Marcia Luyten heeft een gewaagde, maar gedegen biografie over koningin Máxima geschreven. Ook verkrijgbaar als ebook.
Wie is geen voor- en tegelijk tegenstander van het Koninklijk Huis? Bijna ieder weldenkend mens zou je zeggen. Een dalende trend is daarom tegelijk een stijgende trend in de populariteit van de eerste familie van het land. Je kunt er steeds vaker niet mee leven, maar toch ook niet zonder. Sinds een tiental jaren een nieuw boegbeeld voor de Oranjes. En wat voor eentje. Een koningin getooid met een glimlach die op haar vijftigste nog menig mannenhart doet smelten. De perfecte milf. Je kan zeggen van Alex wat je wilt, maar op het gebied van vrouwelijk schoon inderdaad een koninklijke smaak.
Amalia
Moeder inmiddels van alweer drie puberdochters waarvan de oudste, Amalia, het uitgeholde regeerstokje van pa overneemt ooit. Maar dat is nog in troonsbestijgende nevelen gehuld. Tot die tijd vanaf het bereiken van het achttiende levensjaar een douceurtje waarvan de gemiddelde burger alleen maar kan dromen. Daarom maar weer tegen beter weten online een staatslot bestelt. Winnaar bij geboorte is immers voor weinigen weggelegd. Tot de trekking het korte droompje van een wereldreis en een villaatje in het Gooise. Maar daar gaat het hier nu even niet om. Het je hele leven als een soort wellustig kijkobject fungeren is ook niet alles. Vandaar ook deze biografie.
Marcia Luyten
Een welgemeend compliment aan schrijfster en presentatrice Marcia Luyten voor het gedegen vakwerk. Het zich begeven op glad staatkundig ijs met dit eerste deel, Moederland, over de jeugd van Máxima Zorreguieta. Want zoals men wel zal weten is ons lief koninklijk smoeltje de dochter van een op z’n zachtst gezegd nogal omstreden politicus. Omstreden vanwege z’n rol als lid van de gevreesde Argentijnse junta.
Soms had je kinderen een andere vader gewenst. Gewoon vanwege de pijnlijke situaties die het met zich mee kan brengen in bepaalde uitzonderlijke omstandigheden. De meeste kinderen van vooraanstaande NSB’ers bewaarden het verleden van pa als een angstvallig geheim. Niemand buiten de directe omgeving die er weet van had. Maar dat gaat voor iemand in de koninklijke spotlights nu eenmaal niet op.
Dan wordt het, na een grondig onderzoek door de historicus Michiel Baud, pa van regeringswege verboden bij de huwelijksplechtigheid aanwezig te zijn. Toenmalig PvdA coryfee Max van der Stoel, in opdracht van premier Kok, als politieke scherprechter vonnis wijzend. Dus ook moeder Zorreguieta niet op de eerste rij in de Nieuwe Kerk op 2 februari 2002.
Argentijnse militaire schrikbewind
Twintig jaar alweer bijna van het beroemde weggepinkte traantje tijdens de tangoklanken van accordeonist Kraaijenhof. Menig moeder dat het toen thuis achter de buis te veel werd. Maar goed er waren ook nog dwaze moeders. Die om weer heel andere redenen bijna dagelijks een traantje wegpinkten. Spoorloos verdwenen familie. Het Argentijnse militaire schrikbewind dat gedurende vijf jaar een op z’n zachtst gezegd nogal rigoureuze politiek voerde voor het uitschakelen van tegenstanders.
Iets waarvoor de Transavia-piloot Poch na acht jaar voorarrest werd vrij gesproken als vliegende handlanger van zogenaamde ‘dodenvluchten’ (het in de oceaan dumpen van verdoofde slachtoffers die in opstand kwamen tegen het militaire bewind). Een affaire overigens met een vreemd koninklijk geurtje. Toenmalig koningin Beatrix zou mogelijk via een handlangster in 2007 geprobeerd hebben zich te bemoeien met de uitlevering van de omstreden piloot aan Argentinië. Zagen ze de bui van een hoop opgerakeld oud zeer hangen aangaande vader Jorge Zorreguieta? Een gevalletje ‘Deep Orange’ zoals ook bij de affaire rond Edwin de Roy van Zuydewijn?
Foute vader
Marcia Luyten gaat dit macabere onderwerp niet uit de weg in deze zeer lezenswaardige uiteenzetting van een opmerkelijk leven. Dat van onze huidige koningin. Wat vaag doet denken aan het levensverhaal van Grace Kelly. Ook zomaar ineens als burger in de schijnwerpers van het wereldtoneel door een huwelijk met prins Reinier de Derde van Monaco. Alleen had actrice Grace Kelly geen foute vader.
Een gegeven waar dochter Máxima in de loop der tijd van standpunt over veranderde. Van ontkennen naar twijfelen, richting toegeven dat het mogelijk toch een verkeerde keuze was van pa om staatssecretaris van landbouwzaken te worden onder het regime van generaal Videla. Waarbij het de vraag blijft of hij ook daadwerkelijk op de hoogte was van de door z’n militaire baas begane wreedheden. Dat kan, volgens Marcia Luyten, bijna niet anders of de man moet ziende blind geweest zijn voor de rotte plek in de mede door hem per decreet geleide staat. Menig kritisch leraar dat de volgende ochtend niet voor de klas verscheen. En waarvan nooit meer iets vernomen werd. Om maar iets te noemen. ‘Één Che Guevara is wel genoeg,’ moeten de hooggeplaatste militairen gedacht hebben.
Nazi-Duitsland
De angst voor het communisme was blijkbaar zo groot dat menig Argentijn angstvallig de andere kant op keek toen het beulswerk werd verricht. Net als in het Nazi-Duitsland van de jaren dertig bij het opsluiten en elimineren van politieke tegenstanders. Waarbij ironisch genoeg Argentinië het favoriete toevluchtsoord voor menig oorlogsmisdadiger werd na de capitulatie in 1945.
Niet alleen van Eichmann, maar ook van Jozef Mengele, en een hele stoet ondergeschikten met bloed aan de handen. Zou er dan toch iets in dat land zijn dat niet helemaal klopt? Ondanks de overvloed aan boekwinkels en de aanbidding van de Europese cultuur, door Marcia Luyten terloops aangestipt. Misschien juist daarom. Het laatste woord is er nog niet over gezegd.
Vaag op de achtergrond de stem van wijlen Prins Bernhard (schavuit van Oranje, vliegenthousiast en Peronist) met licht Duits accent: ‘Dan trekken we nu de neus van de kist omhoog!’
Het doet in ieder geval reikhalzend uitkijken naar het tweede deel van deze getalenteerde schrijfster over het leven van Máxima. Wie weet komt er nog een onthulling?
Citaat uit Moederland van Marcia Luyten:
Máxima Zorreguieta valt op wanneer ze alleen maar stil en schrijvend in de collegebanken zit, zo lang en blond, maar de meeste aandacht trekt ze doordat ze, volgens haar medestudenten, nogal ‘luidruchtig’ is. Ze mengt zich in alle discussies. Ze heeft uitgesproken meningen en daagt haar docenten met vragen uit. Op de middelbare school heeft ze geleerd zich vrij uit te spreken.
Zodra padre Storni een punt zet, steekt ze haar hand op: ‘Als het klopt wat u zegt, waarom zouden wij vrouwen dan naar de universiteit komen?’
De padre begrijpt haar niet helemaal. Hoezo niet kloppen? Hij doceert de leer van Thomas van Aquino.
Máxima: ‘Nou, wat heeft het dan voor nut dat wij vrouwen naar de universiteit komen, als we alleen geacht worden het huishouden te doen en onze echtgenoot te verzorgen?’
De zaal houdt de adem in.
De biografie Moederland (eerste deel van een tweeluik) is als ebook voor € 13,99 te koop bij o.a. Bol.com
Selexyzebooks