Oorlogskunst 1914-1918: Gratis ebook

Home » Ebook » Oorlogskunst 1914-1918: Gratis ebook

Oorlogskunst uit de loopgraven

Gratis e-books

Het einde van de Eerste Wereldoorlog is dit jaar precies een eeuw geleden. Het was niet de laatste oorlog, maar wel de meest bloedige. De gewelddadigheden tussen 1914 en 1918 staan niet voor niets bekend als de ‘Great War‘ (De Grote Oorlog).

 

Maar behalve miljoenen doden en gewonden heeft de Eerste Wereldoorlog ook militairen geïnspireerd tot het maken van kunst. Otto Dix bijvoorbeeld. Een Duits officier die z’n afschuw voor de oorlog in z’n werk naar voren liet komen.

Behalve een blik in de hel liet de ‘oorlogskunst’ uit de loopgraven ook zien hoe het leven van soldaten eruit zag tijdens en tussen de veldslagen. Het met pen, krijt en penseel bloot leggen van iets dat het bevattingsvermogen van burgers in vredestijd te boven gaat: de dagelijkse strijd op leven en dood in alle mogelijke varianten.

Latere oorlogen zijn vastgelegd met camera’s, door filmers en fotograferen. Maar in de loopgraven waren potlood, pen en papier de voornaamste middelen om te laten zien hoe men als soldaat overleefde. Of niet. De kunstenaars zaten wat dat betreft op de eerste rang, maar al te vaak als kunstzinnige militair in de voorste linies. Wat een unieke weergave van de door hen ondergane strijd heeft opgeleverd.

 

Voor bezitters van een Kobo-reader is het ebook Oorlogskunst uit de loopgraven hier gratis te downloaden:

Oorlogskunst

 

Murakami: De Moord op de Commendatore
Taal: Download gratis e-book Lettervuil!