Roman nr 1 e-book top 10: Kamers antikamers

Home » Ebook » Roman nr 1 e-book top 10: Kamers antikamers  

ROMAN KAMERS ANTIKAMERS OVER VRIJHEID

 

Roman
 

 

De roman Kamers antikamers, van Niña Weijers, is een boek over vrijheid en het tegenovergestelde daarvan: onvrijheid. Een kwestie bijna zo oud als de wereld, althans de door mensen bewoonde wereld. Wij zijn onze vrijheid, maar ook onze onvrijheid. Iets dat het hebben van een stel hersens, met daarin opgesloten een denkend ik, nu eenmaal met zich mee brengt. Het geven van betekenis aan je leven.

Positief, maar ook negatief. Kortom in hoeverre is de mens z’n eigen hoeder of zelfs gevangenbewaarder. Het zeurende stemmetje in iemands hoofd dat maar al te vaak de regie overneemt. De niet goed afgesloten lade van de menselijke geest vullend met verwijten. Het verleden, het voorbije, als last. Maar ook het heden als onaangenaam iets. Vanwege een in duistere nevels gehulde toekomst. Wat los staat van mogelijke fysieke beperkingen.

Extreem gesteld kan iemand die zit opgesloten in een bajes vrijer zijn dan iemand die bijvoorbeeld zit opgesloten in een verstikkend huwelijk. Maar ook het omgekeerde is mogelijk. Zoals blijkt uit de trilogie van Astrid Holleeder waarin een broer als bekend misdadiger een gezin terroriseert. Zijn levenslange opsluiting betekent de vrijheid van de anderen met dezelfde achternaam. Om maar een kras voorbeeld te noemen.

Een thema dat ook door de schrijfster Niña Weijers wordt aangeroerd in haar boek Kamers antikamers. Niet zonder succes want haar opzienbarende roman staat op de eerste plaats van de Libris ebook top 10.

In het verhaal is de kamer een plek waar je zit opgesloten maar ook vrij kan zijn. Vrij van de buitenwereld. Iets dat ze uitgebreid onder de loep neemt. De hoofdpersoon, een vrouwelijke schrijver onderzoekt de kardinale kwestie van vrijheid en onvrijheid. Weijers past een beproefde verteltechniek toe door een spel te spelen met afhankelijkheid en onafhankelijkheid. Plus de daaraan gekoppelde (on)mogelijkheid van te handelen naar eigen wil. Dit in een aantal door haar beschreven levens die onaangekondigd en vaak ongemerkt in elkaar overvloeien.

‘Een plotloos boek waarin het allegaartje van jeugdherinneringen, toekomstvisioenen en alternatieve levens niet onleesbaar is. Integendeel: Weijers’ heldere verteltrant zorgt voor de coherentie. Ze geeft haar verteller een dermate sterke stem dat je altijd voelt dat je over háár leest, in welk mogelijk leven je je dan ook maar bevindt’, zoals de recensent van De Volkskrant schreef. Waarvan akte.

 

Selexyzebooks

 

 

Auteur: Niña Weijers
Titel: Kamers Antikamers
Uitgever: Atlas Contact
Taal: Nederlands
ISBN: 9789025445621
Aantal pagina’s: 256
E-book voor € 4,99 te koop o.a. bij Libris
Genre: Literaire fictie

 

 

Ebook jeugd bij Bol.com: Lampje van Annet Schaap
Literatuur met spanning en emotie: E-book Parel