Barnes & Noble: Browsery nieuwe lees-app

Home » Reader » Barnes & Noble: Browsery nieuwe lees-app  

BARNES & NOBLE INTRODUCEREN DE BROWSERY

 

 

De grootste boekhandel van Amerika, Barnes & Noble, heeft een nieuwe app gelanceerd: de zogenaamde Browsery. Zoals de naam al zegt heeft het alles te maken met internet. Gelukkig niet de introductie van de zoveelste nieuwe zoekpagina, een browser, zoals de naam suggereert, maar een digitale toepassing om lezers van boeken, en dan vooral ebooks, dichter tot elkaar te brengen.

Een beetje zoals Facebook ooit is begonnen, maar dan vanuit het oogpunt van lezen en literatuur. Niet zozeer dus door het op wereldschaal uitwisselen van allerhande wetenswaardigheden en nieuwtjes. Iets dat Facebook tot het grootste communicatiemiddel ter wereld maakte, met alle positieve, maar ook negatieve gevolgen van dien, wat blijkbaar onvermijdelijk is wanneer er sprake is van een database die het menselijk bevattingsvermogen te boven gaat. Meer dan een triljoen gegevens die over tal van serverparken wachten op de grijpgrage vingers van politici en ondernemers.

Bij de app van Barnes & Noble zal het waarschijnlijk niet zo’n vaart lopen. Die is toch meer bedoeld voor de liefhebber van het ebook die niet in de honderden miljoenen lopen wat betreft aantal. Maar juist daarom is het een lofwaardig en zelfs sympathiek initiatief te noemen: het nader tot elkaar brengen van de bezitters van een ereader. Waar wel degelijk behoefte aan is in deze vluchtige wereld waar niets nog houvast biedt, behalve de smartphone in de handen van een swiper.

Welke lezer van een ebook denkt er niet: kon ik iemand maar vertellen wat ik van de inhoud vind en dan het liefst iemand die geïnteresseerd is in lezen en in ebooks. Wat toch een bepaalde band schept. Een gat in de leesmarkt misschien ook wel een beetje. Hoewel dat nog zal moeten blijken.

Aan de programmeurs van Barnes & Noble zal het niet liggen. Op de Browsery app kunnen lezers van elektronische uitgaves, net als bij Facebook een boek een like geven. Maar commentaar leveren kan ook, net als het beantwoorden van vragen uit de Browsery-gemeenschap.

Ongetwijfeld zullen er zich groepen gaan vormen rondom een bepaalde auteur of boek. Fictie dan wel non-fictie. Het grappigs is dat de schrijvers, de auteurs van een boek, of het nu een bestseller is of niet, in direct contact kunnen treden met de lezers, gewoon door op eigen titel deel te nemen aan de discussie over een boek.

Wie wil er niet van gedachten wisselen met Dan Brown over z’n nieuwste boek op het gebied van thrillerachtige fictie. De elektronische wachtrij zal dan waarschijnlijk navenant zijn. Maar het is natuurlijk ook leuk om met een minder bekende auteur van gedachten te kunnen wisselen. Wie weet de nieuwe J.K. Rowling of E. L. James.

Natuurlijk ontkomt ook Barnes & Noble niet aan de machtige elektronische, wereldomspannende arm van Facebook. Dit medium zal dan ook ingeschakeld gaan worden in het promoten van de Browsery. Dit gebeurt door het delen van de belangrijkste inhoud van de app op een eigen Browsery-page. Ook zal de Browsery gebruikt gaan worden in de winkels van Barnes & Noble, bijvoorbeeld het live verslag doen van een lezing van een schrijver of het laten zien van een signeersessie. Wie weet met een elektronische variant.

Al met al een lofwaardig initiatief in het terugwinnen van het door de digitale ontwikkelingen van de laatste tien, vijftien jaar, verloren gegane gebied op het terrein van lezen en schrijven. De zoveelste poging om het boek, de roman, van z’n wat stoffig en ouderwets geworden imago te bevrijden.

 

 

Selexyzebooks

 

 

Kobo: E-Book van een Kindle naar een Kobo-reader
Geen Kindle reader? Gebruik app Amazon e-books!