Alexa van Amazon nu ook op E-Readers

Home » Reader » Alexa van Amazon nu ook op E-Readers  

Spraakassistent Alexa nu ook op de goedkopere readers van Amazon.

Alexa
 

 

Een paar jaar geleden was het met de stem besturen van een apparaat als een reader nog Science Fiction. Tegenwoordig wordt het steeds meer een onmisbare toepassing.

Zo is het sinds kort mogelijk om de wat goedkopere versies van de Fire-series (model 7 en 8) van Amazon met de stem aan te sturen. Dit dankzij de al eerder hier op dit blog besproken verbale assistent Alexa.

Die kun je nu ook via de microfoon op de reader een verzoek doen tot het geven van bijvoorbeeld een nieuwsupdate, maar ook vragen om het afspelen van de laatste hit van Gold Play of een oudje van de Stones. Maar het belangrijkste dat Alexa kan doen voor ons boekenliefhebbers is, net als moeder vroeger, een verhaal voorlezen.

Men zegt de titel van een boek dat is opgeslagen in de elektronische bibliotheek en Alexa begint waar ze de vorige keer is gestopt. Of het nu gisteren was of een week of wat geleden. Desnoods een jaar. De titel is genoeg. Een lezer op de wenken bedienend.

Geen drukken op knopje meer of vervelende veegbewegingen op het scherm met een paar vette vingers, maar het vriendelijke verzoek om bijvoorbeeld Origin van Dan Brown voor te lezen. Terwijl men lekker languit op de bank ligt met een dopje in het oor voor het geluid. U vraagt wij draaien.

De reader moet dan wel verbonden zijn met een oplader. Dit voor het verkrijgen van de benodigde energie uit het stopcontact. Daarna kan een kind de was doen. Wel moet eerst op de website van Amazon de benodigde software gedownload worden. Dat is binnenkort beschikbaar op de pagina met updates. Nog even geduld dus voor de bezitters van een reader.

Voorlopig kunnen er alleen nog boeken in het Engels worden voorgelezen door Alexa, maar later zal dat ook in andere talen kunnen. Wat het leren van die talen ook een stuk makkelijker maakt. Men kan bijvoorbeeld met de Nederlandse versie van een e-book op het scherm zich de Engelse of Franse vertaling laten voorlezen en zo lezend en ook luisterend een taal onder de knie krijgen.

Ongetwijfeld zullen er nog veel meer toepassingen bedacht kunnen worden wanneer Alexa steeds verder geperfectioneerd zal gaan worden als spraakassistent. In ieder geval heeft men er een gespreksgenoot bij thuis.

Nog niet zo heel lang geleden bracht de hond de krant naar z’n vermoeide baasje wanneer het avondnieuws op de deurmat viel. Nu doet Alexa dat dus en die hoeft daar niet eens koekje voor te krijgen. Hooguit zo nu en dan een cookie.

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

E-reader Kobo Aura One & Kindle Oasis 2
Kobo: E-Book van een Kindle naar een Kobo-reader