Kindle of een Kobo? Vergelijking van e-book readers!

Home » E-reader » Kindle of een Kobo? Vergelijking van e-book readers!

Kindle of een Kobo

 

WAS HET EEN KINDLE OF EEN KOBO?

 

Nu het jaar bijna om is een kleine terugblik. Wat was nu de beste keuze wat betreft het kopen van een reader voor e-books in 2018? Een Kindle of een Kobo?

In het wat goedkopere en midden segment van het lezen van e-books zijn er eigenlijk maar twee echte aanbieders voor readers. Dat zijn zoals men wel geraden zal hebben de makers van de Kobo en die van de Kindle. De eerste van de Canadees Japanse firma Rakuten Kobo en de tweede van het wereldomspannende Amazon.

 

Kindle of een Kobo: moeilijke keuze!

Hieronder een kleine terugblik op het afgelopen jaar door het op een rij zetten van de beste aanbiedingen van readers door beide firma’s om de keuze tussen een Kindle of een Kobo wat te vergemakkelijken.

Eerst iets meer over de services op het gebied van het elektronisch lezen dat ze aanbieden. De readers van Amazon, Kindle en Oasis, hebben de exclusieve toegang tot een enorm grote bibliotheek voor e-books en tijdschriften opgeslagen op tal van serverparken over de hele wereld. Behoorlijk indrukwekkend wat daar allemaal te downloaden is. En dat ook nog eens voor een redelijke prijs. Zelfs behoorlijk veel gratis aanbiedingen. Het nadeel is alleen dat de Kindle van Amazon bepaalde bestanden niet kan lezen waardoor men bijna uitsluitend op dit aanbod is aangewezen, hoe uitgebreid ook. Behalve wanneer men gebruikt maakt van de zogenaamde Prime Reading service. Een abonnement dat $10,99 per maand kost. Waarbij men dan een e-book per maand gratis kan downloaden.

Ook kan men via Prime een e-book op andere readers dan die van Amazon lezen. Dit door het installeren van een app voor iOS en Android. Natuurlijks zijn er via tal van andere apps omwegen te bedenken. Maar dat is toch een beetje de illegale weg die niet iedere bezitter van een Kindle Oasis wil bewandelen. Die betrekt liever z’n elektronische leeswaar direct van de aanbieder. Amazon dus! Als deze niet heeft wat men zoekt dan zal het zonder verder moeten.
Overigens is het een groot voordeel dat man bij Amazon als klant gratis met de gezinsleden boeken kan delen. Maar dit terzijde.

 

Voor en nadelen van een Kindle en een Kobo

Een pluspunt voor de bezitters van een Kobo-reader is dat men bijna overal terecht kan voor het vinden van een e-book of elektronisch tijdschrift. Behalve dan bij Amazon. Maar gelukkig heeft Kobo inmiddels zelf een uitgebreid aanbod aan digitaal leesvoer en kan men via het zogenaamde Overdrive systeem ook bij bibliotheken terecht voor het lenen van een e-book. Ook kan men bladeren door de catalogus van zogenaamd onafhankelijke boekwinkels (Indie) die gekoppeld zijn aan Kobo. De readers van Kobo zijn bovendien compatible met een veel groter aantal bestanden dan de Kindle van Amazon. Verder kan worden vastgesteld dat de elektronische bibliotheek van Kobo tegenwoordig behoorlijk uitgebreid is. Een paar miljoen bestanden wereldwijd. Het komt daarom vrijwel niet voor dat een bestseller wel te vinden is bij Amazon maar niet bij concurrent Kobo.

 

Een Kindle of een Kobo?

Dit allemaal in gedachten houdend is het tijd om eens de beste e-book readers van beide bedrijven op een rij te zetten. Te beginnen met het vlaggenschip van Amazons digitale bibliotheek: de Kindle Oasis.

1. Amazon Kindle Paperwhite

Prijs: $159.97

In 2018 werd door Amazon de vierde generatie van de Paperwhite op de markt gebracht. Waarbij de flink wat verbeteringen zijn aangebracht. Zo is het apparaat uitgerust met een flink grotere opslagcapaciteit en kunnen er ook audiobooks op beluisterd worden. De vormgeving is veel gebruiksvriendelijker geworden. Bovendien is de Paperwhite waterbestendig en voorzien van achtergrondverlichting.

Wat is de meest geschikte doelgroep voor de Kindle Paperwhite?

Nou, bijna iedereen die al een standaard Kindle heeft en een stapje hoger wil wat betreft elektronisch leesplezier. Maar ook voor degene die voor het eerst een reader kopen is het een goede keuze. Prima instapmodel dus.

2. Amazon Kindle Oasis

Prijs: $269,99

Zoals algemeen bekend is dit de beste reader voor e-books ooit gemaakt. Niet echt goedkoop. Maar voor iemand die al een beetje thuis is in het gebruik van readers een echte aanrader. Het apparaat weegt slechts 194 gram en is veel dunner dan de Kindle Paperwhite van Amazon. Er zit ook nog eens een opslagcapaciteit op van 32 GB. Bovendien heeft men een veel scherpere verlichting op het scherm (7 inch touch).

Ook heeft deze Oasis een perfect geïntegreerde integratie voor luisterboeken, een goede Bluetooth verbinding en is ook nog eens waterdicht.

Vermeld moet worden dat het wel een beetje prijzig apparaat is. Het kost twee keer zoveel als een Kindle in het middensegment en is een stuk duurder dan de Kobo Aura One. Maar het is dan ook de meest luxueuze reader die men kan krijgen. Zo zitten er maar liefst 12 ingebouwde LED lampen op voor het zonder hinderlijke schittering kunnen lezen van een tekst. Bovendien is de Kobo Auro One voorzien van een omgevingssensor en van bedieningsknoppen voor het omslaan van de bladzijden. Wat uiteraard ook kan via het touchscreen. De accuduur is ongeveer hetzelfde als van de Paperwhite.

3. Kobo Aura One

Prijs: $239,99

De nieuwste reader van Kobo, de Aura One, is ontworpen om de concurrentie aan te gaan met de Kindle Oasis. Het apparaat is een paar tientjes goedkoper. Wat niets aan de kwaliteit af doet. Zo is het voorzien van een verlichting aan de voorzijde en heeft het bovendien ook nog eens een sensor voor omgevingslicht. Bovendien is het waterdicht tot op een diepte van twee meter.

Het scherm heeft precies dezelfde resolutie als de Oasis. Verbazingwekkend scherp en prettig voor de ogen. Ook nog eens voorzien van filter voor blauw licht, wat ‘s nachts in bed wel zo prettig is bij het lezen van een e-book.

Natuurlijks zijn er ook minpunten. Het apparaat is nogal vatbaar voor vlekken. Voelt een beetje tweederangs aan in vergelijking met de Kindle Oasis. Veel zwaarder ook met z’n 230 gram aan gewicht. Daarom ook dikker en met een groter scherm (7,8 inch). Waardoor het nogal moeilijk vast te houden is met een hand. Bijvoorbeeld staand in een trein van en naar het werk. Maar iedereen die in bed of in bad wil lezen zal het wat grotere formaat op prijs stellen. Een ander minpunt is de beperkte opslagcapaciteit van de Kobo Aura One. Zonder een extra sleuf voor een geheugenkaart zal men het moeten doen met maar 8GB voor het opslaan van e-books en tijdschriften.

Conclusie: de Kobo Aura One is vooral geschikt voor thuis lezers en dan nog het liefst in bed. Met als grootste voordeel dat er bijna geen beperkingen zijn wat betreft de keuze van een e-book. De Kobo Aura One ondersteunt een enorm groot aantal type bestanden, zodat men vrijwel alles wat er te vinden op het internet kan downloaden.

4. Amazon Kindle

Prijs: $79,99

Wat je noemt een klassieker onder de readers. Een standaard model. Een stevige en robuuste reader voor e-books. Uitstekende keus voor beginners. De Kindle is al talloze malen opgewaardeerd sinds z’n introductie in november 2007. Het heeft inmiddels een veel beter geheugen, langere accuduur en is bovendien voorzien van een aanraakscherm.

De nogal lage prijs betekent dat een koper bepaalde concessies zal moeten doen. Zo is er geen LED verlichting op de Kindle en men zich ‘s avonds in bed zal moeten bij schijnen met een leeslampje. Bovendien heeft het slechts een opslagcapaciteit van 4GB, wat de helft is van een de goedkoopste Oasis.

De Amazon Kindle is de beste keuze voor lezers die het goedkoopste apparaat willen voor hun collectie e-books. Voor beginners een prima manier om het e-book gebeuren onder de knie te krijgen. Waarna de overstap naar een duurder model gemaakt kan worden.

5. Kobo Glo

Prijs: $125 (Voorlopig niet leverbaar bij Amazon.com).

De Kobo Glo is het wat goedkopere antwoord, daarom ook inferieure, antwoord op de Amazon Kindle Paperwhite. Toch kan de Glo een van de betere modellen na de Aura One genoemd worden. Er kan mee in het donker gelezen worden en er zit een knop op om het licht op het scherm uit te schakelen, zodat de accu niet al te snel leeg is. Maar het blijft een mager schijnsel. Vandaar misschien ook de benaming: gloei.

Al met al kan gesteld worden dat de Kobo Glo het wat schermgrootte betreft overeen komt met de Paperwhite van Amazon. Net als de opslagcapaciteit. Bovendien heeft de Glo meer mogelijkheden tot aanpassingen aan de wensen van de lezer. Zo kan men kiezen uit verschillende varianten wat betreft het uiterlijk van een e-book op het scherm. Veel meer dan bij een Kindle. Zoals met alle readers van Kobo ziet de interface er niet echt gladjes uit en is de winkel waar men uit kan putten voor elektronisch leesvoer ook niet zo uitgebreid als die van concurrent Amazon. Maar men heeft dan wel weer de mogelijkheid uit een veel groter aantal bronnen te putten.

Conclusie: de Kobo Glo is vooral geschikt voor lezers die een niet al te dure reader willen en bovendien de vrijheid overal hun digitale boeken en tijdschriften te downloaden. Daarbij niet beperkt zijn tot maar een enkele bron, zoals de bezitters van een reader van Amazon.

6. Amazon Kindle Voyage

Prijs: $254

De Voyage is een uitstekende all-rounder en zoals de naam al zegt een prima reader voor e-books om mee te nemen op reis. Vooral de lichtsensor dat vanzelf de helderheid van het scherm aanpast aan de omgeving maakt het uitermate geschikt voor het gebruik klokje rond. Of men zich nu in het volle zonlicht bevind of in bed ligt het scherm licht vanzelf op of dimt juist. Men heeft daar dan ook verder geen om kijken naar.

Een nadeel is de geringe opslagcapaciteit van 4GB. Hetzelfde als een standaard Kindle van slechts $75,-. Wil men verbonden zijn met een 3G netwerk met de Voyage dan zal men behoorlijk in de buidel moeten tasten. Dan wordt de prijs $289. Dan kan men beter de superieure Kindle Oasis kopen voor een kleine $50,- meer.

Hopelijk is hiermee de keuze tussen een Kindle of een Kobo wat vergemakkelijkt.

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

 

Zie ook:

Amazon Kindle Paperwhite 4 voor audiobooks

Kobo Forma Nieuwe eReader van kobo

 

 

Smartphone Huawei P Smart reader e-book
Amazon Kindle Paperwhite 4 voor audiobooks