Youp van ’t Hek heeft z’n columns weer laten bundelen met als titel Corontaine
Tijd voor iets vrolijks en luchtigs met toch een diepzinnige ondertoon: de gebundelde stukjes van cabaretier Youp van ’t Hek. Wekelijkse columnist van het NRC. Eerder ook al eens besproken op dit blog toen z’n vorige bundel uitkwam met als titel: Lonely at the top. (‘Eens per week wordt de achterpagina van de NRC de voorpagina’). Stugge volhouder die Youp.
Blakend gezond weer na het doorstaan van de besmetting der besmettingen: corona. Zongen daar de Blue Diamonds heel, heel vroeger niet over: ‘When I awake you have to be gone, Corona’. Of was het Ramona? Dan nog liever Cor Onan. Alle gekheid op een stokje. Tijd is niet iets dat zich voor het lapje laat houden. De schaarse minuten tot onze beschikking kunnen we maar beter goed besteden, bijvoorbeeld door het lezen van Corontaine. Het grappige aan de schrijver ervan is z’n dubbelfunctie: cabaretier en columnist. Net of de een de ander op de vingers tikt. Hoewel sommige columns het verlengde van een podium genoemd kunnen worden.
Toen de krant nog de krant was stonden er hooguit wat redactionele commentaren in als reactie op een heftige gebeurtenis. Tegenwoordig heeft iedere journalist een in beton gegoten mening over het gestolde brok lava waarop we ons bevinden als mensheid in de post afkoelingsperiode genaamd ‘nu’. Waarbij het er soms nog behoorlijk heet aan kan toe gaan. De wereldbol alles bevattend aan menselijke voor- en tegenspoed zo ver als het oog rijkt. Niet echt heel ver gezien de aard van het beestje.
Waarbij ook een kleine over stijging mogelijk is door het wezen begiftigd met verstand bijeengehouden door z’n pietepeuterige ik. De horizonten overziend. Ik ben, dus ik ben overal. Iedere rol ons op het lijf geschreven. De opvoeding als inlevingsproces.
Helaas is het weinigen gegeven om het zich eenmaal eigengemaakte toneelstukje kritisch van een afstand te beschouwen. Dat laten we liever door een ander doen. Bijvoorbeeld door iemand als Youp. Die anders dan z’n achternaam doet vermoeden zich niets aantrekt van de een mens aangeboren omheining. Omver met dat obstakel. De billen bloot. Met als favoriet uitkleed partijtje de leden van het Koningshuis.
Maar als je het door Youp van ’t Hek beschimpte instituut afschaft ben je als volk een hoop duur betaald vermaak kwijt. Als het blijft, wat er voorlopig wel naar uitziet, of Alex moet tijdens een door het kabinet ingestelde avondklok een tweede vluchtpoging wagen richting z’n Griekse buitenverblijf, een hoop toekomstige ergernis.
Iemand met een beetje hersens laat de erfelijkheid toch het liefst aan het dna over. Anders dan de hossende menigte Oranjefielen, waar niet alleen Youp zich een bult aan ergert wanneer de deuren van de dagverblijven wijd open gaan op de derde dinsdag van september voor het toejuichen van koning carnaval en z’n gezin. Maar misschien toch altijd beter dan een president waarbij het om de vier jaar de vraag is of de keuze wel de juiste was. Wat behoorlijk gaat vervelen op den duur. Of de lintjes moeten zichzelf door midden leren knippen.
Wat prins Claus ooit met de nodige zelfspot z’n core-bussiness noemde. Om vervolgens de stropdas af te knippen van de CEO van de ABN. Onvergetelijk koninklijk vermaak wanneer er eentje uit de schoolbanken klapt en het protocol aan de laars lapt. Zo gek was de prins-gemaal niet. Z’n leven een met goud geplaveide lijdensweg. Ooit als ‘verloofde van’ zonder blaren de Nijmeegse Vierdaagse gelopen, terwijl het echte afzien toen nog moest beginnen. Strompelend richting de eindstreep.
Over het einde gesproken. Daar is Youp van ’t Hek ook diep van doordrongen geraakt getuige z’n stukjes. De menselijke vergankelijkheid. Niets vergankelijker dan wij. Cabaretiers incluis. Hoeveel zijn er niet gegaan? Zonneveld, Kan, Hermans, om er een paar te noemen op het betere gebied van de lach en de traan. Allemaal ex-pipo. Geen moment dat een mens niet sterfelijk is. Voor of op het podium. Daarom moet er gelachen worden en het liefst zo hard mogelijk. Tussendoor een gebundelde column lezen van Youp van ’t Hek over trouwpartijen én begrafenissen.
Corontaine is als ebook voor €6,99 te koop bij Bol.com
Selexyzebooks