Slimme speaker voor luisterboeken

Home » Luisterboek » Slimme speaker voor luisterboeken  

DE SLIMME SPEAKER IS BEZIG DE MARKT TE VEROVEREN VAN HET LUISTERBOEK

 

 

Slimme speaker
De Alexa van Amazon.
 

Een slimme speaker is niet alleen geschikt om tegen te spreken, maar ook om naar te luisteren. Een prima apparaat voor het beluisteren van een gedownload luisterboek thuis. Bijvoorbeeld via de site van Luisterboeken.nl, waar duizenden titels op zijn te vinden. Zowel fictie als non-fictie.

Iets dat nog niet mogelijk is bij de veel grotere site voor luisterboeken met miljoenen titels: audible. In 2008 overgenomen door Amazon voor het lieve sommetje van 300 miljoen dollar. Maar dat bedrag hebben ze inmiddels wel terugverdiend als grootste online boekenverkoper ter wereld. Dus ook de grootste wat betreft luisterboeken. Wel een beetje jammer dat er geen Nederlandstalige titels op Audible te vinden zijn. Maar die staan dus wel op de Nederlandse variant van Audible: Luisterboeken.nl.

 

Zie ook:
Kindle Oasis 3 van Amazon: een kritische beoordeling

 

Een bij hun gekocht en gedownload luisterboek kan men op een e-reader afspelen en zo beluisteren, al dan niet met een koptelefoon. Aan te raden van wel wat betreft de geluidskwaliteit en de overlast voor de omgeving. Maar dit kan thuis dus ook via een slimme speaker, bijvoorbeeld die van Apple, Google of Amazon.

Wat de vraag doet rijzen wat precies de verschillen zijn tussen deze slimmeriken op luistergebied.

Ten eerste de benaming. De slimme speaker van Amazon heet Alexa. Apple heeft z’n schrandere speaker Siri genoemd en bij Google heet het pientere luisterapparaat gewoon Home. De oudst van de drie is Alexa, dan volgt Siri en de jongste telg aan de loot van het luistergebeuren op boekengebied is de Home van Google.

 

Slimme speaker
De Siri van Apple.
 

Wereldwijd is Amazons Alexa marktleider, maar dat komt vooral omdat de kunstmatige intelligente (AI) van het Amerikaanse bedrijf een snelle groei nam in de Verenigde Staten. In Europa is dat heel wat minder: hier lijken we eerder geneigd om Google Home binnen te halen. Een minstens zo goede slimme speaker.

De taalbarrière is een factor: Amazon heeft nog geen Nederlandse versie van ALEXA. De commando’s voor het beluisteren van een Nederlandstalig luisterboek moeten dus in het Engels gegeven worden.

In Nederland zijn zijn drie varianten van Amazons slimme speaker te koop: Echo Plus (150 euro), Echo (117 euro) en Echo Dot (67 euro). Hoe duurder de toestellen, hoe beter de audio, al zijn er ook kleine verschillen in het aantal gespecialiseerde smart home-platformen waarmee ze samenwerken.

Slimme speakers zijn in de regel vooral een fancy kastje met speakers, microfoons en een antenne voor draadloos internet erin. Het zware werk – het verstaan van commando’s en het bijleren over voorkeuren – gebeurt strikt genomen buiten de toestellen zelf, in de cloud.

 

Slimme speaker
De Google Home.
 

Om die reden verkoopt Google zijn meest eenvoudige smart speaker, de Nest Mini, voor minder dan 50 euro. Voor geïnteresseerde consument is het misschien wel handig om er een paar te kopen: eentje voor de keuken, de badkamer, de woonkamer, de garage… die je allemaal toegang verlenen tot je Google Assistant (de Home). Die men dus ook de opdracht kan geven tot het ‘afspelen’ van een luisterboek.

 

Zie ook:
Apple Books opvolger van iBooks

 

Met Siri was Apple de eerste van de grote techbedrijven dat een slimme assistent in zijn smartphones en tablets installeerde. Dat was in 2011, in de iPhone 4S. Een jaar eerder was de slimme assistent ook al beschikbaar via een downloadbare app. Ondertussen wordt Siri veel gebruikt op smartphones, maar ook zij wist de huiskamer nog niet echt te veroveren.

Apple heeft wel een slimme speaker op de markt, de HomePod. Maar ook dat was niet echt een succes vanwege de nogal hoge prijs van 300 euro. Veel duurder dan vergelijkbare slimmer speakers van Google en Amazon. Apple zou wel bezig zijn met een opvolger, maar op de introductie daarvan is het nog even wachten. Wat niet wegneemt dat de zogenaamde slimme speakers overal te vinden zijn.

Het concept wordt inmiddels wereldwijd toegepast op tal van elektronische apparaten. Iets dat alles te maken heeft met de onstuitbare opkomst van de kunstmatige intelligentie. Wat het luisterboek alleen maar ten goede komt en de gesproken variant het op den duur wel eens kan winnen van het ebook wat betreft populariteit.

 

 

Selexyzebooks

 

 

 

 

Audiobooks als E-help: Van lezen naar Luisteren!