Wat is een ebook? Kiki weet het! Mobipocket ook!

Home » Wat is een ebook? Kiki weet het! Mobipocket ook!  
 
 

ebook

Eerst misschien een kleine kennisquiz over ebooks?

Klik op de zwarte tekstballon rechtsonder in het scherm en beantwoordt de gestelde vragen via onze speciale chatbot.

 

Ebook of E-book staat voor elektronisch boek. Gewoon dus een digitale uitgave van een geschreven werk. Net als bij een gedrukt boek kan een e-book tekst en afbeeldingen bevatten, maar ook geluidsfragmenten of een tussen de tekst gevoegde video. E-books worden in de regel gelezen op een speciaal daarvoor bestemd apparaat, een zogenaamde e-reader of reader.

 

Portable Document Format (PDF)

Maar een ebook kan ook gelezen worden op een tablet, laptop of pc. Dat ligt een beetje aan het bestandsformaat waarin het e-book is uitgegeven. Is het opgemaakt als een pdf (portable document format) dan kan het op vrijwel ieder scherm gelezen worden. Zelfs op een mobiele telefoon. Wat niet aan te raden is vanwege de beperkte schermomvang. Er gaat dan te veel van de tekst verloren aan het scrollen van boven naar beneden en van links naar rechts omdat een ebook opgemaakt als een pdf niet schaalbaar (reflowable) is. M.a.w. de inhoud kan niet via een veegbeweging op het touchscreen vergroot of verkleind worden.

 

Papieren versie

Ebooks zijn inmiddels behoorlijk ingeburgerd. Een vertrouwde verschijning voor de gemiddelde lezer. Bijna niet meer weg te denken uit het aanbod aan leesvoer. Naast een gedrukt exemplaar is er vrijwel altijd een digitale uitgave verkrijgbaar op de website van een uitgever of boekhandelaar. Een groot voordeel is dat ebooks goedkoper zijn dan een papieren versie. Er hoeft immers niets gedrukt te worden. Bovendien staat een gekocht ebook direct op de reader na betaling. Dat scheelt dus weer een ritje naar de boekhandel.

 

E-Inktscherm

Maar of een ebook dezelfde leeservaring geeft als een gedrukt boek blijft een punt van discussie. Volgens sommige lezers wel en volgens anderen niet. Feit is wel dat de huidige generatie ereaders (de apparaten waarop ebooks gelezen kunnen worden) zijn voorzien van een zogenaamd e-inktscherm, dat een bijna natuurgetrouwe weergave geeft en dus dicht in de buurt komt van papier.

 

Bestandformaten

  Na een aantal jaren heeft zich inmiddels een standaard ontwikkeld waarin de meeste ebooks worden opgemaakt. Het zogenaamde Epub. Ontworpen door het International Digital Publishing Forum (IDPF). Een Epub kan op de meeste ereaders gelezen worden. Bijvoorbeeld op de populaire Kobo, de Apple iBooks app, maar ook op apparaten met als besturingssysteem Google’s Android.

 

Mobipocket

Als bijna enige aanbieder van ebooks, de grootste van de wereld zo ongeveer, heeft Amazon een eigen bestandsformaat. Dit is het zogenaamde AZW (Amazon Word, ook wel KF7 genoemd), gebaseerd op Mobipocket dat dan op een Kindle-reader gelezen kan worden. Gelukkig kan een Epub makkelijk omgezet worden naar Mobipocket. Bijvoorbeeld via de gratis te downloaden app van Calibre. Een must voor iedere liefhebber van het elektronische lezen.  

 

 

 

Selexyzebooks

 

 

 

Ebooks & Ereaders