Ebook Onderstromen van Nora Roberts

Home » Ebook » Ebook Onderstromen van Nora Roberts  

EBOOK ‘ONDERSTROMEN’ OVER KINDERMISHANDELING IN EEN OP HET EERSTE GEZICHT MODAAL GEZIN

 

Ebook Onderstromen
 

Het ebook Onderstromen van de Amerikaanse bestsellerschrijfster Nora Roberts is best een spannend boek te noemen, een aanwinst voor de reader, met daarin ook een moraal. Maar deze is in wel meer boeken te vinden. Spannend of niet. Goed beschouwd geen verhaal zonder een zeker soort van moraal. Want de meeste verhalen gaan nu eenmaal over dat wat goed en kwaad wordt genoemd in een door de schrijver beschreven wereld, al is het soms nog zo verborgen aanwezig. En vaak niet bepaald voor de hand liggend.

Maar zelfs in een boek als Mein Kampf zit een moraal. Hitler die het goede dat hij met Duitsland voor heeft daarin gedetailleerd uiteenzet. Blauwdruk voor z’n latere expansieve politiek van Lebensraum. Om die reden strookte dat ‘goede’ dan ook niet bepaald met dat van de omringende landen en later ook niet met de rest van de wereld toen het schreeuwerige Duitse binnenbrandje, overtuigd van het eigen gelijk, de hele wereld in vuur en vlam zette.

Een soort postcodeloterij in negatieve zin

Maar bij Nora Roberts gaat het niet over politiek en de meer gewelddadige middelen om bepaalde doelen te verwezenlijken. In de roman en het ebook Onderstromen gaat het over het leven van een gezin in een rustiek aan een meer gelegen dorpje in North-Carolina. Alles lijkt pais en vree. Maar wie zich de televisieserie Payton Place herinnert, door Jules Deelder ooit om voor de hand liggende redenen ‘Python Place’ genoemd, weet dat er onder het vredige oppervlak van de Amerikaanse droom heel wat aan lokale nachtmerrie schuil gaat.

Ook in Lakeview. En niet alleen daar. Sluit een aantal mensachtigen op in een huis, al is dat nog zo keurig aangeharkt, het krijgt al snel iets macaber. Niet altijd natuurlijk, geen wet van Meden en Perzen, maar toch vaak genoeg om vraagtekens te zetten bij het tot norm verheven gezinsleven. Een soort postcodeloterij in negatieve zin.

Maar kinderen moeten nu eenmaal opgroeien en het meest voor de hand liggende is dat dit gebeurt in gezinsverband. Wat soms behoorlijk in z’n tegendeel kan gaan verkeren, zoals in het ebook Onderstromen. Vader een kinderbeul met aanzien als chirurg, moeder een meewarige sul die alles doet wat haar eega verlangt. Tot het verdoezelen van zware geestelijke en lichamelijke mishandeling van zoon en dochter aan toe. En van zichzelf.

Grenzen zijn ook moeilijk aan te geven

Dat zij op gezette tijd klappen krijgt van manlief vindt ze de normaalste zaak van de wereld. Maar erger is dat ze zich totaal niet verzet tegen de door haar man op het kroost uitgeoefende terreur. De laagste in rang van het kleine privé-leger bestaande uit een vader, moeder en het ondergeschikte aan kinderen die dat zullen weten ook. Wat op schokkende en verwerpelijke wijze plaatsvindt in het gezin Bigelow en waarschijnlijk in nog veel meer gezinnen overal in de wereld: het tot bloedens toe drillen van het kroost. 

Iets dat misschien nog wel schrijnender is dan seksueel overschrijdend gedrag. Voor kinderen geen #metoo beweging. Ouders hebben nu eenmaal een bijna onbeperkt gezag en daarmee ook macht over de kleintjes. Grenzen zijn ook moeilijk aan te geven. Wanneer gaat het geven van een oorvijg over in terreur? Meestal een geleidelijk proces.

Daar groeien ze uit tot goede en evenwichtige volwassenen

Haarfijn beschreven door Nora Roberts. Tot de mishandelingen zo ernstig worden dat de buitenwereld er weet van krijgt. Wat in het ebook Onderstromen gebeurt wanneer de zoon, Zane, het slaag dat hij van pa Graham krijgt niet langer pikt en hem op een kwade dag aanvliegt. Het loopt dan zo uit de hand dat de politie erbij wordt gehaald.

Het komt tot een rechtszaak tegen beide ouders die tot lange gevangenisstraffen worden veroordeeld wegens grove kindermishandeling. Zane en z’n zusje Britt worden opgenomen in het gezin van hun tante. Daar groeien ze op tot goede en evenwichtige volwassenen. Zane gaat studeren en wordt advocaat. Hij gaat werken in een andere stad dan z’n geboorteplaats, maar keert toch terug. Ongeveer op het moment dat z’n vader weer vrij komt na achttien jaar gevangenis.

Waarom wil ze zich niet aan hem binden?

En het de vraag is of hij na al die tijd met zijn vrouw Eliza weer op zoek gaat naar de ooit door hem mishandelde kinderen. Nee dus. Wel bloeit er een romance op tussen Zane en een zekere Darby McGray. Een hovenier die in Lakeview een eigen bedrijf wil opzetten. Darby heeft het jaar ervoor haar moeder verloren. Ze kon niet meer aarden in het plaatsje waar ze met haar moeder woonde en zoekt een stadje waarin ze zich thuis kan voelen. Lakeview dus.

Waar ze al snel een bloeiende zaak opbouwt en de huisjes door haar toe doen er een stuk aantrekkelijker gaan uitzien. Na een aantal verwikkelingen met klanten die een niet al te beste reputatie hebben in Lakeview, waar Zane en Darby zich dapper tegen weten te verweren, neemt het boek een andere wending. Plotseling vraagt Zane zich af waar z’n vriendin ooit voor gevlucht is vroeger. Waarom wil ze zich niet aan hem binden? Is ze soms ook slachtoffer geweest van kindermishandeling?

Beul wordt beul in het kwadraat

Wat het verhaal een beetje ongeloofwaardig maakt. Een gemiste kans ook door Nora Roberts. Was het niet beter om Zane te laten trouwen, een gezin te laten stichten? Waarbij hij in hetzelfde foute gedrag als z’n vader vervalt. Dat zou het boek pas echt een onheilspellende spanning hebben gegeven. Beul wordt beul.

Om daar de bewijzen van te zien hoeft men maar een blik in de geschiedenis te werpen. Uiteindelijk was Adolf Hitler ook een zwaar lichamelijk en geestelijk mishandelt kind, door een autoritaire vader, zo erg dat hij eenmaal volwassen op zijn beurt de hele wereld op dictatoriale wijze mishandelde. Beul wordt beul in het kwadraat. Het is misschien een bittere waarheid, maar wel eentje het vermelden waard.

Aan dit afschuwelijke gegeven is een groot deel van de Duitse en misschien ook wel de wereldgeschiedenis, de minder fraaie, aan te danken. In het ebook Onderstromen zijn daar de machinaties van te vinden op het niveau van het gezin. Beeldend beschreven door Nora Roberts. Alleen gaat ze daarbij jammer genoeg niet, zoals gezegd, tot het opvoedkundige gaatje der herhaling van het foute in een mens. Hoe zeer die er ook zelf onder geleden heeft als kind. Of juist daardoor. Daders maken niet alleen slachtoffers, maar ook weer nieuwe daders. Ontspoorde opvoeding als doorgegeven schuld.

 

Het ebook Onderstromen van Nora Roberts is voor €9,99 verkrijgbaar bij o.a. Libris.

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

Schrijfster Lucinda Riley: Het Italiaanse meisje
Reader Onyx niet alleen voor ebooks
Ebooks & Ereaders