JOHN LE CARRÉ HEEFT EEN NIEUWE SPIONAGEROMAN GESCHREVEN
Er is niet alleen een Bureau in Nederland. Op hilarische en droogkomische wijze ooit beschreven door Volkskundige J.J. Voskuil in de gelijknamige romancyclus. Maar er is ook een Bureau in Engeland. Een Bureau dat zich niet bezig houdt met het beschrijven en inventariseren van gebruiken, tradities en folklore, maar met de meer dodelijke variant van het in stand houden van het Engelse erfgoed: spionage.
Het is de bijnaam van de Britse geheime dienst. Vaak zo geheim dat sommige medewerkers niet eens wisten dat ze ervoor werkten. Wat alleen in Engeland kan. Dat vreemde eiland met z’n eigenzinnige gebruiken en gewoontes dat Europa op moeizame wijze de rug toekeert. Met veel vaart en flair beschreven door John le Carré in z’n nieuwe e-book: Spion buiten dienst.
En dat op bijna negentigjarige leeftijd. Daar kan menige jonge schrijver van het genre nog een puntje aan zuigen.
Het verhaal wordt verteld door een zekere Nat. Een wat vermoeide veertiger die het wel gezien heeft als spion. Een wat vermoeide veertiger die het wel gezien heeft als spion.
Tijdens een partijtje shuttle komt hij in contact met een zekere Ed, een advocaat uit India. Die heeft de nodige kritiek op het Brexit-gestuntel dat Engeland dan al flink in de greep heeft. Maar ook de nieuwe president van Amerika, Donald Trump, kan in zijn ogen geen genade vinden. Schuldig als deze volgens hem is aan de ‘nazificatie van de Verenigde Staten.’
Dat alles wordt op gemoedelijke wijze aangehoord door de oudere spion. Tot hij toevallig achter een anti-Europees Brits complot komt, opgezet door zijn meerderen bij het Bureau. Die hebben een plan bedacht om bij Trump in een goed blaadje te komen.
Met veel scherpte door de stokoude Carré opgeschreven. Waarbij hij z’n hand niet omdraait voor het geven van z’n visie over het huidige opportunistische tijdsgewricht waarbij de meest onmogelijke politieke coalities zomaar ineens realiteit kunnen zijn. Bijvoorbeeld die tussen de Verenigde Staten van Trump en het Rusland van Poetin. Maar ook de economische leegloop van een stad als Londen.
En dan is de Brexit nog niet eens echt een feit met de nieuwe verkiezingen voor een nieuwe regering in Engeland. Iets dat, de meester van de spionageroman, John le Carré zeker niet optimistisch zal stemmen, maar hopelijk wel voor een vervolg zorgt op Spionnen buiten dienst.
Selexyzebooks