De nieuwe Amazon Kindle ongeschikt voor audio

Home » E-reader » De nieuwe Amazon Kindle ongeschikt voor audio  

  DE NIEUWE AMAZON KINDLE ALLEEN GESCHIKT VOOR E-BOOKS

 

Nieuwe Amazon Kindle
 

Luisterboeken lijken de nieuwe trend te worden. In ieder geval bezig aan een flinke inhaalslag met z’n grote dan wel kleine broer: het e-book. Neem nu Amazon. Toch wel een toonaangevende internetonderneming voor wat betreft het elektronisch lezen. Ze hebben immers de grootste online boekhandel ter wereld. Een digitaal magazijn met vele miljoenen titels, in veel landen voor een vast bedrag per maand te verkrijgen via het zogenaamde Unlimited Abonnement van $9,90 (helaas nog steeds niet in Nederland verkrijgbaar!).

Maar gelukkig zijn ook hier Nederlandstalige titels met een druk op de knop te downloaden bij Amazon.nl na betaling van het gewenste bedrag (in doorsnee voor een e-book een stuk lager dan voor een gedrukt exemplaar en ook veel milieuvriendelijker, want geen papier of inkt nodig zoals bij een boek in de winkel).

Een mogelijk antwoord ook op de vlucht die de smartphone heeft genomen en de daarmee samenhangende ontlezing. Wat was de laatste bestseller ook alweer? Dan moeten we toch echt terug gaan tot voor 2007 toen de eerste iphone het levenslicht zag. Toeval of niet? Boeken van papier waren zomaar ineens ouderwets.

In ieder geval een stuk minder interessant dan wat er allemaal op het scherm tevoorschijn kon worden getoverd aan beelden. Om niet al te dramatisch te klinken, betekende het toch een eind van een tijdperk: de lezende mens werd eens te meer de kijkende mens.

Maar met de komst van readers, rond het jaar 2010, en de erop te lezen e-books, werd een voorzichtige ommekeer teweeg gebracht in een cultureel gezien toch wel negatieve trend. Maar ook niet meer dan dat. Eenmaal ingehaald door de tijd keert een gewoonte (lezen) niet snel meer in dezelfde gedaante terug.

Wat dan vooruitgang wordt genoemd, maar toch ook flink wat trekjes heeft van een achteruitgang. Maar dat werd misschien ook gedacht toen men van het vertellen van verhalen (dorpsomroeper) overging op het drukken ervan (kranten). Mede dankzij de digitalisering zijn er nu ook e-books te verkrijgen. Zo hebben alle nadelen inderdaad ook hun voordelen.

Zoals hierboven bij de aanhef van het bericht opgemerkt lijken luisterboeken de nieuwe trend te worden van het tot zich nemen van een geschreven verhaal, fictie dan wel non-fictie. Of een mengeling. Net of het hoorspel van vroeger op de radio plotseling weer populair is, alleen dan niet op Hilversum, maar op een site als Amazon. Die komen met steeds ruimer aanbod. Hoewel dat op de Nederlandse site nog niet echt een hoge vlucht heeft genomen. Daarvoor kan men beter naar 123luisterboek gaan.

Wat betreft Engelstalige luistertitels heeft Amazon een bijna niet meer in te halen voorsprong. Daar zijn bijna alle goed verkopende e-books ook te beluisteren. Voor een periode van 30 dagen gratis te downloaden en vervolgens voor een bedrag van $9,90 verkrijgbaar via de audible app op een nieuwe Amazon Kindle. Alleen is het dan wel de vraag hoeveel mensen daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in de nieuwe Amazon Kindle als afspeelapparaat voor audio.

Dat kan wel eens flink tegenvallen. Zo’n Kindle is toch bij uitstek geschikt voor e-books. Luisteren is dan letterlijk een verhaal apart. Dan kan bij wijze van spreken ook op een iphone gebeuren. Wat veel slimmer is, want zelfs een nieuwe Amazon Kindle heeft een tamelijk beperkte batterijduur.

En ook de opslagcapaciteit laat te wensen over. Een audiobook beslaat toch al gauw een paar honderd megabite, tegenover hooguit een paar kilobytes voor een epub. Zelfs op een 32GB Kindle kunnen dan maar een handjevol luisterboeken (audibles) opgeslagen worden. Misschien dat die beter gestreamd kunnen gaan worden.

Maar die techniek is alleen toepasbaar bij video en dan ook nog eens tegen flink wat extra kosten, behalve bij een dienst als YouTube die haar inkomsten haalt uit de reclame rondom een filmpje. Wat alleen maar mogelijk is omdat ze bijna de gehele wereldbevolking als klant hebben. Hoe doe je dat met audio? Wie daar een plausibele oplossing voor weet te bedenken kan flink gaan cashen. iTunes is toch meer een internet radio annex podcast. Luisterboeken spelen een ondergeschikte rol bij Apple.

De Kindle dus. Maar daar kan men niet eens een luisterboek op horen tegelijk met het zien van de tekst uit hetzelfde e-book op het scherm. Wat toch wel een beetje een gemiste kans is voor het snel leren van een vreemde taal. Wat dat betreft is de Fire-tablet (€54,99) van Amazon een betere mogelijkheid voor zowel luisteren als lezen tegelijk. Misschien wel een betere keus dan een peperdure Kindle van €229.99.

Met een batterijduur van slechts 8 uur voor het beluisteren van een audioboek. Deze moet dan wel opgeladen zijn. Op een veel goedkoper Fire tablet kan men meer dan 24 uur luisteren naar audio. Bovendien kan men dan meteen de tekts lezen van een luisterboek. Wat een stuk leuker is en ook veel leerzamer. Ook wordt het zogenaamde text-to-speech (het omzetten van geschreven tekst naar spraak en omgekeerd) ondersteunt. Wat niet op een Kindle gebeurt, ondanks de veel hogere prijs.

Kortom de Kindle reader is uitsluitend om e-books op te lezen. Zat andere apparaten die beter zijn voor het beluisteren van een gesproken boek. Al dan niet verkocht door Amazon. Die doen net of het beschikbaar stellen van audio op een Kindle de grootste vernieuwing is ooit toegepast. Terwijl een gebruiker het waarschijnlijk niet echt leuk vindt om constant te switchen tussen lezen en luisteren.

Wat dat betreft is de grootste online verkoper van boeken doof voor wat de klanten willen: lezen en luisteren tegelijk. Het lijkt er zelfs een beetje op of ze tegen beter weten in de Kindle propageren als apparaat bij uitstek geschikt voor het beluisteren van boeken. Terwijl het veel goedkopere Fire 8 tablet daar veel geschikter voor is. Daar zit zelfs het slimme luistersysteem Alexa op. Dan kan men niet alleen kijken en luisteren, maar ook praten. Plus antwoord krijgen op een gestelde vraag.

 

 

Selexyzebooks

 

 

Boox Max 2 ereader in de praktijk
Jeugd e-book gratis: Eno en de bootvluchtelingen
Ebooks & Ereaders