IREX TECHNOLOGIE: ONTWIKKELAAR VAN EREADERS

Home » E-reader » IREX TECHNOLOGIE: ONTWIKKELAAR VAN EREADERS  

iRex
 

iRex Technologie is gevestigd in Eindhoven. Het is een spin-off van Philips Elektronica en was werkzaam op het gebied van de ontwikkelingen van ereaders . Zo hebben ze meegewerkt aan de ontwikkeling van de weergave van het zogenaamde epaper op de eerste commerciële e-boeklezer, de Sony Librie.

Sinds 2005 heeft iRex hoogwaardige e-boeklezers en bedrijfsgerichte ereaders ontwikkeld, die ze voornamelijk verkopen aan Europese klanten. Ook brachten ze een nieuw consumentenmodel uit met een lagere prijs, de DR-800, hun eerste e-boeklezer die in de VS op de markt werd gebracht. Een geheel nieuwe visie op het gebied van het elektronisch lezen.

 

Aanraakscherm

Net als bij de meeste andere ereaders werd gebruik gemaakt van de zogenaamde E Ink-technologie. Wat echter nog veel unieker is is het aanraakscherm. Daar is een gedigitaliseerde tablet van Wacom ingebouwd. Het maakt navigatie mogelijk zonder dat het scherm hinderlijk reflecteert in daglicht of bij kunstlicht. Kortom het heeft een veel groter bedieningsgemak.

Bij de introductie in 2010 was het z’n tijd dus ver vooruit. Het had een schermbreedte van maar liefst 20,5 centimeter (8,1 inch). Te bedienen met de vingers. Er zat ook nog een een wifi verbinding van 3G op. Voor die tijd het snelste draadloze internet.

De DR-800 van iRex ondersteunde zowel de bestandsformaten epub als PDF. Maar ook de eReader (PDB) van een boekenketen als Barnes and Noble. Plus het Newspaper Direct NP formaat voor het lezen van kranten en tijdschriften. Bovendien konden er via Overdrive.com boeken uit bibliotheken gedownload worden.

Irex is tegenwoordig vooral actief in onderwijsprojecten in de derde wereld. Dit vanuit het gezichtspunt van de informatica. Er werken meer dan 400 mensen bij het bedrijf verspreid over 20 landen. Het bedrijf is actief op het gebied van de de particuliere en non-profitorganisaties, media en overheid. Waarbij ze een adviserende functie hebben.

 

 

Selexyzebooks