Het Zelf Uitgeven Van Uw E-Book

Home » Ebook » Het Zelf Uitgeven Van Uw E-Book  

Zelf uitgeven van een e-book.

Zelf uitgeven

Het verhaal is er. Spannend, informatief of gewoon lekker weg lezend op de tekstverwerker, opgemaakt in het bekende Word van microsoft. Maar nog niet als e-book verkrijgbaar. Er is tekst en die tekst moet bewerkt worden wil het ooit als e-book te lezen zijn via een wereldwijd verkoopkanaal als Amazon, dat gelukkig sinds een paar jaar in Nederland actief is.

Epub

Dit brengt iemand met aspiraties op het gebied van het zelf uitgeven van een e-book meteen al voor een probleem, want Amazon gebruikt de Kindle als leesmedium. Gelukkig houden de meeste opmaakprogramma’s voor e-books daar rekening mee en kan het gewoon opgeladen worden als bestand, een zogenaamde Epub. Nu ja, gewoon… Voor de meeste mensen is het natuurlijk niet zo heel gewoon om een geschreven verhaal te formatteren, om te zetten naar een elektronische uitgave. Want dat zijn e-books nu eenmaal. Daar komt geen snipper papier aan te pas. Van scherm naar scherm om het kort samen te vaten. Met de bijna onneembare hindernis van het omzetten van de tekst naar het Epub-formaat.

Sigil

Gelukkig kan dit tamelijk eenvoudig via een gratis te downloaden software-programma met de naam Sigil. Een van de betere elektronische opmaakprogramma’s. Een echte aanrader voor iemand dat het allemaal een beetje goedkoop wil houden en het daarom zelf doet. Sigil is een zogenaamd opensource-editor voor Epub documenten, dus ook voor uw met de hand geschreven verhaal. Dit volgens het beproefde recept wysiwyg (What you see, is what you get).

Handleidingen

Een echte aanrader dus voor wie het heft in eigen hand neemt en geen bemoeienis van derden wil. Er zijn prima handleidingen, beknopt en effectief. Bijvoorbeeld op Jedisbar.com. Maar op YouTube zijn ook uitstekende instructievideo’s te bekijken, bijvoorbeeld het Sigil Ebook Creation Tutorial. Behalve tekst en inhoudsopgave kan de kaft ook gewoon opgeladen worden op Sigil, het liefst in jpg, bijvoorbeeld via een programma als Photoshop.

E-book tester

Is het e-book opgemaakt dan moet het voor het naar de site van Amazon opgeladen kan worden eerst aan een test worden onderworpen. Dit om te zien of er geen verborgen opmaakfouten in de tekst zitten. Soms is dat zo ondanks dat Sigil ze niet kon vinden via het eigen ingebouwde correctieprogrammaatje. De beste tester voor e-books is die van het International Digital Publishing Forum. Een gratis tool waarop men z’n bestand kan laden en het vervolgens razendsnel wordt gescand op fouten in de opmaakcodes (dezelfde als van een webpagina, HTML dus. Nummer 5 om precies te zijn, dit vanwege de grotere flexibiliteit van de opgemaakte tekst, goed voor het zogenaamd swipen. Zitten er fouten in dan wordt de plek waar deze zich bevinden aangegeven zodat men het in Sigil kan verbeteren.

Betaalde opmaak

Is dat allemaal te veel moeite dan kan men ook het werk uit handen geven en het e-book door bijvoorbeeld een website als Pumbo.nl laten fabriceren. Een opmaak van 100 bladzijden kost dan zo’n €126,-. Maar het zelf uitgeven is misschien toch een betere optie omdat ze bij Pumbo waarschijnlijk ook gewoon Sigil gebruiken. En denk eens aan het gevoel van trots wanneer men een zelf opgemaakt e-book op de site van Amazon ziet staan. Alleen dat is al de moeite van het zelf opmaken in Epub waard. Aan de slag dus! Laat niet liggen die tekst, misschien bent u wel de nieuwe Dan Brown. Eentje die het echt allemaal zelf doet via Sigil. Gratis en voor niks.

Selexyzebooks

Jan Cremer met Sirenen: E-Leestip
Luisterboek of e-book: Wordt het luisteren of lezen?