LEZEN VAN E-BOOKS: NIET OP EEN READER, MAAR OP EEN SMARTPHONE!
Readers van bedrijven als Amazon, Kobo en Barnes & Nobles zijn uitermate geschikt voor het lezen van digitale documenten, zoals e-books opgemaakt in het populaire epub-formaat, maar ook pdf’s. Toch hebben readers niet het alleenrecht op het lezen van elektronische uitgaves. Dit kan ook op een tablet of pc wanneer men een gratis app als Calibre of het eveneens gratis Adobe Digital Editions op de schijf zet.
Cellphone novels
Maar verreweg de meeste mensen gebruiken toch liever de smartphone, klein en handig, met toch vaak flink wat scherm erop. Een kleine 30 procent van de lezers van elektronische uitgaves gebruikt er een Samsung of iPhone van Apple voor. In Japan is zelfs sprake van een aparte leesmarkt voor ultra-kleine uitgaves, de zogenaamde ‘cellphone novels’. Zoals de naam al zegt zijn dit uiterst beknopte verhalen, vaak geschreven door forenzen in de trein tussen huis en werk en gelezen door mensen in dezelfde trein.
Elektronische paperback
Het gebruik van de smartphone voor het lezen van e-books, hoe klein ook, maakt de aanschaf van een reader overbodig (gemiddeld kosten die toch al gauw een kleine 100 tot 200 euro). Met als nadeel dat ze behalve nogal duur ook groot zijn en steeds groter worden, niet zozeer in de dikte als wel in de lengte en breedte. Dit met het oog op het lezen van tijdschriften en kranten die men toch het liefst in de originele grootte op een scherm ziet afgebeeld. Iets dat niet geldt voor de veel kleinere e-books. Daar is een smartphone dus zo gek nog niet voor. In ieder geval het overwegen waard. Te meer omdat het apparaat makkelijk in de binnenzak van een jas past. Net als de aloude papieren druk: de paperback! Ooit bedacht om lezers op reis op de wenken te kunnen bedienen. Daar is een uitgeverij als Penguin groot mee geworden.
Applicaties
Wil men de smartphone gebruiken voor leesactiviteiten dan is de keuze van de juiste reader-applicatie belangrijk. Net als bij de smartphone met z’n vele modellen en uitvoeringen is er geen uniforme app geschikt voor iedere gebruiker. Dat verschilt nogal. De een leest romans en de andere documenten of tijdschriften. Gelukkig is er een keur aan mogelijkheden op dit gebied. Maar wie het toch een beetje professioneel wil aanpakken kan toch het beste terecht bij een bedrijf als Amazon met z’n befaamde Kindle. Die hebben sinds kort ook een gratis app op de markt gebracht voor de smartphone geschikt voor tal van besturingsssytemen zoals Apple’s iPhone en de laatste phone van Windows, de zevende al.
Luisterboeken
Wie de app van Amazon op de schijf van de smartphone zet kan gebruik maken van alle gemakken op het gebied van het lezen van e-books, zoals gangbaar op een prijzige Kindle, lezen dus zonder de dure aanschaf van een speciaal daarvoor op de markt gebrachte reader. Er kunnen naar hartenlust aantekeningen gemaakt worden onder het lezen. Net als dat de laatst gelezen pagina wordt opgeslagen in het geheugen en men gewoon weer verder kan lezen waar men is gebleven, al is het na een week of nog langer. Ook luisterboeken zijn geen probleem. Bovendien heeft men met de app voor het lezen van e-books toegang tot een kleine 2,5 miljoen elektronische uitgaves op de site van Amazon, in prijs variërend van een paar dubbeltjes tot een tientje of nog wat hoger in prijs. Plus nog eens een paar duizend gratis titels. Voor elk wat wils dus.
Barnes & Nobles app
Dan is er ook nog de app van Barnes & Nobles die van een smartphone een Nook maakt. Geschikt zowel voor iPhones als die van Samsung draaiend op Android. Ook bij Barnes & Nobles via de app toegang toe een kleine 2,5 miljoen e-books en tijdschriften. Plus de mogelijkheid om een exemplaar, bestseller of niet, twee weken gratis op zicht te krijgen als lezer. Waarna men alsnog kan besluiten tot aankoop. Plus de mogelijkheid een aangeschaft exemplaar voor een paar weken uit te lenen een vrienden en bekenden. Dit waarschijnlijk om illegale verspreiding van een e-book tegen te gaan.
Applicatie van Kobo
Verder is er nog de app van Kobo dat net als die van Amazon en Barnes & Nobles op een smartphone gezet kan worden. Ook hier de mogelijkheid aantekeningen te maken, plus het automatisch in het geheugen opslaan van de laatste gelezen zin en het synchroniseren tussen verschillende apparaten, zoals tussen pc thuis en de tablet. Lezen van e-books dus waar en wanneer men ook maar wil. Behalve een net zo groot aanbod als bij Amazon en Barnes & Nobles heeft Kobo de mogelijkheid om over een op de smartphone gelezen boek met andere lezers van gedachten te kunnen wisselen. ‘Reading Life’ genoemd. Een uitstekende methode om mensen, lezers, wat meer tot elkaar te brengen bij het lezen van hun al dan niet favoriete e-book.
Google Books
Dan is er ook nog de app van Google Books. Die bieden een zogenaamde cloud-app aan dat op elke willekeurige smartphone of mobiel apparaat zonder problemen gebruikt kan worden. Als gebruiker dient men alleen het webadres in te typen: http://m.google.com/books. Waarna men toegang heeft tot een bibliotheek van 3 miljoen boeken. Voor het grootste deel gratis te raadplegen, althans grote gedeeltes ervan. Klein nadeel dat er zomaar ineens geen bladzijden meer worden weergegeven uit oogpunt van het copyright.
Apple Books
Tenslotte heeft Apple via de iTunes bookstore, binnenkort omgedoopt tot Apple Books, een app dat het mogelijk maakt op een iPhone en andere Apple apparaten het nodige een elektronische leesvoer te downloaden. Dat wordt dan op het bekende houten boekenplankje opgeslagen. Deze app heeft dezelfde toepassingen en eigenschappen als die van bijvoorbeeld de Kindle, met als belangrijk toegevoegd extraatje het hardop voor laten lezen van een boek aan bijvoorbeeld kinderen.
Conclusie
Resumerend kan dus gesteld worden dat het type app dat men wil gebruiken voor het lezen van e-books op een smartphone afhangt van wat men als lezer het meest aanspreekt. Waarbij het wel zo is dat de apps van Amazon en Google het meest uitgebreide toepassingsgebied hebben wat betreft apparaat keuze en ook het makkelijkst in het gebruik zijn. Of het nu op een smartphone van Samsung is of een iPhone van enkele jaren oud. Het verschil zal men als lezer niet of nauwelijks merken. Kijkt men naar de grote en diversiteit van het aangeboden leesvoer dan zijn Barnes & Nobles, Kobo en Google apps te prefereren boven de anderen.
Selexyzebooks