en Georg Michael. Ik Elton John is als biografie in ebooks bij Bol.com te koop voor €12,99.
Aantal sterren voor Ik Elton John als biografie in ebooks bij Bol.com:
3 commentaren van lezers over de autobiografie van Elton John. 2 uitgebreide staan hieronder vermeld:
Niemand anders had deze biografie kunnen schrijven
Bij het zien van de schitterende cover van Ik van Elton John weet je meteen wie de persoon is en over wie het boek zal gaan. De titel is kort maar krachtig en is heel erg goed gekozen, want het boek draait helemaal om de auteur, het is zijn levensverhaal.
Er zullen mensen zijn die zeggen dat er weer een beroemdheid zonodig een boek moet schrijven, maar dit boek had door niemand anders dan de auteur zelf geschreven kunnen worden. Niemand anders, waarschijnlijk ook niet de beste biografieschrijvers, had het verhaal zo kunnen opschrijven als Elton John zelf heeft gedaan, omdat die vaak afstandelijker te werk gaan en waarschijnlijk het een en ander, zoals bijvoorbeeld veel van de typische Britse humor, verloren zouden hebben laten gaan en hem misschien toch een tikkeltje mooier gemaakt zouden hebben dan hij is. Net als veel andere beroemdheden die zelf hun biografie hebben geschreven, heeft ook Elton John zijn levensverhaal in Ik op een vertellende manier geschreven. Je hebt ook bij hem het gevoel dat hij tegenover je zit met een kop thee en jou zijn verhaal vertelt.
In Ik is Elton John heel erg openhartig en spaart hij niets of niemand, ook zichzelf niet, hij is heel erg zelfreflecterend. Hij vertelt over zijn jeugd en hoe zijn leven daarna is gegaan. Het is een leven met ups en downs. Een leven die absoluut niet saai is te noemen, maar turbulent, uitzonderlijk en spraakmakend. Een jeugd die niet gelukkig was, waar hij altijd op zijn tellen moest passen. Een leven waarin hij vele leuke en minder leuke momenten heeft meegemaakt. Een leven waar hij heel veel mensen heeft mogen ontmoeten en heel veel vrienden heeft gemaakt, vrienden die uit diverse kringen komen, van het Engelse koninklijk huis, tot aan mensen die schoonmaken en alles er tussen in.
Hij vertelt over hoe hij beroemd werd en wat dat met hem deed, hoe hij zijn songteksten schreef en met wie, over zijn optredens. Over zijn ontdekking gay te zijn. Over zijn verslavingen en de gevolgen daarvan en het afkikken van zijn verslavingen. Over de dieptepunten in zijn leven zoals bijvoorbeeld zijn moeder die hem keer op keer voor schut zette en zijn hoogtepunten in zijn leven zoals bijvoorbeeld zijn zoons. Waarom hij niet meer wil touren en wat hij verder nog wil doen met zijn leven. Over zijn verliefdheden en hoe hij in relaties was en is. Waarom hij mensen graag verwent. Over zijn mindere kanten zoals bijvoorbeeld zijn woedeaanvallen en zijn goede kanten zoals bijvoorbeeld anderen willen helpen als het moet. Hij vertelt over de bijzondere avonturen die hij heeft beleefd zoals bijvoorbeeld een niet geheel vlekkeloos verlopen etentje bij prinses Margaret en Lord Snowdon. Over de ontmoetingen met de vele beroemdheden zoals bijvoorbeeld Elvis Presley, John Lennon en Rod Stewart. En zo vertelt hij nog veel meer over wat er in zijn leven is gebeurd, wat hij heeft meegemaakt in zijn leven en hoe hij erop terug kijkt. Daarnaast is hij ook kritisch naar zoals bijvoorbeeld hoe Engeland vroeger was.
Elton John heeft in Ik zijn levensverhaal op een oprechte manier geschreven. Nergens heb je het gevoel dat hij zichzelf en anderen mooier maakt dan hij en de anderen waren en zijn. Het is een verhaal dat van begin tot eind blijft boeien. Het is een boek dat vlot weg leest. Geregeld moet je lachen om zijn droge, typische Britse humor zoals bijvoorbeeld die keer dat hij bij de kapper zat en Elvis Presley in een tijdschrift zag en met de mensen op straat vergeleek. De foto’s maken het boek compleet.
Kortom, Ik van Elton John is een boek over het leven van de auteur, een boek dat door niemand anders zo goed geschreven had kunnen worden als door de auteur zelf. Tijdens het lezen begrijp je steeds meer waarom niemand anders zijn biografie mocht schrijven. Aan het eind heb je het gevoel dat je de zanger persoonlijk kent. Het is niet alleen een mooie biografie voor zijn fans, maar ook voor zijn zoons later.
Surfingann EMMELOORD 9 januari 2020
Elton John ten voeten uit
Eind 1970 begon de ster Elton John langzaam te rijzen. Border Song, zijn eerste notering in de Nederlandse hitlijsten was de aanzet tot meer bekendheid en nog veel meer hits. In Vlaanderen bereikte zijn tweede single Your Song in februari 1971 de Ultratop 50 en daarna volgden ook daar vele hitnoteringen. Nikita, Sacrifice, Don’t Let the Sun Go Down on Me en Circle of Life, de soundtrack van de film The Lion King, zijn maar een paar van zijn successen en staan al jaren onafgebroken in de Top 2000, die iedere laatste week van het jaar op de radio te horen is. Met deze en al zijn andere songs is Elton John, geboren als Reginald Kenneth Dwight, een van de bestverkochte artiesten aller tijden. In zijn autobiografie Ik vertelt hij over zijn muziekcarrière, over zijn privéleven, maar ook over zijn gedragingen.
Ik, dat begint met een proloog waarin John min of meer vertelt hoe hij in de muziekwereld terechtgekomen is, verloopt over het algemeen chronologisch, waardoor de lezer zijn carrière als het ware van begin tot eind kan volgen. In de autobiografie lijkt Elton John zich rechtstreeks tot de lezer te richten, wat blijkt uit het simpele woordje ‘jij’ waar hij af en toe gebruik van maakt. Hij begint zijn verhaal op het moment dat hij nog een jongetje is en een aangeboren talent voor muziek blijkt te hebben. Daar wil hij meer mee doen en dankzij zijn doorzettingsvermogen is hem dat dus overduidelijk gelukt. Toch ging dit niet zonder slag of stoot, want, zo vertelt hij openhartig, er waren ruim voldoende ups en downs, compleet met genetisch bepaalde driftbuien.
In zijn autobiografie is de artiest bijzonder open en komt hij er dus eerlijk voor uit dat hij niet altijd even vriendelijk en hartelijk voor anderen was. Maar, en dat siert hem, hij spaart zichzelf ook niet. John geeft toe dat hij vaak onuitstaanbaar was en dat dat vooral te wijten moet zijn geweest aan zijn verslaving aan alcohol en cocaïne. Hij maakt feiten openbaar die tot dusverre altijd geheim zijn gebleven. Verder neemt hij geen blad voor de mond wanneer het om zijn seksuele geaardheid gaat en vertelt hij hoe hij destijds tot zijn extravagante kledingkeuze kwam. Het komt er in wezen op neer dat het lijkt of hij met dit boek niets te verbergen heeft.
Wanneer een artiest zijn levensloop beschrijft, verwacht je dat het grootste deel daarvan over dat artiestenbestaan en de bijbehorende optredens gaat. Ik is daar zeker geen uitzondering op, maar Elton John heeft ervoor gekozen om meer te vertellen. Zo heeft hij het bijvoorbeeld over zijn grote passie, de voetbalclub Watford FC, waarvan hij jarenlang eigenaar en voorzitter is geweest. De Elton John AIDS Foundation, die hij in het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw heeft opgericht, maakt eveneens deel uit van zijn eigen geschiedenis en ook hiervoor heeft hij ruimte in zijn boek gemaakt. Natuurlijk ontbreken enkele van zijn persoonlijke hoogtepunten, zijn huwelijk met David en de geboorte van hun kinderen, niet. Het levensverhaal van Elton John wordt hierdoor compleet.
John heeft Ik zo opgetekend dat het geen zakelijke opsomming is geworden. Het is bij vlagen humoristisch, af en toe bevat het sterke staaltjes zelfspot en cynisme, zijn er op momenten aangrijpende fragmenten, maar is het vooral en bovenal een bijzonder leesbare en interessante terugblik op het leven van een wereldberoemd artiest. Het is hoe dan ook een must read voor iedereen die geïnteresseerd is in het leven van Elton John, maar ook de gemiddelde rock- en popliefhebber zal deze autobiografie zeker kunnen waarderen.
Ratatouille Enschede 1 november 2019
 

 

 

 

De opsomming van door ons aanbevolen biografie in ebooks is zuiver informatief. Het is geen voorspraak tot het kopen van het betreffende ebook. De keuze daarin is uitsluitend en alleen aan de bezoeker van de leeswijzer voor ebooks. Mocht iemand tot een aankoop besluiten in de catergorie biografieën in ebooks dan strijken wij daar op geen enkele manier een provisie voor op.