Mobiele telefoon reader voor het lezen van ebooks

Home » Ebook » Mobiele telefoon reader voor het lezen van ebooks  

DE MOBIELE TELEFOON ALS GOED ALTERNATIEF VOOR EEN EREADER

Mobiele telefoon

De meeste bezitters van een een mobiele telefoon zien dit apparaat niet als een geschikte reader voor het lezen van ebooks. Niet vreemd want daar is een mobiele telefoon ook niet voor uitgevonden. Daar voert men gesprekken mee in plaats van het erop lezen van een ebook. Toch kan een mobiele telefoon daar goed voor gebruikt worden, althans wanneer ze een niet al te klein scherm hebben.

Gelukkig hebben de meeste smartphones tegenwoordig een scherm van tenminste 10 centimeter. Toch wordt het niet vaak als reader gebruikt voor het lezen van ebooks. Dat komt misschien omdat een mobiele telefoon in z’n geheel nog altijd kleiner is dan het gemiddelde gedrukte boek. Het geeft gewoon veel minder dan een ereader het gevoel een boek vast te houden.

Toch zijn de huidige generaties smartphones een uitstekend alternatief voor bijvoorbeeld een Nook of een Kindle. Ten eerste zijn ze juist door de compactere omvang makkelijk overal mee naar toe te nemen in een handtas of gewoon in de binnenzak van een jas.

Mobiele telefoons zijn gewoon veel meer een onmisbaar gebruiksartikel voor de meeste mensen. Geen minuut zonder een smartphone. Want dan onbereikbaar voor alles en iedereen. Zelf ‘s nachts licht een mobiele telefoon op het nachtkastje naast ons bed. Voor het slapen gaan kijkt men dan nog even op Facebook of Instagram om te zien of er nog een bericht of een foto is gepost. Waarom dan niet via een app van Amazon een ebook gedownload voor het lezen op de smartphone, die dan pas echt z’n naam eer aan doet. Nee, het bijhouden van een bestand een ebooks is tegenwoordig op een mobiele telefoon geen probleem. Bijvoorbeeld via de eerder genoemde Kindle app.

Via deze gratis applicatie komt men in minder dan geen tijd op de mobiele telefoon achter alle mogelijkheden van het lezen van ebooks. Bijvoorbeeld die van de zogenaamde synchronisatie. Net als andere grote ebookwinkels (Kobo, Barnes & Nobles) biedt de Kindle app van Amazon de mogelijkheid om thuis verder te lezen op een ereader waar men op de mobiele telefoon is gestopt. Tot op het laatst gelezen woord nauwkeurig.

Door het downloaden van een app is de smartphone een reader geworden. Op die manier kan men een eigen bibliotheek aan ebooks opbouwen op vakantie en er geen grote en onhandige ereader mee hoeft in de bagage. Eenmaal weer thuis kan men dan gewoon verder lezen in het op het vakantieadres gedownloade en half uitgelezen exemplaar.

Behalve Amazon hebben ook Barnes & Nobles, Kobo of Google dergelijke apps die het mogelijk maken om een ebook op een mobiele telefoon te lezen. Bovendien is er dan ook meteen een mogelijkheid tot het opslaan van een ebook op de server van een aanbieder, de cloud dus.

Verder hebben deze apps nog meer handigheidjes in huis op het gebied van het elektronisch lezen, zoals het aanpassen van de lettergrootte en het type te lezen letter. Maar ook het naar de eigen smaak instellen van een thema of achtergrond (dag en nacht modus), het markeren van tekst, aantekeningen maken, het raadplegen van een woordenboek en instellen van verwijzingen. Maar ook het delen van de leeservaring op sociale media, misschien wel het van gedachten wisselen met de auteur.

Al met al valt er dus wel degelijk wat te zeggen voor de mobiele telefoon als gelegenheids-reader voor ebooks.

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

 

Amazon Kindle Paperwhite 4 voor audiobooks
Ereaders met een groot of een klein scherm?