Ebook jeugd bij Bol.com: Lampje van Annet Schaap

Home » Ebook » Ebook jeugd bij Bol.com: Lampje van Annet Schaap  

 HET EBOOK JEUGD KRIJGT EEN GEHEEL NIEUWE INHOUD

 

E-book jeugd
 

Het ebook jeugd o.a. verkrijgbaar bij Bol.com met als titel Lampje van Annet Schaap is alweer een paar jaar geleden verschenen (maart 2017), maar staat nog steeds hoog op de lijst voor jeugd- en kinderliteratuur. Een bestseller voor de leeftijdsgroep van 9 – 12 jaar. Vanwege de gave illustraties, gemaakt door de schrijfster, is het ook zeker het bekijken en dus lezen waard door volwassenen.

Gewoon een frisse deuk in een wat minder ingewikkeld verhaal voorzien van prachtige afbeeldingen. Lampje als verhaal in de categorie ebook jeugd minder ingewikkeld? vraag ik me dan bijna hardop af. Vooringenomen als ik ben als volwassen lezer van ebooks. Maar dat minder ingewikkeld zijn van Lampje verdient toch enige nuancering. Want niet gecompliceerd misschien op het eerste gezicht, of lezend oog, zoals met wel meer jeugdboeken het geval is.

Vaak gaat daarin wel degelijk een diepere waarheid schuil.

Vaak gaat daarin wel degelijk een diepere waarheid schuil. Een waarheid soms dieper dan in de gemiddelde roman (e-book) voor een wat oudere leesgroep. Vergelijk het met de beroemde sprookjes van de gebroeders Grimm. Wat ons op de vraag brengt waar Lampje precies over gaat.

Maar voor we tot de beantwoording daarvan over gaan eerst iets over de schrijfster: Annet Schaap. Wie is zij? Na haar kunstopleiding begon ze als illustrator voor o.a. jeugdboeken van Francine Oomen (de ‘Hoe Overleef Ik’ – reeks). Daarnaast illustreerde ze boeken van Jacques Vriens en van Janneke Schotveld (de ‘Superjuffie’-serie).

Boeken die uit kwamen in de jaren negentig van de vorige eeuw. Het succes ervan heeft blijkbaar bij Annet Schaap het verlangen doen post vatten zelf ook eens in de pen te kruipen en een kinderverhaal van formaat te schrijven. Uiteraard voorzien van eigen illustraties. Dat werd het jeugdboek ‘Lampje’. Ook als ebook jeugd verkrijgbaar. Vandaar deze bespreking.

Dat bleef niet onopgemerkt en ze maar liefst drie prijzen voor het jeugdboek kreeg. Ten eerste De Gouden Griffel in 2018. Dat zelfde jaar kreeg ze de Nienke van Hichtum-prijs toegekend. En in het voorjaar van 2019 werd het sprookjesachtige jeugdboek bekroond met de Woutertje Pieter Prijs. Veel lof dus als debutante.

Wat ons tot de beantwoording van de vraag brengt waar ‘Lampje’ over gaat. Vanwege het magische karakter van het verhaal kan men het inderdaad ‘sprookjesachtig’ noemen. Tel daarbij de ongebreidelde fantasie van de schrijfster op en het predicaat ‘sprookje’ is helemaal op z’n plaats. Maar toch op een andere manier dan bij de meer klassieke sprookjes zoals van de bovengenoemde gebroeders Grimm of Andersen.

Hoewel er best wel bepaalde overeenkomsten zijn te vinden met bijvoorbeeld het Meisje met de Zwavelstokjes, zijn er net zo veel verschillen te vinden. Ook een verhaal over geluk en ongeluk. Alleen heeft Emilia bijgenaamd ‘Lampje’ dat meer zelf in de hand dan het meisje van de zwavelstokjes in het verhaal van Andersen.

Kortom ze laat zich niet het donkere stadse bos in sturen om er nooit meer levend uit te komen.

Kortom ze laat zich niet het donkere stadse bos in sturen om er nooit meer levend uit te komen. Een kind van deze tijd dus: mondig en zelfbewust. Dochter van een vuurtorenwachter. Een beroep dat nog steeds niet aan belang heeft ingeboet, vooral niet op stormachtige nachten. Want een rotsachtige kust blijft een rotsachtige kust. De angst van menig schipper daar op de klippen te lopen. Belangrijk dus dat ze een beetje worden bijgelicht naar de plaats van bestemming.

Maar het gaat toch een keer mis. De vader vuurtorenwachter heeft de nare gewoonte z’n verdriet over z’n overleden vrouw weg te drinken met flink wat sterks. Vanwege dit ernstige plichtsverzuim loopt er toch een schip op de klippen. Voor straf wordt Lampjes vader voor zeven jaar opgesloten in de vuurtoren.

Zij zelf wordt als medeplichtige aan het scheepsongeval ondergebracht in het Zwarte Huis. Waar ze niet de enige is. Daar woont namelijk ook een monster. Maar dan wel eentje met menselijke trekjes: een jongen met een vissenstaart. Een zeemeerman dus.

Ook hier is Annet Schaap schatplichtig aan Andersen (De Kleine Zeemeermin). Maar dan niet op een manier dat van plagiaat sprake zou zijn. Integendeel. Meer een fantasierijke aanvulling. Want de jongen met de vissenstaart is ooit door een losbollige admiraal verwekt bij een zeemeermin. Deze vissenstaartjongen heet Edward, maar heeft als bijnaam ‘Vis’.

Omdat hij en Lampje op elkaar zijn aangewezen in het lugubere Zwarte Huis ontwikkeld zich al snel een hechte band. Vooral ook omdat ze beiden een moeilijke relatie met hun vader hebben, waar ze toch veel liefde voor voelen. Verder worden ze ook verbonden door de zoektocht naar hun bestemming in het leven. Een ebook jeugd met een boodschap.

Met als rode draad de onvoorspelbare zee.

Met als rode draad de onvoorspelbare zee. Lampje als bewaakster tijdens stormachtige nachten en Edward de zeemeerman als visachtige bewoner die dolgraag wil leren lopen. Beiden moeten ze hun bestemming in het leven en daarmee hun vrijheid zien te vinden en vooral ook te winnen. Een moeilijke opgave welke schuilt in de acceptatie van eigenheid, eigenaardigheid en feilbaarheid. We zijn maar mensen, wil Annet Schaap hiermee zeggen. Voor Lampje betekent het dat ze zal moeten accepteren dat ze de dochter is van een dronken vuurtorenwachter die z’n plicht ernstig heeft verzuimd.

Daarnaast zijn er tal van andere personages in het verhaal, stuk voor stuk raak getypeerd door de schrijfster. Bijvoorbeeld een stugge huishoudster met een nogal negatieve levenshouding. Ze heeft altijd direct zin om ‘nee’ te zeggen op iets. Gewoon ‘omdat ze die zin nu eenmaal heeft.’ Dan weet de lezer van het e-book, jong of oud, meteen wat voor iemand het is. Iets dat Lampje tot een geweldige leeservaring maakt. Als boek (e-book) niet alleen voor de jeugd, maar voor alle leeftijden.

 

 

Selxyzebooks

 

 

 

Categorie: Ebook jeugd.

Auteur: Annet Schaap
Titel: Lampje
Uitgever: Querido
Taal: Nederlands
ISBN: 9789045120379
Aantal pagina’s: 328
Ebook voor € 9,99 te koop o.a. bij Bol.com
Genre: Jeugd (9 – 12 jaar) Maar ook voor volwassenen.

 

Ebook Het feest van Elizabeth Day: Upperclass
Roman nr 1 e-book top 10: Kamers antikamers
Ebooks & Ereaders