Uitvinder reader komt uit Europa

Home » E-reader » Uitvinder reader komt uit Europa  

UITVINDER READER GEEN AMERIKAAN OF JAPANNER, MAAR EEN EUROPEAAN

Uitvinder reader
De eerste reader ter wereld.
 
Misschien dat men zich wel eens afvraagt waar het idee van een elektronisch leesapparaat vandaan komt. De meeste mensen zullen denken dat de reader bedacht is door een Amerikaan of Japanner, inwoners van landen die hun sporen verdiend hebben op het gebied van consumenten elektronica, met Zuid-Korea als een goede derde. Iets dat tot op zekere hoogte inderdaad opgaat voor de smartphones, de tablets en de pc’s, maar niet voor de reader. Het idee daarvan komt wel degelijk uit het aloude Europa.

 

Uitvinder reader Spaanse

En dan niet uit het meer ontwikkelde noordelijk deel, Duitsland of Finland, maar veel zuidelijker: uit Spanje. Toch niet echt een land dat vooraan loopt in de mondiale ICT-race. Nog minder dan Nederland of Frankrijk. Op z’n minst dus wel verwonderlijk te noemen dat Spanje met de elektronische leesvlag gaat strijken. Het was namelijk een zekere Angela Ruiz Robles, een vrouw, die als eerste eind jaren 40 op het idee kwam van een voor die tijd vooruitstrevende elektromechanische leesmethode werkend op luchtdruk.

 

Audio en verlicht scherm

Een ingenieus apparaat dat z’n tijd ver vooruit was. In de eerste plaats bedacht om de zware boekentassen van studenten en scholieren te ontlasten. Tevens een apparaat om al spelenderwijs de schoolse kennis te vergroten. Het ding was ook voorzien van een audio installatie en een glazen scherm dat de te lezen tekst zowel kon vergroten als verlichten. Net als de latere readers, zoals de Kindle met nachtzicht. De uitvindster handelde vanuit een lofwaardig, didactisch streven, namelijk om het leren te vergemakkelijken. Met een minimale inspanning een maximum aan kennis te vergaren in zo kort mogelijke tijd.

 

Straat vernoemd naar uitvindster

Maar zoals veel uitvindingen die hun tijd ver vooruit zijn, raakte ook dit apparaat in de vergetelheid en belandde uiteindelijk als curiosum in een vitrine van een museum voor wetenschap en techniek. Maar echt vergeten is de bedenkster van de eerste reader ter wereld niet, want de gemeenteraad van Madrid heeft onlangs besloten een straat naar haar te noemen. Volgens een woordvoerster is het nu eenmaal belangrijk om de herinnering levend te houden aan hen die een bijdrage geleverd hebben aan cultuur en wetenschap. Waarvan akte.

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

 

Boox Note en Boox Max2 update van Onyx
Lezen van e-books op een smartphone