Boox Note Air vergeleken met z’n voorganger Boox Note2

Home » E-reader » Boox Note Air vergeleken met z’n voorganger Boox Note2

Boox Note Air van Onyx Boox is ongeveer hetzelfde als z’n voorganger. Toch zijn er enkele kenmerkende verschillen in de beide tablets annex readers!

 

Boox Note Air

 

 

De Chinese fabrikant van ereaders en tablets met een groot scherm, Onyx, heeft een nieuw exemplaar op de markt gebracht: de Boox Note Air. De opvolger van de Onyx Note2 (vorig jaar november op de markt gebracht). Een vrijwel identieke ereader en tablet. Toch zijn er wel enkele opmerkelijke verschillen tussen de twee.

Wanneer Onyx met een nieuw elektronisch leesapparaat komt dan is dit meestal een opgewaardeerde versie van de vorige reader. Maar dit keer is de Note Air eerder een spin-off te noemen met een nieuw design. Sommige functies zijn geüpgraded, maar andere zijn helaas een neerwaartse bijstelling van het vorige model reader. Er valt dan ook weinig te verbeteren aan een superieure reader als de Onyx Note2.

 

Zie ook:
Onyx ereader: Boox Note Pro met groot scherm

 

Maar het bedrijf moet natuurlijk draaiende blijven. Om het jaar met een compleet nieuw model reader komen is vrijwel onmogelijk. Iets waar ze in de auto-industrie over mee kunnen praten. Het enige vernieuwende daar is de overstap naar elektrisch rijden. Te vergelijken met de introductie van een kleurenscherm op een ereader. Een overstap dat Onyx wel al gemaakt heeft met de Poke 2 color. In tegenstelling tot de meeste andere fabrikanten. Op Pocketbook na. Het bedrijf dat als eerste met een reader voorzien van een kleurenscherm is gekomen.

Hopelijk zullen meer fabrikanten hetzelfde doen in de nabije toekomst. Hoewel het een totaal andere productiewijze vergt. Een kleurenscherm is nu eenmaal een stuk ingewikkelder dan een zwart-wit scherm. Wat een veel hogere investering met zich mee brengt. Wat Onyx, zoals gezegd, heeft gedaan met de introductie van de Poke 2 color. Gebruik makend van de E Ink Kaleido-technologie, waarmee 4096 kleuren kunnen worden weergegeven. Het 6 inch-scherm van de Poke 2 heeft een resolutie van maar liefst 1072×1448. Voor grijswaarden heeft het scherm een pixeldichtheid van 300 ppi, voor de kleuren is dat 100 ppi. Het apparaat draait op Android 9.0.

Over een scherm gesproken. Daar is het meest kenmerkende verschil te vinden tussen de Note2 en de Boox Note Air. Was de Note2 voorzien van een E Ink Mobius-scherm, bij z’n opvolger is dat helaas een E Ink Carta-scherm geworden. Voorzien van een glazen achterkant. Dat staat nogal negatief bekend vanwege z’n kwetsbaarheid. Geen overdreven vaststelling.

Daar hoef je bij wijze van spreken maar iets te priemend naar te kijken of er zit al een barst in. Laat staan wanneer het scherm met de Stylus-pen te hard wordt aangeraakt. Of de bekende koffiekop die er per ongeluk op valt. Een raadsel waarom ze bij Onyx een zo grote stap terug hebben gezet op schermgebied. Misschien dat er toch via een technisch procedé een extra versteviging aan is toegevoegd? De tijd zal het leren. Oftewel wie durft z’n dure Boox Note Air als eerste te laten vallen?

 

Zie ook:
Pocketbook Color met kleurenscherm en mooi design

 

Maar het grootste verschil tussen beide tabletachtige readers is het ontwerp van de kast. De ene kant daarvan bij Boox Note Air is groter dan de andere. Dit om het apparaat een soort van handvat te geven. Maar de Note2 met een veel smallere rand was nooit moeilijk om beet te pakken en kon lekker stevig vastgehouden worden tijdens het lezen.

Gelukkig is bij de Boox Note Air wel een extra sensor toegevoegd in het scherm. Dit voor het laten roteren van het beeld. Wat automatisch gebeurt, afhankelijk van de stand waarin men de Note Air vasthoudt. Wat dan wel weer een erg handige toevoeging is.

Dat er geen fysieke knoppen op de Boox Note Air zitten is juist weer erg onhandig. Helemaal omdat het navigeren door het besturingssysteem, het nogal omslachtige Android, tamelijk lastig kan zijn. Maar de vorige reader van Onyx, de Note2, had dan altijd nog de NavBal als knop om terug te bladeren op het scherm. De Note Air jammer genoeg niet. Helaas is de Boox Note Air ook nog eens voorzien van dubbele batterijen. Die nogal snel op raken. De werkingsduur is dan ook veel korter dan bij de enkele accu van de Note2.

 

Zie ook:
Stylus-pen om lekker mee te tekenen op een scherm

 

Een ander nogal kenmerkend verschil is dat de Boox Note Air een aluminium kast heeft. De magnetische Stylus-pen kan aan de zijkant van de behuizing bevestigd worden. Gelukkig niet aan de onder- of bovenkant. Waarbij het te veel een blikvanger is van iets dat men niet altijd nodig heeft bij het lezen van een ebook of digitaal tijdschrift.

Afsluitend nog een opmerking over de benaming van de Note Air. Dat wekt de indruk van licht en luchtig. Maar de waarheid is dat de opvolger van de Note2 het zwaarste model is van de serie. Gewoon omdat het scherm met de tamelijk zware glazen achterkant erin is gemonteerd. Het flexibele Mobius scherm van de Note2 is daarom lichter dan z’n opvolger de Boox Note Air. Een kleine 40 gram om precies te zijn.

 

 

De Note Air vegeleken met de Note2
      Specificaties:
Note Air:
Note2:
Scherm    10.3″ HD Carta Screen     10.3″ Flexible Mobius Screen
Resolutie    1872×1404 Carta (227dpi) 1872×1404 (227dpi)
Frontverlichting
Instelbare kleurtemperatuur
Instelbare kleurtemperatuur
CPU
Opgewaardeerde Octa-core
Octa-core 2.0GHz
Werkgeheugen (RAM)
3GB (LPDDR4X 4GB (LPDDR3)
Opslag
32GB
64GB
Batterij
3000mAh 4300mAh
Draadloos
BT5.0, WiFi 2.4G+5G BT4.1, WiFi 2.4G+5G
OS
Android 10 Android 9
USB USB-C, OTG Support USB-C, OTG Support
Sensoren Roterend
Vingerafdruk
Speakers
1 speaker
2 speaker
Gewicht
420 gram 380 gram
Grootte
229.4 x 195.4 x 5.8mm 249.5 x 177.8 x 7.1mm

 

De Boox Note Air is voor $479,99 te koop.

 

 

 

Selexyzebooks

 

Nieuwe Kindle Ereader Kopen Is Minder Makkelijk Dan Het Lijkt
InkBook Prime: een reader die draait op Android

1 gedachte over “Boox Note Air vergeleken met z’n voorganger Boox Note2”

Reacties zijn gesloten.