Notebook en reader tegelijk: De Supernote uit China

Home » E-reader » Notebook en reader tegelijk: De Supernote uit China

 

DE SUPERNOTE IS EEN READER DIE TEGELIJK ALS NOTEBOOK GEBRUIKT KAN WORDEN

 

Notebook
 

Zoals de bezoekers van deze site wel gemerkt zullen hebben komt een flink aantal fabrikanten van ereaders uit het land van het midden: China. Ook wat betreft elektronica een innoverend soort van economie. Net als ooit Japan. Met als kritiek van de huidige Amerikaanse president Donald Trump dat er nogal wat patentrechten worden geschonden. Vandaar ook de handelsoorlog, althans voor een deel. De politieke en economische ambities van China op wereldschaal, de nieuwe Zijderoute, zullen ook wel een rol spelen.

Wat betreft innovaties heeft de grootste economie van de wereld toch een beetje het nakijken gekregen. De volgende Microsoft of Apple zou wel eens van Chinese bodem kunnen zijn. Wat een beetje als een cliché begint te klinken. Dan zal de staat het bedrijfsleven toch echt veel meer ruimte moeten geven dan tot nu toe.

Dan is het pas echt ping ping kassa. Maar dat zal ongetwijfeld ook de roep om politieke hervormingen harder doen klinken. Mogelijk dat de voormalige Britse kroonkolonie Hong Kong als proeftuin zal kunnen gaan dienen. Maar dat blijft koffiedik kijken. Voorlopig worden daar eerder de teugels strakker aangetrokken door de Chinese partij, onder leiding van Xi Jinping, dan gevierd.

Feit is wel dat er weer een nieuwe reader op de markt is gebracht door een Chinese onderneming, al is het met een Japanse partner. Een onbekend bedrijfje met de vreemde naam Ratta heeft onlangs de Supernote geïntroduceerd. De Supernote is niet alleen een reader, maar ook een notebook (een kleine laptop). Combinatie van twee digitale werelden: lezen en schrijven.

Er worden door Ratta twee modellen van de Supernote aangeboden: een kleine en een wat grotere notebook. Een versie van 10,3 inch (26 centimeter) aan schermomvang en eentje van 7,8 inch (20 centimeter). De A5 en de A6. Voorlopig alleen te verkrijgen in China. Een markt ongeveer vier keer zo groot als de EU.

De bijgeleverde stylus pen is een verhaal apart. Daar wordt door de meeste fabrikanten nogal op beknibbeld. Niet door Ratta op de Supernote. Als details het verschil maken dan zeker de bij de Supernote geleverde stylus.

Waarom is deze pen zo apart voor het bedienen en beschrijven van het touchscreen van deze reader en notebook tegelijk? Niet wat betreft vormgeving. Deze is net als bijna alle andere styluspennen net een ballpoint, maar dan eentje zonder inkt. Anders zou het e-ink-scherm snel aan vervanging toe zijn.

Het leuke van de nieuwe generatie ereaders, zoals ook de Supernote, is nu juist dat er naar hartenlust inktloos getekend en gekrabbeld kan worden op een scherm dat sprekend op papier lijkt. Een druk op de knop en het scherm is weer schoon.

Maar een mooie tekening of een memo kan met een zelfde druk op de knop ook in het geheugen opgeslagen worden. Een neer gekrabbelde ingeving blijft op die manier keurig bewaard voor later. Zo kan een reader ook als agenda dienen. Een notebook dus. Gewoon de datum van een aantekening erbij zetten en men weet precies wanneer deze is gemaakt met de stylus.

Wat ons terug brengt op die nogal aparte pen die bij de Supernote geleverd wordt. Zoals bij de meeste ereaders, tot de duurste exemplaren aan toe, is de punt niet van goedkoop plastic. Bij de Supernote krijgt men er eentje met een metalen punt van 0,7 mm. Wat de pen een veel langere levensduur geeft.

Bovendien zit er een klikmechanisme op, net als bij een ballpoint. Een drukje op de knop en de punt verdwijnt in het omhulsel. Die kan dus ook nergens achter blijven haken in een tas of jaszak. Of vuil verzamelen. Wat dan weer op het scherm terecht kan komen.

Ook zit er een, op het dagelijks gebruik afgestemde, fijn afgestelde drukgevoeligheid in de pen. Die zal niet gauw weigeren. En ook niet een te dunne of te dikke streep op het scherm laten verschijnen. Handig is ook dat men op het scherm de dikte van de pen kan instellen. Die is zeer soepel te bedienen, net als een pas geslepen potlood of viltstift op een vel papier.

Op de handleiding is te lezen dat de pen in samenwerking met het Japanse bedrijf WACOM speciaal is ontwikkeld voor de Supernote. Het heeft zelfs een eigen naam gekregen: de Shinonome Pen. De Dageraad Pen in het Japans. Poëtischer kan bijna niet.

Om het bedieningsgemak van het scherm te vergemakkelijken is dit voorzien van een plastic laag dat is doorgetrokken over de rest van de Supernote. Omdat het scherm gelijk met de rand loopt kan de pen daar niet tegenaan stoten, zoals bij andere readers wel het geval is. Een groot pluspunt dus wat betreft de wel doordachte uitvoering van de Supernote.

Bovendien is het plastic omhulsel vervangbaar. Het is daarom ook aan te raden meteen wat extra exemplaren te bestellen bij aankoop van een Supernote.

Vindt men het plastic niks als omhulsel dan kan het gewoon verwijderd worden. Wat overigens niet aan te bevelen is omdat er dan toch flink wat aan gebruikersgemak ingeleverd gaat worden op de Supernote. Maar het kan dus wel.

De aantekeningen die men op de Stylus maakt kunnen op de 32GB harde schijf opgeslagen worden of via wi-fi naar de cloud gestuurd worden. Op die manier kan het gemaakte werk gedeeld worden met anderen. De Supernote kan dus ook ingezet worden bij taken die teamwork vereisen. Net als een echte notebook.

Nadeel is wel het beperkte werkgeheugen van 1Gb en de processor (Cortex A9) met maar één kern. Dat maakt de Supernote nogal traag vergeleken met dezelfde modellen bij concurrerende fabrikanten zoals Amazon. Geen nieuwe reader daar zonder processoren met meerdere kernen. Misschien dat er daarom ook geen frontverlichting op zit, wat ook de nodige rekenkracht vergt.

Net of de Supernote een beetje te laat wordt uitgebracht. Misschien dat de Chinese consumenten minder kritisch zijn dan die in de rest van de wereld. Of ze zijn dol op het maken van krabbels, Chinese karakters, op het scherm. Dan is het misschien best wel een goede aankoop al is de prijs behoorlijk hoog: de Supernote A5 voor omgerekend $559,- en de A6 voor $449,-.

 

 

Selexyzebooks

 

 

Strips lezen op een ereader uit Japan: Eonebook
Boox Max 2 ereader in de praktijk