Youp van ’t Hek: Lonely at the top

Home » Ebook » Youp van ‘t Hek: Lonely at the top  

YOUP VAN ‘T HEK HEEFT OOK DIT JAAR Z’N COLUMNS LATEN BUNDELEN

 

Youp van 't Hek
 

Cabaretier Youp van ’t Hek is weer met z’n traditionele bundeling van columns gekomen. Tot vreugde van niet alleen z’n uitgever. De achterpagina van de NRC die bijna wekelijks even de voorpagina wordt. Kaft eromheen of als ebook in de digitale kiosk verkrijgbaar voor de helft van de gedrukte prijs. Kassa! Lonely at the top. Iemand die de lach lief heeft, zo lief dat hij z’n gezondheid eraan ondergeschikt maakt. Diverse keren moest hij met een ernstige hartritmestoornis vanuit de schouwburg met spoed naar het ziekenhuis gebracht worden. Het publiek in verbijstering achter latend. Dat dacht vast dat het bij de act hoorde.

Zoals ooit bij de bekende Engelse komiek Tommy Cooper toen die ineen zeeg tijdens een optreden als falend goochelaar en niet meer opstond. Het falen van het leven op de meest directe wijze aantonend. De konijn uit de hoge hoed dat er niet meer in terug gestopt kon worden. Misschien wel de stiekeme wens van iedere succesvolle artiest: het leven laten op de plek dat hem tot leven bracht als kunstenaar. In dit geval een woordkunstenaar. Die leven daar nu eenmaal voor en vooral ook van. En dan geen alcoholvrij bier drinken na afloop van de begrafenis zal Youp als laatste wens hebben. Maar hij staat alweer fier rechtop klaar om de lachers op z’n hand te krijgen.

Gelukkig heeft Van ’t Hek een column om het kritische hart op humoristische wijze te kunnen luchten. Een wekelijks gebeuren waar niet iedereen reikhalzend naar uit kijkt. Het omver halen van heilige huisjes als tweede natuur. Altijd op zoek naar de lach bij het aan de kaak stellen van ongerijmdheden. Op vreedzame wijze een ongevaarlijke kortsluiting in het menselijk brein veroorzakend. Wat enorm oplucht. Beter dat dan dat men erop los gaat slaan. Als er iets ontwapenend is in de wereld dan is het lachen om een grap.

Die rare menselijke emotie grenzend aan een staat van innerlijke verbijstering omdat een verwachtingspatroon abrupt wordt gelogenstraft en tot niets wordt gereduceerd. Reden ook waarom sommige mensen lachen op momenten dat het niet echt toepasselijk is. Wanneer er een plotselinge catastrofe plaats vindt. Bijvoorbeeld tijdens een live-uitzending van sportzender Fox  toen een bekende ex-voetballer Sieg Heil zei, zogenaamd niet wetend dat de microfoon nog open stond.

Het braadworsten-mulo-duits van de interviewer op ongepaste wijze aan de kaak stellend. Weg alle zorgvuldig geplande voornemens. Het leven van de kijker plotseling in het teken van tenenkrommende gevatheid. Een week later lag dan de biografie van Van Basten in de boekhandel. Goed geplande marketing gezien de oplage. Wat wel meteen de vraag doet rijzen wat er allemaal gezegd wordt wanneer de oortjes en ogen gereduceerd zijn tot die van de naaste medewerkers. Waarschijnlijk niet veel goeds. Wat misschien wel de motor is achter de menselijke communicatie. Dat zal iemand als Youp van ’t Hek als geen ander weten. Praten is nu eenmaal een hoofdelijk gebeuren. De oppervlakte aan gesproken woorden, het niet al te fraaie non-verbale, door emotie gedreven denken bedekkend. Maar dan wel met de nodige taalkundige gaten er in. De wakken in het geestelijk ijs.

Iets waar het hedendaags cabaret z’n voordeel mee doet. Bijvoorbeeld Youp van ’t Hek. Die heeft overigens behalve met z’n verbale krachtpatserij ook met z’n wankele lichamelijke gezondheid voor genoeg commotie gezorgd. Bijvoorbeeld toen de bekende komiek door twee stevige toneelknechten aan z’n benen van het podium werd getrokken, ineengezakt halverwege een grap. Sommige toeschouwers zullen vast en zeker zijn gaan lachen toen ze dit zagen gebeuren. Het laatste wat je verwacht als cabaretliefhebber is dat degene die je aan het lachen maakt op horizontale wijze mompelend de aftocht blaast. Die Youp, zullen ze gedacht hebben, zeker z’n tekst vergeten en op zoek naar een spiekbriefje. Die staat wel weer op met een rake grap. Dat zal het slachtoffer overigens best wel gewaardeerd hebben.

Ach, er zijn slechtere plekken denkbaar om het tijdige voor het eeuwige te verwisselen dan het Amsterdamse Carré of het Rotterdamse Luxortheater. Hoewel Youp van ’t Hek als Ajaxfan in hart en nieren over de laatste plek wel z’n twijfels zal hebben. Als het stuk gedotterd pompje het dan toch niet meer wil doen dan het liefst op de middenstip van de Johan Cruijff ArenA. Alleen dan niet na afloop van de laatste Championsleague wedstrijd tegen Valencia. En ook niet na een optreden van de Toppers. Dat de door hem geliefde voetbaltempel veranderd in een ‘nichterig glitterfestival’ waarbij het publiek zich uitdost als een stel ‘aandachtszieke kinderen’.

Nee, dan Youp die heeft aan z’n brilletje en bretels genoeg. Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg. Een levensvisie die als een rode draad door z’n columns loopt. Ook door de bundel Lonely at the top.

 

Het ebook ‘Lonely at the top’ is voor €7,99 verkrijgbaar bij o.a. Bol.com.

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

 

Geluk en succes of het omgekeerde: Mark Manson
Fokke Obbema: De zin van het leven